Ohrincea – vatră cu tradiții

De-a rândul anilor la Ohrincea a devenit o tradiție de a sărbători Ziua Satului, adică prima atestare documentară a localității datată cu 2 iulie 1439. Anul acesta ohrincenii au sărbătorit cea dea 575-a aniversare a satului cu multă dragoste și străduință, readucând în actualitate valorile spirituale și culturale.

Din tainițele timpului au fost  scoase la iveală și prezentate tuturor lucruri de mare valoare națională: broderii, croșetări, prosoape, zolnice, covoare, documente istorice și fotografii de epocă.

Duminică, 13 iulie, profitând de timpul frumos și frumoasa ocazie, ohrincenii de la mic la mare s-au adunat la Casa de Cultură pentru a sărbătoriDSC_0948 acest eveniment. Sărbătoarea a fost deschisă de către primarul orașului Criuleni, d-l Vitalie Onișciuc. Dumnealui a felicitat sătenii cu frumoasa aniversare, adresând cuvinte de laudă tuturor ohrincenilor, îndeosebi grupului folcloric  „Vatra” pentru participare activă în viața comunității.

Cuvânt de felicitare au avut consătenii noștri, Maria Șalaru, președinta Societății Culturale „Vasile Militaru”, Silvia Guzun, director al gimnaziului ,,Nicolae H. Costin” din Chișinău; Gheorghe Zolotco, fost președinte al gospodăriei agricole „Ohrinceagrocom”, care au vorbit la superlativ despre strămoșii, precum și băștinașii acestei vetre, care au fost și sunt frumoși la chip, buni la suflet, harnici, veseli și săritori la nevoie.

În continuare, elevii de la gimnaziul Ohrincea au relatat istoria satului în versuri, după care au adus un elogiu satului natal prin poezie, cântec și dans. Iar grupul folcloric „Vatra”, acompaniat de d-l Boris Cucu, a alinat sufletele celor prezenți cu cântece selectate din folclor. A delectat publicul prin măestria sa și Nicu Țîgănaș interpretând un buchet de melodii la fluier și la trompetă.

O surpriză plăcută a fost pentru săteni evoluarea la trompetă a lui Cristin Cîrlan, elev la colegiul de muzică din Soroca, susținut de un grup de colegi de-ai săi, la fel trompetiști. Iar Tatiana Lisnic a impresionat publicul cu vocea și ținuta scenică cu care a înzestrat-o Dumnezeu în cântecul „Floarea dorului”. Cu aplauze au fost întâmpinați atât dansatorii grupului de dans „Speranța” cu dansurile „Țara mea” și „Hora din Moldova”, cât și fraţii Valeria, Nicoleta şi Marius Iurcu cu un dans modern.

Întregul program a fost moderat de către prezentatoarele Dana Andronic și Cristina Verlan, care pe parcursul festivității au proslăvit neamul, țara și satul în care trăiesc.

Un farmec deosebit au dat sărbătorii expozițiile organizate de un grup de săteni, la ornamentarea cărora au depus mult suflet și mult efort. Membrii ansamblului „Vatra” împreună cu descendeți ai neamului Grecu, au împodobit o Casă Mare de toată frumusețea cu prosoape, covoare, teancuri de perne, obiecte vechi, fotografii, documente istorice ș.a. Anastasia Ţîgănaş a vernisat și o expoziție de copturi tradiționale pentru nunți, înmormântări coapte cu dibăcie.

Valeriu Iurcu împreună cu rudele sale, cu multă iscusință a construit o casă țărănească ca pe vremuri. Momentul cel mai surprinzător a fost un porc pregătit la proțap de către gospodarul acestei curți din care au gustat toți doritorii.

DSC_0961

Gospodinele de pe strada Eminescu, ca şi la alte ediţii ale sărbătorii, au impresionat sătenii prin iscusința croșetei, gustul plăcintelor, sarmalelor, prăjiturilor de tot felul, dar și prin actualitatea compozițiilor din flori. S-au încadrat activ în concurs și doi tineri pasionați de artă, pictură și fotografie. Mihail Țîgănaș a uimit spectatorii cu câteva icoane deosebite pictate pe sticlă, iar Cătălin Gangalic a reușit să adune multă lume în jurul vernisajului său de fotografii, ce de fapt reprezentau peisajele satului ce îți bucură privirea, dar și locuri ce trezesc nostalgie.

Tradițional ca la orișice aniversare s-a desfășurat trânta moldovenească. Învingători în această competiție au fost Vladimir Iacob, care s-a învrednicit de marele premiu – un berbec; Vadim Străistari a obținut cocoșul; Gheorghe Mistrianu a câștigat un iepure.

Apogeul sărbătorii, sponsorul căreia de ani buni este ohrinceanul Valeriu Iurcu, a fost evoluarea marilor artiști: Zinaida Bolboceanu, Igor Rusu, Anastasia Lazariuc și Rada, care au adunat spectatori chiar și din satele vecine.

Sătenii s-au încins în horă cu artiștii, au cântat împreună cu ei, le-a dat prilej nu doar să se veseleasă, dar și să plângă de emoții.

Diana Odobescu

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *