Strabism și bule de săpun

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii RM  a trecut neobservată de presa din Comunitatea Europeană. Suntem prea puțini și mici ca să prezentăm interes major. Altă chestie e Rusia și Ucraina – nu trece ediție informativă fără reflectarea evenimentelor, pentru că prezintă un pericol.

Cetățenii Republicii Moldova nu-s un pericol pentru Comunitatea Europeană. Suntem prea puțini și avem majoritatea o educație și cultură bazată pe “cei șapte ani de acasă”. Cei bătrâni nu se pornesc la drum lung pentru că n-au sănătate și bani, cei tineri sunt bineveniți, căci aduc plusvaloare economiei comunitare, iar elementele criminale nu au nevoie de regim liberalizat de vize, căci sunt deja în locurile vulnerabile ale UE, stabilind legături cu delicvenții locali.

E frumos că se deschide posibilitatea de a vizita patrimoniul cultural al bătrânului continent, dar oare asta fac moldovenii scăpați din RM? Ca să-ți permiți pelerinaje trebuie să ai surse și bunăstare acasă. Trecând vama, indiferent de direcție – est sau vest, nu te așteaptă nimeni cu brațele deschise. Râurile de lapte sunt doar în povești. Rusia și Comunitatea Europeană își apără vehement  piața internă  de muncă. Noi încă nu ne-am creat-o. Spre deosebire de guvernanții din ultimii 20 ani, care ne tot vorbesc de vectorul european, prețurile au ajuns demult la nivel european. Sărăcia lucie în care se află majoritatea moldovenilor este mascată, însă, de remitențele apropiaților care au reușit să-și găsească un loc de muncă peste hotare. Acei bani munciți din greu sunt o soluție pentru guvernanți, dar și o iluzie pentru autohtoni. Din acest motiv privirea moldovenilor e încrucișată: cei care primesc remitențe din Rusia – privesc spre Moscova, cei care primesc banii din Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, alte state europene, sunt orientați spre Bruxelles. Mai toți contează pe Strasbourg, unde se afla Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a făcut dreptate mai multor cetățeni nedreptățiți de justiția de acasă. Cei mai înțelepți își țintesc privirea în pământ, de rușine și necaz că trebuie să mizeze pe rezultatele muncii guvernelor străine, căci ai noștri, plimbați prin lume, nu au reușit să aducă bunăstarea decât în casele celor aflați la guvernare, tocând milioanele pe euro ajutoare venite pentru ajutorarea țării, inclusiv, pe onorariile consultanților de divers rang.

Ni se servește acum tubul cu bule de săpun, care sunt frumoase și zboară, dar când se termină săpunul în el, cu ce rămânem? Cine și cu ce îl încarcă din nou? Rămânem în continuare cu privirea încrucișată sau ridicăm fruntea cu demnitate și demonstrăm că nu suntem stupizi – știm cine suntem și ce merităm? Insinuările că dacă punem la îndoială eficiența unei guvernări înseamnă că suntem împotriva vectorului european al țării, nu sunt fondate. Orientarea politică a populației depinde de onestitatea și capacitatea de gestiune a celora în care s-a investit speranța și cărora li s-a încredințat votul, dar care nu merită a fi doar pentru că au ajuns la putere. Dimpotrivă, dacă vorbim de cursa spre Comunitatea Europeană, trebuie să fim la altețea așteptărilor și să curmăm orice tentativă de manipulare, corupție, injustiție, abuz sau trafic de influență, fără a lua în considerație lamentările despre moștenirea precedentă și fărădelegile celor, care i-au anticipat..

E. ALEXEI

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *