Guvernul anunţă că un lot de Sputnik V urmează să ajungă în ţară, dar şi că va plafona preţul comercial al vaccinurilor destinate comerţului

Comisia Situaíi Excepíonale (CSE) a Republicii Moldova a decis, la 15 aprilie, 2021, scutirea de toate taxele vamale a 182 de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V, la importul în Republica Moldova. Acestea urmează să intre în ţară cu titlu de donaţie, iar 62 de mii de doze din ele vor fi destinate raioanelor de Est ale Republicii Moldova, a anunţat într-un briefing de presă Aureliu Coicoi, prim-ministrul demisionar. 

Foto: Profimedia Images

„În ţară vor intra 120 mii de doze de vaccin Spuitnik V cu titlu de donatie, din partea Federaţiei Ruse. Importator şi beneficiar este în acest caz Agenţia Naţională Sănătate Publică. Alte 62 de mii de doze de acelaşi vaccin, la fel donaţie, sunt destinate raioanelor de Est ale Republicii Moldova. Urmează să ne clarificăm când va ajunge partida respectivă în Republica Moldova” – a anunţat prim-ministrul.

Totodată, şeful Guvernului a anunţat, că CSE va plafona preţul vaccinurilor importate în R. Moldova, în cazul în care acestea vor urma să fie importate pe cale comercială.

„În opinia membrilor CSE acesta este un lucru foarte important, pentru a nu admite creşterea exorbitantă a preţului la vaccin anticovid-19 în spaţiul comercial, mă refer la spitalele private, la centrele medicale private, care urmează să ofere cetăţenilor această posibilitate. Derogarea se va face de la subpunctul 9 al p. 6 al Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente, aprobat prin HG nr. 525 din 2010. Preţurile se vor stabili în cuantumul indicat de producător sau de deţinătorul certificatului de înregistrare a medicamentului. De la acest plafon se va calcula preţul unui vaccin importat în ţară destinat comerţului” – a atenţionat şeful cabinetului de miniştri.  

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *