Echipamentul pentru parcul fotovoltaic a început a fi importat

O parte din echipamentul pentru parcul fotovoltaic, care urmează a fi construit lângă cimitirul din or. Criuleni, a fost plasată pentru păstrare în depozitul unui antreprenor local.

IMG_8553

Echipamentul face cale maritimă, timp de două luni, din unul din porturile din China până la Constanța, iar de acolo este adus la Criuleni cu tiruri, ne-a informat Yang Bowei, directorul adjunct al firmei chineze, care se va ocupa de construcția centralei de captare a energiei solare la Criuleni. Urmează transportarea altor 37 de containere maritime în care vor fi panourile fotovoltaice, dar până atunci suporturile pentru ele ar fi trebuit să fie deja montate.

Întrebat când va începe construcția propriu zisă, Yang Bowei a spus că ”depinde de coronavirus”, care a revenit în China, dar care încă nu a plecat din Republica Moldova. Inginerii care se vor ocupa de dirijarea construcțiilor și de instalarea panourilor vor putea intra în țara noastră în dependență de situația epidemiologică privind infecția Covid, sau, după cum s-a exprimat Bowei, ”dacă în Moldova vor fi în siguranță”. ”Odată construită, centrala din panouri fotovoltaice va aduce un venit foarte mare la bugetul raionului, cam 1 milion de Euro pe an. Proiectul este implementat de către statul chinez, costul lui fiind de aproximatv 3,8 mln dolari, fără investiții private, iar puterea stației va fi de 2,8 MW. Proiectul s-a cam tergiversat, pentru că au apărut pe parcurs anumite circumstanțe. De exemplu, de la început au fost probleme cu terenul alocat – nu s-a luat în considerare că pe el se află linii de tensiune înaltă, dar conform regulilor, sub aceste linii nu se pot face construcții. Foarte mult timp s-a dus pentru a elimina acest obstacol. Acum – iată, virusul”, a adăugat Yang Bowei.

IMG_8551

Potrivit lui Vasile Frunza, specialist în secția Economie și Investiții și manager al proiectului, Consiliul Raional nu participă financiar la construcția stației fotovoltaice, dar și-a luat angajamentul să asigure infrastructura necesară construcției, și anume drumul, sursa de apă și conectare la electricitate. Până acum au fost stocate la Criuleni suporturile pentru aproximativ 6 mii de panouri, care urmează a fi instalate pe cele cca 8 ha de teren acordate de către Primăria or.Criuleni pentru acest proiect, în comodat. De îndată ce vor sosi inginerii chinezi, terenul va fi împrejmuit, după care panourile vor fi descărcate și montate direct pe suporturile pregătite. Guvernul Chinei a organizat licitația și a ales firma care se va ocupa de construcție și de toată logistica proiectului.

IMG_8545

 

Amintim că reprezentanţii Consililui raional Criuleni şi a Agenţiei de Cooperare Economică Internaţională a Republicii Populare Chineze (ACEIC) au semnat, pe 2 ianuarie, 2019, acordul de grant care prevede alocarea raionului Criuleni a sumei necesare pentru construcţia parcului fotovoltaic. După cum ne-a explicat Andrei Bolbocean, inginer electrician de specialitate, în dependenţă de numărul de zile însorite pe an, la un randament minim de 20%, instalaţia va putea produce între 400 mii şi 560 mii de kilowaţi/oră într-o singură lună. Pentru comparaţie, raionul Criuleni consumă lunar între 40 şi 50 de mii de kilowaţi. Prin urmare, instalaţia ar putea acoperi necesitatea de energie electrică a raionului, şi chiar forma un surplus, care poate fi vândut statului.

Terenul adiacent drumului de ocolire şi cimitirului, în mărime de cca 8 ha, pe care urmează să fie construită instalaţia de producere a energiei electrice din energia solară, a fost transmis în comodat Consiliului Raional printro decizie a consiliului orăşenesc Criuleni din 7 martie 2017. Proiectul discutat atunci a stârnit controverse şi zvonuri, aşa că orăşenii au cerut autorităţilor o discuţie publică ca să se asigure, că oraşul nu va rămâne fără cimitir. Tot atunci a fost dezminţită o informaţie eronată, potrivit căreia locuitorii raionului, având această instalaţie, ar putea să nu achite energia sau să beneficieze de o reducere de tarif.

S. Cernov

 

Comments

comments

No Responses

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *