Apa – izvor al vieţii şi al conflictelor

Activitatea Asociaţiei Obşteşti „Izvoraş”, care administrează sistemul de aprovizionare cu apă potabilă din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni, a devenit subiect de dispută în instanţele de drept.

Construit şi dat în exploatare în ianuarie 2013, graţie unui grant obţinut de la Fondul de Investiţii Sociale (FISM) şi a contribuţiei fiecărui cetăţean, care şi-a dorit serviciul în curte, în februarie 2013 apeductul construit a fost transmis la balanţa primăriei Hârtopul Mare, iar consiliul primăriei a transmis apeductul în gestiune şi administrare economică Asociaţiei Obşteşti „Izvoraş”.

Tariful majorat a nemulţumit pe unii consumatori

La un an şi jumătate de la darea în exploatare a apeductului, conflictul a apărut în urma modificării preţurilor la servicii operată de administraţia asociaţei, or, în punctul 6.1 al contractului încheiat cu beneficiarii de servicii, este indicat că „Prestatorul va aplica alte tarife şi norme de consum numai în cazul aprobării acestora de către autoritatea publică locală, din data intrării în vigoare, informând beneficiarul prin înştiinţări sau afişare”.

Consilierul Ion Puşcaş, a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) o plângere, prin care sesizează CNA asupra acţiunilor lui Iurie Morari, pentru că adunarea generală a asociaţiei, pe care o gestionează, din iulie a majorat preţul apei livrate abonaţilor de la 10 la 11 lei pe m3, şi a stabilit un preţ de 15 lei pe m3 pentru consumul ce depăşeşte 10 m3 lunar.

Prin aceste acţiuni, scrie Ion Puşcaş în plângerea sa către CNA, administratorul a încălcat decizia 07/18 a Consiliului local Hârtopul Mare, din 23.12.2013, prin care consilierii stabilesc tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă a persoanelor fizice şi juridice din s. Hârtopul Mic, în anul 2014, în mărime de 10 lei m3 de apă potabilă şi 10 lei abonamentul lunar. Totodată consilierul Ion Puşcaş consideră că Iurie Morari a comis şi un abuz ce se încadrează în limitele art. 255 alin. 1 din Codul Penal al RM „Înşelarea clienţilor”, şi 335 alin. 1 „Falsul în documente contabile”, art. 328 alin. 1 „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”. Şi procuratura raională a primit o plângere din partea lui Puşcaş, în care cere tragerea la răspundere penală a administratorului Iurie Morari. Procuratura îi adresează un răspuns, în care este indicat că acţiunile „pretins ilegale ale AO „Izvoraş” manifestate prin majorarea tarifului la apă potabilă” nu sunt elemente ale unei infraţiuni şi informează petiţionarul că litigiul este de ordine civilă şi urmează a fi soluţionat în instanţa de judecată în condiţiile prevăzute de Codul de Procedură Civilă.

IMG_9112(1)

Primarul: „Iniţiativa mea a fost blocată”

Primarul comunei Hârtopul Mare, Dumitru Roşca, solicitat să elucideze situaţia la aproape o lună după adresarea consilierului către CNA, a menţionat că unii cetăţeni se opun noilor tarife prin a nu achita taxele, dar că aceştia sunt debranşaţi de la apeduct şi îşi caută dreptatea prin instanţe. Mai mult, primarul susţine că ar exista şi un conflict de interese, în faptul că Iurie Morari este şi administrator al apeductului, şi consilier local, adică, dumnealui este şi persoana care stabileşte tarife şi cea care votează pentru ele.

– Primăria Hârtopul Mare a înregistrat o Întreprindere Municipală, care deserveşte locuitorii satului Hârtopul Mare şi atunci când apeductul a fost finisat, am înaintat o iniţiativă ca acesta să fie transmis spre gestiune întreprinderii municipale. Majoritatea consilierii locali, însă, au blocat iniţiativa mea şi au votat pentru transmiterea apeductului în gestiunea Asociaţiei Obşteşti „Izvoraş”, motivând decizia printr-o „recomandare a FISM-ului”. Sunt cetăţeni care se împotrivesc prin a nu achita serviciile la tarif majorat, se adresează în judecată, dar nu se dezic oamenii de serviciile apeductului, deoarece fântânile în satul nostru au secat, practic, toate, nu este alternativă acestui apeduct, – a spus primarul.

Iurie Morari: „Nu este coflcit, sunt nişte interese”

– În principiu, conflict nu este, sunt nişte interese ale unor oameni care vor cu orice preţ ca asociaţia să nu existe. Asociaţia înseamnă 170 de membri, care au contribuit pentru construcţia apeductului cu câte 3-4 mii de lei fiecare. Acum aceşti oameni participă, prin intermediul adunării generale, la gestionarea asociaţiei şi stabilirea tarifelor, nu le stabileşte doar consiliul local, ci se dicută cu membrii asociaţiei. Când a început proiectul, FISM-ul a cerut cetăţenilor să se asocieze, să ne dea grantul şi noi să asigurăm durabilitatea investiţiilor. Primarul a vrut ca apeducutl să fie dat întreprinderii municipale şi primăria să aibă şi un venit de la asta, dar cu ce drept, că primăria n-a participat la construcţia apeductului? Consiliul raional ne-a alocat nişte bani, nu consiliul local. Cât priveşte conflictul cu Ion Puşcaş, doar familia acestuia nu este conectată la apeduct, pentru că dumnealor au scos samovolnic sigiliul de la contor, au schimbat contorul, când le-a îngheţat, şi eu am scris o sesizare la poliţie, poliţia a făcut proces verbal şi i-a stabilit o amendă, pe care, de altfel, dumnealui a achitat-o, însă n-a pus întrebarea în discuţie la consiliul administrativ al primăriei, aşa cum prevede procedura. Este adevărat că în contractul cu beneficiarii este scris că tarifele le aprobă consiliul local, însă statutul asociaţiei obşteşti ne permite să stabilim tarifele după cum decide adunarea generală. Acum, ca să schimbăm contractele, să le facem câte 2 exemplare – sunt nişte cheltuieli, pe care nu le putem acoperi. Tariful stabilit de 11 şi 15 lei acoperă salariul de administrator (2000 de lei), salariul contabilului (1000 de lei) şi cel al lăcătuşului, energie electrică şi cheltuieli pentru dotarea apeductului. Trebuie să spun că fântânile la apeduct au fost date în exploatare doar ţevi, fără robinete care să ne permită să închidem apa pe o porţiune, unde se întâmplă vreo problemă. Noi cumpărăm aceste robinete, mufte, le instalăm, într-un cuvânt, aducem la condiţie, încetul cu încetul, acest apeduct. Cei de la FISM au spus să nu ne stabilim salarii exagerate, dar când au auzit ce salarii avem, au pufnit în râs! Apeductul se dezvoltă, avem cereri de conectare de la alţi cetăţeni. Adunarea generală a stabilit că pentru conectare fiecare membru nou va achita câte 4500 de lei. Aceşti bani, ca şi banii pentru servicii, sunt achitaţi prin intermediul oficiului poştal, banii se adună pe cont, nu-i gestionăm cum ne place, ci doar după necesităţi. Nu avem suficienţi bani, dar nici de la consiliul local nu am cerut, pentru că nici consiliul nu-i are, – şi-a expus Iurie Morari poziţia.

Calculele, justificarea şi metodologia – unicele agrumente care merită acceptate

Hârtopul Mic nu este unica localitate, în care se iscă conflicte din cauza unor neînţelegeri sau interese. Svetlana Cucu, primarul satului Cruglic, unde, la fel, apeductul este gestionat de către o asociaţie obştească, susţine că actualmente trei persoane din sat sunt nemulţumiţi de tarifele aplicate la apa potabilă, şi au acţionat asociaţia în judecată.

– Eu sunt „pentru” ca apeductul să rămână gestionat în continuare de către asociaţie. La noi astăzi apa costă 10 lei m3, fără condiţionări pentru volumul consumat, şi este tariful stabilit de către consiliul local. Sunt persoane care spun că este suficient şi 6 lei m3, dar nu prezintă  nici o justificare a acestui tarif, dau au acţionat asociaţia în judecată. Unica justificare, în opinia mea, se ascunde în calcule. Noi am stabilit, că tariful include salariile, costul energiei electrice, posibilele pierderi, uzura echipamentelor. Oponenţilor le-am spus: găsiţi o persoană cu studii superioare, care să fie de acord să lucreze cu salariu mai mic decât 3 mii de lei, prezentaţi-ne calcule şi consiliul va decide, cum e mai bine pentru cetăţeni şi pentru întreprindere. Doar raportul financiar la finele anului, şi nu interesele politice sau de altă natură, poate să ne arate, cât este de justificat preţul apei, şi doar în baza acestuia şi a calculelor putem spune, e rentabilă întreprinderea sau este nevoie să fie revăzut tariful pentru servicii” – a punctat Svetlana Cucu.

 S. Cernov

În imagine: hârtopenii, la inaugurarea apeductului, decembrie, 2012

Comments

comments

Comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *