Sistemul de irigare nu a fost solicitat pe măsura secetei

Investiţia de milioane, făcută de poporul american în favoarea agricultorilor din zona de acoperire a sistemului de irigare Criuleni, prin intemediul Programului “Compact. Provocările Mileniului”, începe, foarte timid, să fie folosită de către utilizatori.

Potrivit lui Alexei Cioban, preşedintele Asociaţiei utilizatoirlor de apă pentru irigare, sistemul de irigare Criuleni a fost dat în exploatare la 12 iunie anul curent, şi din cei 403 membri-utilizatori, agricultorii care au folosit apă la irigare pot fi număraţi pe degete.

– În acest an, s-a pompat apă pentru irigarea a 25 ha de livadă de meri, cireşi şi vişini la Criuleni şi 4 ha de meri la Slobozia Duşca, 5 ha de porumb zaharat, 8 ha de pepinieră, toate aparţinând unor fermieri mai mari. Micii fermieri au folosit apa pentru irigarea a 6 ha de legume. Recent, asociaţia a primit în folosintă 14 apometre mobile, şi ca o etapă următoare vom mai fi dotaţi cu 2 instalaţii de irigat de tip Bayern, or, nu toţi fermierii posedă echipament de irigare propriu. Consider că, având dotările respective, putem oferi servicii de calitate. Un metru cub de apă pentru irigare, pompat din râul Nistru, costă 2,85 lei”, – ne-a informat Alexei Ciobanu.

Alexei Cioban afirmă că pentru a folosi apa producătorii trebuie să achite o parte din consum în avans. Preţul apei i se pare potrivit, în condiţiile în care statul a anunţat că va subvenţiona în acest an cheltuielile pentru irigare în mărime de 1,20 lei pentru un metru cub de apă folosită, în scopul reducerii riscurilor pentru agricultură, legate de secetă. Agricultorii nu se grăbesc să-i creadă pe guvernanţi. În septembrie ne pomenim că statul tot amână, de la un termen la altul, achitarea subvenţiilor pentru anul trecut, agricultorii fac cheltuieli calculate minuţios, pentru ca să poată rezista, până la urmă, pe cont propriu.

Petru Balan, care este unul dintre utilizatorii sistemului, a folosit apa pentru irigarea a 25 ha de livadă de diferite soiuri, şi consideră că preţul apei este convenabil. Referindu-se la cauza folosirii timide a apei pentru irigare, acesta presupune că puţini fermieri deţin propriul echipament de irigare şi aceasta ar putea fi cauza folosirii irigării pe suprafeţe atât de mici. Fermierul spune că statul subvenţionează echipamentele de irigare, însă fermierii pot beneficia de acest suport doar după ce au achitat integral costul instalaţiilor, care deseori sunt achitate perioade îndelungate, în rate. Mihai Odobescu, coordonator de proiecte ACSA, afirmă că au utilizat irigarea dor vreo 20 de fermieri care practică agricultura comercială. Micii proprietari, care cultivă legume pe 13-15 ari nu s-au grăbit să beneficieze, fie că au sădit culturi care se descurcă cu apa cerului, fie că 12 iunie a fost, totuşi, un termen destul de tardiv pentru a mai sădi culturi cu valoare adăugată înaltă, pentru care se utilizează irigarea.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *