O zi, în care „cartea a fost pusă la lucru”

La 29 august, la Criuleni, în incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti „Tamara Isac” s-a desfăşurat cea de-a XXI-a ediţie a Concursului raional al declamatorilor „Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”, dedicat în acest an creaţiei lui Dumitru Matcovschi.

Фото0886

Pentru a-i cunoaşte mai bine şi mai profund opera poetului, participanţii – elevi în clasele a VII-IX din numeroase localităţi ale raionului Criuleni, au fost îndemnaţi să recite câte o poezie sau un fragment din poezia preferată, semnată de Dumtru Matcovschi.

Potrivit Vioricăi Şapavalov, directoarea bibliotecii-gazdă, nu întâmplător în acest an în concurs au fost admişi elevi din clasele gimnaziale superioare, or, poezia lui Matcovschi este specială, profund sentimentală, şi declamarea ei presupune maximă înţelegere a mesajului şi necesită anumite aptitudini. În truda lor, elevii au fost ghidaţi de către bibliotecari, care s-au străduit să-i ajute pe tinerii declamatori să găsească locul potrivit accentelor, pauzelor, gesturilor.

Juriul a urmărit prestaţia a 23 de concurenţi, şi a stabilit următorul clasament: locul I – Valentin Donica, s. Mălăieștii Noi; locul II: Galina Druță, Mășcăuți; locul III – Ina Plămădeală, Hârtopul-Mare. Mențiuni: Mihaela Zingan, or. Grigoriopol; Elena Doni, s. Slobozia-Dușca; Ion Rapcea, or. Criuleni.

În aceeaşi zi la Biblioteca Publică „Tamara Isac” din Criuleni a fost lansată ediţia a patra a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii. Oaspeţii evenimentului au fost Vera Osoianu, director- adjunct al Bibliotecii Naţionale din Republica Moldova, şi poetul Iulian Filip. Prezentând scopul festivalului, Vera Osoianu a spus că acesta a fost conceput ca o suită de manifestări publice de amploare desfăşurate în colaborare cu bibliotecile publice din republică, în centrul cărora să fie cartea.

Фото0890

Scriitorul Iulian Filip şi-a exprimat bucuria pentru faptul că volumele care conţin creaţiile sale poartă semnele utilizării de către cititori: „Cartea trebuie să fie pusă la lucru”, spunea poetul.  Asociaţia Obştească „Centrul de Cultură şi Carte Românească”, în persoana dlui Iulian Filip,a donat în acea zi Bibliotecii Publice „T. Isac”, în cadrul proiectului „Drumul Cărţii”, un set de volume, pentru completarea fondului bibliotecii. Scopul pro-iectului „Drumul Cărţii” este promovarea valorilor culturale naţionale şi universale în Republica Moldova şi în lume.

Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii a continuat la Izbişte. Tot la 29 august, Ann Larrow, voluntară a Corpului Păcii al SUA, a donat bibliotecii un set de cărţi în limba engleză care, în opini sa, pot fi de folos copiilor care doresc să citească în limba lui Shakespeare.

Ann speră că ediţiile ce conţin povestirile şi istorioarele preferate de ea în adolescenţă, vor suplini necesitatea de literatură artistică, complementară studierii mai aprofundate a limbii engleze.

S. Cernov

În Imagini: aspeste de la evenimentul din 29 august

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *