Primăria Criuleni a organizat dezbateri publice privind construcţia unui parc fotovoltaic

Vineri, 3 martie, Primăria Criuleni a chemat cetăţenii la dezbateri publice pe marginea unui proiect de decizie, care vizează construcţia în or. Criuleni a unui parc fotovoltaic.

IMG_5370

Primarul or. Criuleni, Dumitru Simon, prezintă argumentele în favoarea dării în comodat a terenului de 8 ha

 

Oraşul s-a umplut de zvonuri în urma unei şedinţe a consiliului orăşenesc, în care proiectul a fost prezentat consilierilor de către Iurie Andriuţa, preşedintele raionului, iar criulenenii au rămas alertaţi că li se ia cimitirul şi că nu vor avea unde-şi înhuma răposaţii.

La dezbateri, primarul Dumitru Simon, a prezentat planul cadastral al cimitirului cu zonele în care acesta poate fi extins, analiza demografică a oraşului în ultimii ani şi prognoza pentru următorii ani, spunând că pentru încă 150 de ani  acest cimitir va fi funcţional şi încăpător. Totodată, primarul a menţionat, că cele 8 ha solicitate de investitor – Guvernul Chinei, aflate de asupra cimitirului, sunt cele mai potrivite pentru o asemenea staţie, mai fiind studiate alte trei terenuri.

Preşedintele raionului, Iurie Andriuţa, s-a referit la rentabilitatea acestui proiect pentru completarea bugetului oraşului Criuleni. Administraţia are de gând să negocieze un contract, prin care investitorii să verse în bugetul primăriei cel puţin 20% din contravaloarea energiei electrice produse, bani care ar putea fi, conform estimărilor la preţul energiei livrate astăzi în sistem, la până un milion de lei anual.

IMG_5376

Participanţi la dezbateri.

Pe data de 7 martie, consilierii or. Criuleni au decis, după cum ne-a informat Tatiana Canţîr, secretarul CO, adoptarea deciziei cu următorul cuprins: „1. Se transmite în folosință cu titlu gratuit pentru o perioadă de 25 de ani, Consiliului raional Criuleni, lotul de teren cu suprafața de 8,0 ha, nr. cadastral 3101215312, amplasat în or.Criuleni, str.Orhei, pentru construcția unei centrale fotovoltaice, cu negocierea ulterioară a coeficientului din veniturile obținute de beneficiar. 2. Responsabil de executarea prezentei decizii se numește primarul or. Criuleni, dl Simon Dumitru.”

Criulenenii participanţi la dezbateri nu s-au lăsat înduplecaţi uşor, până ce n-au mers cu responsabilii din primărie la faţa locului, luni, 6 martie, să verifice, dacă terenul lăsat pentru cimitir nu este pietros şi în el pot fi săpate morminte.

Dezbaterile publice au fost cerute de către un grup de cetăţeni, care au înaintat primarului şi preşedintelui raionului o solicitare şi un şir de întrebări, la care ar dori să afle răspunsuri.

Urmăriţi pe înregistrarea video opiniile participanţilor la dezbateri.

 

Comments

comments

No Responses

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *