PE VATRA SATULUI CRESC ȘI SE ÎNTÂLNESC TALENTELE

Copiii sunt valoroși prin ceea ce pot ei face, dar cultura lor  o altoiesc, o promovează, o susțin adulții. Acest adevăr a fost demonstrat recent la Liceul Teoretic Hârtopul Mic  în cadrul seminarului teoretico-practic raional cu profesorii de educație muzicală care a avut drept subiect “Valorificarea potenţialului cultural al elevilor în vederea realizării obiectivelor curriculare la educația muzicală”.

DSCN0152

Eforturile culturale individuale se regăsesc în valori, pe când eforturile civilizatoare se întruchipează în bunuri. Un bun pe care multe generații îl prețuiesc anume atunci când începe să treacă, să apună… E îmbucurător faptul că tânăra generație din Liceul Teoretic Hârtopul Mic, ghidată de către o profesoară competentă – Lidia Stăvilă, știe să-și investească eforturile în promovarea culturii, frumosului și a tot ce are mai de preț neamul nostru. Directoarea instituției, Eugenia Anghelici ne-a prezentat la început cartea de vizită a liceului, menționând faptul că aici arta este promovată, iar elevii urmează exemplul profesorilor.

De asta ne-am și convins asistând la ora netradițională desfășurată în clasa a VIII – a sub forma unei conferințe de presă. Elevii din această clasă și-au asumat rolul de reprezentanți ai mai multor instituții mass-media din țară și au dezghiocat cele mai diverse aspecte ale culturii naționale.

DSCN0249

Profesoara a ținut să dezvolte la elevi competențe  cum ar fi: cunoașterea și înțelegerea diversității fenomenului muzical–artistic din perspectiva semnificațiilor emoționale, estetice și spirituale; participarea afectivă în actul muzical de interpretare, receptare și promovare a valorilor muzicale naționale și universale. În cadrul orei elevii au avut mai multe însărcinări în realizarea cărora au implicat chiar și profesorii asistenți. Bunăoară le-au solicitat: să recunoască nume de rapsozi populari, interpreți de muzică vocală și instrumentală, nume de folcloriști și formații instrumentale; să intoneze corect, expresiv cântece, ce fac parte din patrimoniul muzical național. Surpriza orei a fost sosirea interpretei de muzică populară Valentina Cojocaru, care a fost luată și ea la întrebări.

Copiii erau documentați bine referitor la datele biografice, colaborările și succesele artistei, astfel că la final  în agendele lor notele maxime au fost însoțite și de autograful cântăreței. Seminarul a continuat și cu o activitate extracurriculară cu genericul “Pe vatra satului”.

10624678_1421277744785526_2638232248533346815_n

Aici membrii ansamblului folcloric ,,Băștinașii”, conduși tot de dna Lidia Stăvilă, au adus în scenă obiceiul de petrecere în armată, presărat cu umor, cântece și zicători. Valentina Cojocaru, impresionată, a menționat că asemenea obicei nici în palmaresul ansamblului ,,Joc” nu este, dar i-ar sugera domnului Curbet o astfel de colaborare.

La etapa evaluării celor văzute și auzite colegii de breaslă au avut multe cuvinte de laudă pentru gazde.

Acest seminar, onorat de prezența unei valori a cântecului nostru popular, va rămâne, cred, pentru mult timp în inimile celor de la Hârtopul Mic, dar și a profesorilor de muzică prezenți aici din toate instituțiile raionului.

 

Natalia Tricolici, metodist, Direcția Educație, responsabil de procesul educațional la educația muzicală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *