Proiectul, care descoperă talente în sate

La 17 iulie, la Criuleni, s-a desfăşurat masa rotundă „Creşterea calităţii vieţii la nivel local – ca măsură de consolidare a încrederii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”. De fapt, a fost o platformă de discuţii între beneficiarii Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cu rezultate intermediare ale proiectului au venit numeroşi beneficiari ai programului, din raioanele Criuleni, Dubăsari şi din Tiraspol, Slobozia şi raionul Dubăsari aflate în subordinea nerecunoscutei rmn, din satele Goian, Crasnoie.

DSCN2440

 La masa rotundă au fost făcute totalurile prealabile ale proiectului, activitatea fiind ultima în raionul Criuleni. Moderatoarea Maria Kalinchin, directorul Centrului de resurse pentru Tineri „UniT” şi preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din raionul Criuleni, Olga Vasileiv, coordonator de proiecte ce vizează dezvoltarea societăţii civile şi granturi în Programul PNUD, Tatiana Batuşchina, preşedintele consiliului Centrului Internaţional de Promovare a Femeilor în Business (ICAWB), femei de afaceri cu experienţă şi începătoare, primari şi autorităţi publice raionale.

Tatiana Batuşchina a prezentat pe scurt rezultatele proiectului şi impactul lor asupra localităţilor de unde provin şi unde au ales să dezvolte afaceri titularele granturilor. La proiect au aplicat 122 de femei, dintre care au fost selectate 64 de participante.

Unele dintre ele, prezente la masa rotundă, au menţionat care au fost principalele învăţăminte de pe urma proiectului, dar toţi vorbitorii au menţionat că principalul scop atins a fost îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor persoanelor care s-au implicat şi care au reuşit să pună pe roate o afacere cât de mică, la locul de trai, or, migraţia, în opinia vorbitorilor, este cel mai greu de neglijat impediment în calea dezvoltării economice a localităţilor, mai ales a celor rurale. Olga Vasiliev a adus mulţumiri tuturor partenerilor, participanţilor şi finanţatorilor. Primarul or. Criuleni a vorbit despre proiectele care urmează să demareze, cu susţinerea UE, în or. Criuleni şi regiune, şi despre reuşitele proiectelor deja implementate.

Lilia Cazac, şefa direcţiei dezvoltarea investiţiilor şi relaţii transfrontaliere din r-l Dubăsari, a spus că domeniul întreprinderi mici şi mijlocii nu prea a fost acoperit în raionul Dubăsari, în schimb acolo au fost realizate foarte multe proiecte de infrastructură socială – renovarea grădiniţelor, şcolilor, caselor de cultură şi iluminare stradală.

Sergiu Ceauș, vicepreşedintele raionului Criuleni, a menţionat importanţa nediscriminării femeilor şi implicării lor mai active în viaţa politică şi economică, şi a trecut în revistă rezultatele efortruilor administraţiei publice locale şi centrale în facilitarea accesului cetăţenilor la serviciile publice, inclusiv la cele electronice.DSCN2448

Savcina Natalia, conducătoarea unei organizaţii de femei din satul Blijnii Hutor, raionul Slobozia, partener al proiectului de pe malul stâng al Nistrului, a menţionat că în cadrul acestui proiect femeile din organizaţia dată au beneficiat de traininguri de motivare, au stabilit relaţii de colaborare şi parteneriat cu femeile de afaceri din dreapta Nistrului, fapt benefic, în opinia vorbitoarei, pentru dezvoltarea proiectelor ulterioare. Svetlana Cucu, primarul satului Cruglic, Criuleni s-a referit la felul în care colaborează ONG-urile şi primăriile, a mulţumit organizatorilor pentru că au contribuit la formarea profesională a câtorva femei din satul Cruglic, la felul cum motivează cetăţenii să se implice în dezvoltarea comunitară.

Rodica Buzilă, preşedintele clubului femeilor „Inspiraţie” din s. Oxentea, Dubăsari, a vorbit despre faptul că participând la proiect a aflat foarte multe lucruri utile despre cum poate fi pornită o afacere, după care a vorbit despre afacerea socială, pe care a iniţiat-o în satul unde locuieşte.

Vera Monul, antreprenoare din Oniţcani, compara proiectul dat cu proiectul „Moldovenii au talent”, pentru că el descoperă talente la sate. Vorbitoarea a povestit despre ţările vizitate prin proiectele PNUD, despre experienţa preluată de acolo şi despre beneficiile deprinderii de a învăţa mereu.

S. Cernov

În imagini: aspecte de la eveniment

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *