Vocea lor se face tot mai auzită

În perioada 30 iunie – 5 iulie, un grup de cca 50 de persoane au participat la şcoala de vară desfăşurată în cadrul programului „Autoreprezentare”. Ti-nerii beneficiari ai cinci organizaţii neguvernamentale pentru persoanele cu dizabilităţi şi persoanele de sprijin ai acestora şi-au dat întâlnire la pensiunea Holercani, din raionul Dubăsari, unde au petrecut împreună 5 zile pline de multe activităţi interesante şi utile.

Vocea lor se face tot mai

Activitatea s-a numit Şcoală de vară, pentru că persoanele cu dizabilităţi au învăţat cum să beneficieze de drepturile pe care le au, cum să-şi valorifice potenţialul, cum să se facă auziţi şi să se afirme în comunităţile din care fac parte.

Programul şcolii de vară a inclus: traninguri informative de scurtă durată, ateliere de lucru manual, diverse jocuri, discuţii, dansuri cu elemente de interacţiune şi totodată timp pentru odihna activă şi întremarea sănătăţii.

Atât activităţile comune pentru toţi participanţii, cât şi activităţile individuale şi în grupuri mici au contribuit la participarea autoreprezentanţilor după posibilităţile proprii.

În cadrul traningurilor tinerii şi-au consolidat cunoştinţele în domeniile “Dreptul la muncă”, “Dreptul la sănătate”, “Alimentaţia sănătoasă”, Reguli de igienă şi influenţa naturii asupra sănătăţii”, “Dreptul la viaţă independentă”, “Drepturile: dorinţe sau necesităţi?”.

Cei pasionaţi de foto-video au avut şansa de a fi instruiţi în acest domeniu, atelier organizat de Centrul Media pentru Tineri din Chişinău. Tinerii care s-au manifestat mai puţin la traininguri, au fost mult mai activi în cadrul atelierelor creative de confecţionare a bijuteriilor, pictura pe pietricele adunate pe malul Nistrului.

Jocurile energizante, de intercunoaştere, pentru consolidarea relaţiilor, team-building, dinamice, sportive (badminton, volei, dame) completau zilele cu mai multă energie, emoţii pozitive, noi relaţii de prietenie şi erau cele mai solicitate şi preferate ocupaţii. Impactul dansurilor înainte de somn a fost cel mai neaşteptat. În activitatea dată au fost implicaţi toţi, chiar şi cei pentru care mişcarea este posibilă doar cu scaunul rulant.

Timiditatea se risipea pe măsură trecerii zilelor, iar se-ratele de dans i-au descătuşat deplin pe toţi participanţii. Rugul din ultima seară i-a unit şi mai mult pe toţi tinerii, a consolidat şi mai mult relaţiile lor şi a devenit un simbol al prieteniei.

Simion Mîrzac, care a fost persoană de sprijin pentru Sergiu Raicu din Coşerniţa, un tânăr cu dizabilităţi locomotorii, după ce a revenit de la Şcoala de vară, spunea despre tabără: “A fost o experienţă unică în viaţă. Când am ajuns la tabără, m-a cuprins o tristeţe enormă, văzând  tinerii în cărucioare sau care suferă de alte maladii.

Am avut parte de o adevărată lecţie de viaţă… Dacă aş avea ocazia să mai revin, aş face-o cu cea mai pare plăcere!”

Eleonora Verdeş de la Izbişte a scris: “Prima dată în 20 de ani am mers la o Şcoală de Vară. Mi s-a împlinit şi un vis pe care îl aveam de când mă ştiu, şi anume să văd Nistrul, să stau pe malul lui şi să privesc cum răsare şi apune soarele, ceea ce mi-a plăcut nespus de mult. Şcoala de vară a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele şi vreau să mulţumesc tuturor care au făcut posibilă această experienţă din viaţa mea”.

Parascovia Palic, 9 ani, din Comrat: “Pentru prima dată în viaţă am văzut râul Nistru. Până acum nu am fost niciodată nici la un râu, nici la mare. M-am simţit absolut fericită, mi-aş fi dorit să rămân aici pe toată viaţa, pentru că eram înconjuraţi de oameni grijulii şi buni”.

Pentru organizarea acestei şcoli au colaborat organizațiile: Alianţa de Sprijin a Persoanelor cu Handicap Fizic din Peresecina, Orhei, AO ”Prima” din Taraclia, AO ”Inspirație-Вдохновение”, Comrat, AO „AZI” din Cahul și AO “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, or. Criuleni. Şcoala de Vară s-a desfășurat cu sprijinul financiar al SMC/ Sida și /sau IM (SOIR Moldova).

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *