Vitalie ONICĂ: «Menirea noastră e să educăm copiii în spirit patriotic, sportiv și de bună credință»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitalie Onică

În cei 7 ani de activitate  a Școlii Sportive  Măgdăcești, profesorii-antrenori au selectat și educat peste 2000 de copii, juniori și tineri. Despre succese și provocări, discutăm cu Vitalie Onică, directorul instituției.

 – Domnule Vitalie Onică, când a fost fondată Școala Sportivă Măgdăcești și care au fost obiectivele instituției pe care o conduceți?

– Școala Sportivă Măgdăcești a fost fondată la cererea a circa 400 de părinți, prin decizia Consiliului sătesc Măgdăcești din1 septembrie 2008. Pe atunci în familiile sătenilor locuiau circa 1130 copii cu vîrsta de la un an până la optsprezece, care simțeau nevoia de a face sport. Pe atunci eu, trecând în rezervă din cadrul Brigăzii de Poliție cu Distinație Specială „FULGER” subordonate Ministerului Afacerilor Interne, unde am activat în calitate de specialist principal în domeniul pregătirii fizice și de luptă, activând și în calitate de arbitru al Federației Moldovenești de Fotbal, la propunerea consilierilor primăriei Măgdăcești, am acceptat funcția de director al Școlii Sportive Măgdăcești. Obectivul principal al instituției a fost și continuă să rămână întremarea și educarea multilaterală și armonioasă a copiilor, formarea persoanelor cu calități morale înalte și educarea sportivilor de performanță.

 – Cine au fost cei care au v-au ajutat la început să realizați în practică obiectivele propuse?

– În primul rând m-am bazat pe specialiștii locali, care în tinerețe, ca și mine, au practicat sportul. Printre ei au fost Vasile Dabija, Roman Onică, Nicolae Guzun, Elena Efros, Mihai Dreglea, Ștefan Efros, Valeriu Balan.

Primile trei luni profesorii-antrenori angajați, împreună cu mine, au activat din cont propriu, fiind susținuți de Administrația publică locală și sponsori, care finanțau deplasările echipelor școlii noastre la competiții.

 – Școala Sportivă Măgdăcești, cunosc eu, e susținută și ajutată de Federația Moldovenească de Fotbal. Și de cine încă?

– Adevărat. Vreau să subliniez că Federația Moldovenească de Fotbal ne-a alocat echipament și mingi pentru două echipe, participante la Campionatul Moldovei de fotbal între copii și juniori, Divizia „A” ediția 2008-2009. În susțínerea acestor echipe s-au implicat oameni de afaceri cum ar fi Gheorghe Guzun, Ilie Efros, Victor și Liuba Cojocaru, Chiril Arabajiu, Boris Podlesnâi, precum și conducătorii Întreprinderii de Stat  «MoldATSA». La finile anului 2009 în curtea Liceului Teoretic Măgdăcești a fost construit și dat în expluatare terenul de mini-fotbal cu acoperire artificială, una dintre cele mai preferate arene sportive pentru copiii și tinerii din localitate. Aici au loc antrenamentele celor, care învață să joace fotbal, sunt organizate competiții la mini-fotbal. Un mare ajutor la construcția terenului de mini-fotbal a acordat Consiliul Raional Criuleni, Administrația Publică Locală, administrațiile întreprinderilor Mina de piatră Micăuți, Uzina de asfalt din Măgdăcești, dar și a un număr mare de locuitori ai satului. Printre ei au fost Ion Efros, Gheorghe Negură, Andrei Dabija, Victor Balan, consilieri locali, dat și profesori, antrenori…

image (2)

– În acești 7 ani, de când funcționează ȘS Măgdăcești, la sigur că ați înregistrat și numeroase succese, de care astăzi sunteți mândru?

– Participând activ în proectul internațional Open Fun Footbal Schools, susținut de ambasada Suediei în Republica Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal în anul 2010, Ș.S. Măgdăcești a fost apreciată drept cea mai bună în implementarea proectului. Discipolii școlii Andrei Ursu, Grigore Cojocaru și Ștefan Efros au evoluat pentru selecționata Moldovei la fotbal de plajă. Maria Lupașcu și Larisa Balan sunt membre ale lotului Național la taekwondo WTF. Dumitrița Guzun evoluează în selecționata Moldovei U-19 la fotbal femenin.

La Campionatul Deschis al Republicii Moldova la kickboxing, care s-a desfășurat în februarie 2015 în incinta Complexului sportiv al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, discipolii scolii noastre Grigore Salojan, Gheorghe Efros au cucerit medaliile de bronz, iar  Iulian Efros a fost decorat cu Diplomă de gr.II și medalia de argint.

Foarte bine evoluează în Campionatul Moldovei la fotbal ediția 2014-2015 copii și juniori, Divizia «B» seria Centru, echipa de juniori U-18, antrenată de profesorul – antrenor Roman Onică, care în 12 meciuri a obținut 12 victorii (!) și, acumulând 36 puncte, se află în fruntea clasamentului.

– Pe termen scurt, care ar fi obiectivul principal la care aspiră angajații, dar și elevii ȘS Măgdăcești?

– Ne dorim, în primul rând, construcția unui centru cultural sportiv în localitate. Deja se muncește asupra proiectului.

– În tinerețe ați jucat fotbal, apoi un timp ați fost și arbitru. Acum în timpul liber cu ce vă ocupați?

– Împreună cu colegii de la echipa «Izvoraș-67» participăm în campionatul Moldovei la fotbal între veterani. Particip în calitate de observator al FMF la meciurile din cadrul Campionatului Moldovei la Fotbal, Divizia Națională. În calitate de instructor particip la implementarea proiectului Open Fun Footbal Schools. Vreau să menționez că o mare parte din viața mea am dedicat-o fotbalului și sportului în general. Viața continuiă. Și noi, cei din Măgdăcești, ca și locuitorii întregii noastre țări, sperăm la un viitor european, mai bun.

 Pentru conformitate, Valeriu TURTA

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *