Pictura este împlinire spirituală

foto interviu Marcela

Talentul  reprezintă aptitudine, înclinare înnăscută într-un anumit domeniu,  capacitatea  dobândită, într-o ramură de activitate, care favorizează o activitate creatoare. Iulian Efros, un tînăr de 24 de ani din satul Măgdăceşti, a descoperit talentul pentru pictură. A absolvit colegiul „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, unde a studiat grafica şi cultura, şi şi-a dezvoltat talentul pentru pictură.Deocamdată nu a avut nici o expoziţie, dar obişnuieşte să-şi surprindă pritenii, făcând tablouri pentru ei.

 – Când ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură?

– De obicei astfel de aptitudini sunt descoperite destul de devreme. La fel s-a întâmplat și în cazul meu. În copilărie îmi plăcea foarte mult să desenez, am fost încurajat mai ales de părinţi și am continuat pe linia aceasta. În general n-am făcut altceva în afară de ceea ce-mi place cel mai mult și ceea ce am simțit că trebuie să fac. Mai târziu am urmat colegiul „Alexandru Plămădeală” din Chişinău.

– Ce reprezintă pictura pentru tine?

– Pentru mine a transpune pe pânză ceea ce văd legat de ceea ce simt în acel moment îmi dă o senzaţie de împlinire spirituală.

 – Care este pictorul tău preferat?

– Îmi place foarte mult Pablo Picasso. La fel ca el, și eu sunt pasionat de pictura grafică. Îmi place stilul lui şi elementele pe care le combină în picturile sale, care sunt o adevărată comoară.

– Ce-ți place cel mai mult să pictezi?

– Mă pasionează mai mult figura umană, pentru că omul transmite mai mult și mă pot lega de Picturao gama variată de aspecte fizice sau psihologice. Din când în când mă reîntorc la peisaj, deoarece e un subiect mai decorativ, îmi place să pictez în natură dar, mai presus de toate, mă relaxează foarte tare.

– Ai vreo culoare preferată?

– Nu și nici nu cred că există vreun pictor care să prefere o culoare în mod deosebit. Când te apuci de pictat, schimbi culorile tot timpul în funcție de subiectul ales și de starea pe care acesta ți-o inspiră, deci ajungi să folosești toate culorile. Eu folosesc foarte des „rece-cald”, dacă e să vorbim de gamă cromatică și nu pot spune că îmi place o culoare mai mult decât alta.

– Cât de ușor te desparți de lucrările tale?

– Înainte țineam foarte mult la lucrările mele și mă despărțeam foarte greu de ele dar, între timp, mi-am dat seama că nu e indicat să le țin doar pentru mine, pentru că am ajuns la concluzia că pictura și arta grafică, în general, trăiesc prin ochii celorlalți. Un tablou ascuns nu există și nu trăiește. Așadar, nu-mi mai pare rău când mă desparte de operele mele și chiar se întâmplă să fac oamenilor cadou tablourile pictate de mine.

– Cât de important este să ai studii în domeniu?

– Școala îți oferă destul de multe informații iar acest lucru e valabil pentru orice domeniu, nu doar pentru cel artistic. Orice instituție își lasă amprenta asupra unui învățăcel. Însă, după părerea mea, un artist  pictor sau artist plastic nu are neaparat nevoie de studii. Ca pictor, dacă simți nevoia să te exprimi sau ai ceva de spus în domeniul artistic, poți să faci asta și fără a avea o școală în spate.

– Ce sfat ai da persoanelor, care sunt pasionate de pictură?

– Pictura necesită mult suflet în lucrări şi trebuie multă atenţie şi inspiraţie, pentru a realiza o lucrare reuşită.

– Mulţumesc mult pentru timpul acordat și îți urez mult succes în continuare.

 Marcela Moga, stagiară

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *