Poliţia – pe locul 5 din 14 în clasament la încrederea populaţiei

Inspectoratul de Poliţie Criuleni înseamnă astăzi 5 sectoare de poliţie, 128 de funcţii, dintre care 96 de ofiţeri, 28 subofiţeri şi 4 salariaţi civili. Realmente, muncesc 117 angajaţi. În 11 luni ale anului 2015, la IP Criuleni au fost înregistrate 6214 sesizări şi alte informaţii despre infracţiuni şi incidente, comparativ cu 5600 în aceeaşi perioadă a anului 2014. Totodată, statistica poliţienească spune că rata criminalităţii şi a numărului de cauze penale înregistrate a scăzut în raionul Criuleni cu 15,4%. De ce se întâmplă aşa şi cum va serba poliţia locală 25 de ani de la constituire, aflăm de la Sergiu Cantîr (în fotografie), şef-adjunct al Inspectoratului de Poliţie Criuleni, locotenent-colonel de poliţie. 

-Dle Sergiu Canţîr, opinia publică judecă, parţial, succesele poliţiei după cifrele din rapoarte.Cât de corect reflectă notele statistice nivelul real al criminalităţii?

Cantir

-Comparativ cu anul trecut, rata criminalităţii pe teritoriul raionului Criuleni este în scădere, a fost comis un număr mai mic de infracţiuni. Faptul se datorează mai multor activităţi de prevenire şi profilaxie pe care le-au desfăşurat angajaţii poliţiei. Unde se ascund cele 15 la sută? Se întâmplă astfel, pentru că la poliţie cetăţeanul se adresează aproape pe orice situaţie în care a nimerit, nu doar în cazuri grave sau specifice: fie că a fost agresat de un câine, sau în sat au apărut persoane străine, sau că în curtea blocului cineva ascultă muzică şi deranjează liniştea, sau că cineva lansează petarde, sau stă undeva o grupare de tineri şi consumă ceva suspect, etc. În fiecare sector avem unităţi de transport şi în localităţi la fel, se reacţionează cât de rapid putem, la apelurile oamenilor.

–  A fost o perioadă, când poliţia era suspectată că nu înregistrează toate apelurile, ca să mai dreagă statistica, să aibă mai puţin de lucru. Cum se face astăzi, dacă tot au fost realizate mai multe reforme, inclusiv în poliţie?

-Telefoanele 902 sau 0 248 20331, 0248 22980 sunt conectate la dispozitivul „Fobos”, Fiecare adresare, a cetăţeanului, dacă se face direct la dispeceratul IP Criuleni pe aceste numere, este înregistrată. Se înregistrează orice apel, orice convorbire. Nu putem să nu reacţionăm la apeluri. Lunar suntem verificaţi, datele se reflectă atât în sinteza zilnică, cât şi în rapoartele pentru Procuratură şi Inspectoratul General. Dacă lumea se adresează, noi trebuie să reacţionăm, ceea ce nu înseamnă că toate adresările au o finalitate, sau cetăţeanul este de acord cu decizia luată de poliţişti. În ultimii doi ani au dispărut asemena cazuri, când apelul n-a fost înregistrat. Avem plângeri de la cetăţeni că în viziunea lor, n-am aplicat corect legea. Le explicăm oamenilor, că au dreptul să conteste în judecată acţiunile agentului constatator sau acţiunile angajaţilor poliţiei.

-Care sunt cele mai des comise infracţiuni?

-Predomină furturile din averea proprietarului. Peste 600 de cauze penale sunt furturi. Se fură tot: pompe de apă, plase, garduri, instrumente – tot ce poate fi vândut. O bună parte din ceea ce se fură se regăseşte la colectorii de metal uzat. Avem o problemă cu asemenea „afaceri”. Documentăm aceste cazuri şi le transmitem Inspectoratului Fiscal pentru a reacţiona.

-Poliţia este cumva consultată atunci când colectorii de metale îşi deschid o afacere?

-Momentul care-i: legal afacerile nu au dreptul la activitate. Este un monopolist – „Metalferos”, căruia statul îi permite să colecteze. Aceşti colectori se angajează la această firmă la lucru, fictiv, şi noi le documentăm, dar… Recent, la Dubăsarii Vechi de la o femeie din gospodărie a fost sustrasă o ţeavă, au tăiat-o în segmente scurte şi au vândut-o persoanelor care colectează. Au stricat lucrul cetăţeanului, pe care a vrut să-l folosească în gospodărie. Victima spune, mulţumesc că mi-aţi găsit-o, dar eu am luat-o de 6 metri, aşa îmi trebuie. Aşteptăm decizia judecăţii, care v-a obliga făptaşul să-i restituie paguba.

-Cum stăm la capitolul criminalității în rândul minorilor?

-Desigur, avem şi asemenea infracţiuni. Cele mai mari probleme sunt în Oniţcani şi Cimişeni. Aici avem furturi în serie, comise de aceiaşi minori. La Oniţcani predomină furturi din vile, din case, se fac grupări, pe care adesea le găsim constituite în jurul persoanelor care se angajează sezonier la stânele de oi. Vin de prin alte părţi, se angajează aici la muncă, deşi nimeni nu-i cunoaşte şi nu ştiu cum pot avea încredere în ei, stăpânii nu-i declară nici la primării. Când comit ceva, îi depistăm că lucrează la cutare sau cutare, şi ne punem deseori întrebarea, de ce sunt atât de creduli angajatorii. A fost un caz la Boşcana. Persoana fura de unde lucra. Chema poliţia şi tot el ne confirma că ziua au fost nişte persoane străine, suspecte, nu-i cunoaşte, şi că ei seara ar fi venit şi au furat. Până la urmă am găsut unele bunuri şi am demonstrat că tot el le-a şi sustras. Dosarul este transmis în judecată, s-a descoperit în octombrie. Avem un singur inspector pe minori, care coordonează acţiunile ofiţerilor de sector şi cu care colaborează în acţiunile profilactice, de informare, stabileşte parteneriate cu asistenţa socială, organizează lecţii în instituţiile de învăţământ, ne străduim să participăm la adunările de părinţi, etc. Nivelul infracţionalităţii printre minori depinde azi de mediul în care sunt educaţi. Ce au văzut la părinţi, cu ceea şi se ocupă.

 -Potrivit datelor poliţieneşti, în raionul Criuleni numărul utilizatorilor de droguri creşte sau scade?

-Cazuri avem depistate faţă de anii precedenţi, mai puţine. Şi numărul de cazuri de cultivare a plantelor din care se pot prepara droguri este în scădere. Am lucrat mai mult profilactic, decât spre combatere. Au fost nimicite plantaţii haotice, plantaţii cultivate special în acest an nu s-au depistat.

-La capitolul trafic pe persoane, aţi avut de lucru?

-În 2015 avem un singur caz, o domnişoară a fost traficată în Turcia pentru practicarea prostituţiei. Cazul a fost investigat şi deferit judecătii. Trafic de braţe de muncă nu am avut, dar iată că oamenii vin şi ne anunţă, că au fost recrutaţi în Federaţia Rusă, li s-a propmis o sumă la angajare, dar au fost plătiţi mai puţin. Sau avem cazul unui boşcănean care a fost plătit pentru muncă în ruble, în Rusia, dar când a venit acasă a depistat că o parte din bani sunt falsificaţi. Am preluat cererea, am numit expertiza, vom colabora cu organele de drept ruse pentru a elucida din plin acest caz. Deocamdată, nu avem concluzia experţilor, sunt banii falsificaţi sau nu. Diferite bănci ne-au dat răspunsuri diametral opuse.

-Mass-media anunţă, cu referire la ministrul Balan, că poliţia se confruntă cu deficit de cadre. E valabilă situația  și pentru  IP Criuleni?

-La finele lunii noiembrie aveam 22 de funcţii vacante. Recent a avut loc concursul de angajare la care au aplicat 5 ofiţeri şi 2 subofiţeri. Sunt absolvenţi ai altor instituţii de drept, care au studii juridice. Angajăm un ofiţer de urmărire penală, ofiţer de investigaţie, ofiţeri de sector. Rămân vacante funcţii de ofiţer de sector la Zăicana, Hârtop, Maşcăuţi. Alţi ofiţeri lucrează şi pe aceste sectoare, fac lucru dublu, la acelaşi salariu.

-Dacă aveţi la aceeaşi funcţie candidaţi un absolvent al Academiei de Poliţie si un jurist absolvent al altei instituţii de învăţământ, cui daţi prioritate?

-Prioritate acordăm absolvenţilor Academiei de Poliţie, or, suntem obligaţi să-i angajăm. Ei parcurg trei probe – pregătirea fizică, pregătirea academică, proba scrisă şi orală. După care merg la cursuri speciale de perfecţionare şi deja pe parcursul acestor cursuri unii dintre ei renunţă la viitoarea slujbă.

-Profesia de poliţist a devenit populară printre femei. La Criuleni cum e?

-Avem în total opt angajate: în serviciul statistic şi resurse umane, ofiţeri de urmărire penală, psiholog.

-Ultima jumătate de an a fost doldora de evenimente politice şi poliţiştii, practic, n-au avut zile de odihnă. Au fost recompensaţi pentru orele muncite suplimentar?

-Săptămâna aceasta au fost transferați angajaţilor banii pentru orele suplimentare, lucrate în perioada 6 septembrie – 30 noiembrie. În total pentru IP Criuleni suma a fost de cca 120 mii lei. E ceva nou pentru noi. Activez din 97 în poliție şi este pentru prima dată când poliţiştii au fost remuneraţi suplimentar. După lege lucrăm şi noi 40 de ore pe săptămână, până la urmă am dat un jurământ şi trebuie să-l respectăm.

-25 de ani împlineşte Poliţia Naţională în acest an. Au fost  făcute mai multe reforme. Imaginea poliţistului cum s-a schimbat în această perioadă?

-Faţă de perioada trecută, simţim o atitudine mai respectuoasă faţă de noi. Sarcinile noastre erau să fim mai aproape de cetăţean, de grijile lui, am participat la diferite campanii ca să ne cunoască cetăţenii, să avem o colaborare mai bună, să nu ne lăsăm corupţi şi avem speranţa că sondajele reflectă adevărata încredere pe care ne-o oferă cetăţenii. Suntem pe locul cinci în şirul din 14 instituţii la capitolul încrederea populaţiei, conform Barometrului opiniei publice de la începutul lunii decembrie.

-Cum va serba IP Criuleni ziua profesională?

-Pe 17 decembrie vom avea o şedinţă festivă, în cadrul căreia cca 20 de poliţişti vor fi menţionaţi cu ordine şi insigne ale Inspectoratului General al Poliţiei, cca 30 de angajaţi vor fi stimulaţi cu prime băneşti, mulţumiri şi diplome de onoare.

-Cine conduce astăzi IP Criuleni?

-Şef este Alexei Armaş, acum este în concediu. După reformă avem un singur adjunct – în persoana mea. Până la reformă erau patru adjuncţi.

Interviu de Svetlana Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *