Riscurile climatice pot fi diminuate dacă se stabilesc corect prioritățile

 GT “Ghimpu Zinaida” din s.Ustia, rnul Dubăsari, a fost gazda ordinarului seminar de promovare-informare din cadrul sub-componenței “Servicii de Consultanță cu privire la Adaptarea la Schimbarile Climatice Adverse (SCASCA)”. Alegerea organizatorilor nu a fost întâmplătoare, căci  GT “Ghimpu Zinaida”este unul din beneficiarii acestui proiect, care a înregistrat rezultatele  frumoase în procesul exploatării sistemului de irigare prin picurare, combinat cu aplicarea sistemului de plasă antigrindină la atenuarea impactului negativ al riscurilor climatice în plantațiile pomicole în condițiile anilor 2013-2014.

20140627_112238

Aici au fost acoperite cu plasă antigrindină trei hectare de livadă de cireș și a fost instalat sistemul de irigare prin picurare pentru a diminua impactul celor două calamități naturale – grindina şi seceta.

Mihail Odobescu, coordonator de proiect SER, a reconfirmat importanţa aplicării sistemului de irigare prin picurare, care în condiţiile ţării noastre ar reduce în mod substanţial consecințele negative ale secetei, iar prin plasa antigrindină – salvarea roadei, dar și a plantațiilor agricole de ploile cu grindină.

Anatol Fala, reprezentantul oficiului central ACSA, a îndemnat agricultorii să nu să se gândească doar unde să exporte produsele, dar mai întâi să se învețe să producă fructe şi legume sănătoase pentru populaţia autohtonă. Produsele de calitate ne pot garanta o piaţă de desfacere chiar și în Uniunea Europeană.

– În curând – spunea Anatol Fala – în Republica Moldova vor demara două mari proiecte: primul este parte din împrumutul statului de la guvernul Poloniei în sumă de 100 mln. euro şi va viza dezvoltarea afacerii și reabilitarea infrastructurii, a tot ce ține de sistemul zootehnic și sectorul legumicol, iar cel de-al doilea împrumut de 100 mln. euro a fost deja semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru sectorul horticol și baciferic.

80% din apă din Republica Moldova, în opinia lui Anatol Fala, nu corespunde cerințelor pentru apă de irigare, dar apa din râul Nistru corespunde acestor calitați. Din cauza utilizării apei care nu corespunde cerințelor pentru irigare plantațiile horticole se îmbolnăvesc: încep să cadă florile, apoi fructele, iar în final și frunzele. Plantațiile superintensive nu au sorț de izbândă fără o sursă calitativă de apă, fiindcă 95% din fruct constituie apa și doar 5% substanță uscată. Apa utilizată în scopuri de irigare nu trebuie să aibă un conținut prea mare de săruri, să fie bine aerisită, nu prea rece și să nu conțină rezidiuri de substanțe poluante, semințe de buruieni – să corespundă cerințelor de calitate microbiologice. Îndeosebi nocivă se consideră apa cu conținut ridicat de săruri de natriu, iar stropirea  frecventă cu apă ce are un conținut majorat de sodiu cauzează o salinizare puternică a solurilor”.

Vasile Răcilă, reprezentantul Vitalitifruct-EXPO, s-a referit la impactul negativ al grindinii, și a îndemnat agricultorii sa-și instaleze plasa antigrindină, chiar dacă e costisitoare. Cheltuielile se răscumpară prin diminuarea pierderilor provocate de grindină, care nu e un fenomen rar în Moldova.

Sistemul antigrindină cu plasă include urmatoarele elemente de structură: stâlpi din beton sau lemn, ancore, sârmă zincată sau cablu-funie metalic cu multe fibre și plasă antigrindină.

Calitatea și rezistența fibrelor influențează direct durabilitatea sistemului antigrindină. Plasa poate fi de mai multe culori, deși negru și alb sunt cele mai recunoscute. Avantajul plasei de culoare albă este că aceasta permite trecerea luminii în cantitate mai mare, ceea ce este foarte important pentru merele de culoare roșie. Avantajele plasei pentru producatorii de fructe: evitarea deteriorării culturilor, pomilor; diminuarea pagubelor produse de grindină; diminuarea efectelor nocive ale luminii solare; colorația fructelor devine uniformă; protejează contra păsărilor,  insectelor, vânturilor puternice.

Mariana Pâslaru, manager “GT Ghimpu Zinaida”, a adus mulțumiri companiilor care o susțin, inclusiv companiei ACSA și primarului localitații Ustia, Aurelia Urîtu. Ea e convinsă că brațe de muncă sunt, doar că dacă dorești să ai lucrători buni, trebuie să-i plătești bine, altfel dispare motivația de lucru și calitatea.

La seminar au participat circa 40 persoane, interesate de ultimile inovații în agricultura. Aceștia au adresat întrebari și unii chiar au examinat minuțios  respectivele sisteme fiind curioși dacă acestea sunt de nădejde și investiţia facută se îndreptaţeşte.

Veronica Arhirii, stagiară

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *