Recoltare cu întârziere

Agricultorii din raionul Dubăsari au finisat şi ei, deşi cu întârziere de cca trei săptămâni, recoltarea grâului. Gospodăriile ce administrează terenuri arabile în dreapta Nistrului, au recoltat în termeni optimi grâul şi orzul de toamnă, ba chiar au şi început aratul de zăble. Mai greu le-a fost celor din stânga Nistrului, în special, deţinătorilor de terenuri după traseul Râbniţa-Tiraspol, accesul la care este restricţionat de către autorităţile autoproclamatei republici.

DSCN8514

Cu ocazia aflării sale la Coşniţa, Dubăsari, prim-ministrul Iurie Leancă a fost abordat de un grup de producători agricoli, în special, care administrează afaceri agricole în stânga Nistrului, la 9 iulie, curent, în timp ce demnitarul se afla la evenimentul de inaugurare a Casei de cultură după reno-vare, proiect finanţat din banii Uniunii Europene. Ştefan Driga, Ştefan Mavrodi, Valeriu Bacioi, Petru Nirca şi alţi câţiva administratori de afaceri agricole din raionul Dubăsari, au ţinut să-l informeze pe premier că orzul de toamnă nu mai poate fi recuperat, iar grâul putea fi salvat, dacă li se permite în maxim zece zile să înceapă recolta-rea. Premierul pleca în acea după-amiază la Berlin, şi în scurta sa întrevedere cu agricultorii i-a asigurat că va găsi o soluţie.

La finele lunii iulie, potrivit lui Petru Porubin, specialist principal în cadrul direcţiei agricole Dubăsari, ţăranii cu cotele după traseul Rîbniţa-Tiraspol au avut acces la terenurile lor, doar că din cauza perioadei lungi de restricţii au recoltat mai mult buruieni şi au pus la serioasă încercare tehnica agricolă de care dispun:

– Recoltarea după traseu se desfăşoară anevoios. Din cauza îmburuienirii excesive a câmpurilor de grâu, combinele staţionează foarte des din motive tehnice. La data monitorizării staţionau 6 combine din 12, antrenate la recoltare. Deoarece autorităţile transnistrene au permis accesul la câmpuri cu întârziere de două săptămâni faţă de termenul optim de recoltare, la care adăugăm interdicţia accesului liber din toamna anului trecut, culturile de toamnă nu au fost protejate de apariţia buruienilor, nemaivorbind de imposibilitatea introducerii îngrăşămintelor minerale.

Evident că şi roada medie pe suprafeţele amplasate după traseu va fi semnificativ redusă faţă de media pe raion, – a precizat Petru Porubin (în imagine – din dreapta).

 

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *