„Numără-te printre cei care contează!”

În perioada 12-25 mai, curent, se defăşoară recensământul populaţiei şi a locuinţelor. Pentru a aduna datele necesare în raionul Criuleni, au fost angajaţi 277 de recenzori, 55 instructori controlori şi 7 şefi de circumscripţii. Despre regulile recensământului, obligaţiile recenzorilor şi drepturile intervievaţilor discutăm cu Tatiana Rotaru (în fotografie), şefa Direcţiei pentru Statistică Criuleni.

DSCN2055

– Doamnă Tatiana Rotaru, recensământul a fost precedat de o campanie de informare. Totuşi, de ce este important ca cetăţenii să participe la recensământ?

– Dacă aţi observat pe panourile publicitare, motoul recensământului-2014 este „Numără-te printre cei care contează!”. Prin urmare, orice cetăţean contribuie, prin participare la recensământ, la corectitudinea informaţiilor statistice despre societatea moldovenească. Recensământul este unica procedură, prin care statul vorbeşte cu fiecare persoană, prin intermediul recenzorului. Un alt obiectiv al recensământului este, totuşi, necesitatea de a afla care este numărul de facto al populaţiei în Republica Moldova, or, în 2004, exodul abia începea şi cei rămaşi acasă nu ştiau cum să prezinte rudele lor plecate. Din acest motiv azi operăm cu cifra de 3,5 mln de locuitori în Moldova, care este cam exagerată.

– Recensământul este al populaţiei şi al locuinţelor…

– Da, spre deosebire de recensământul din 2004, în acest an se aplică şi recensământul locuinţelor. Este un formular separat pentru locuinţe, şi cetăţeanul răspunde la întrebări despre tipul locuinţei, numărul de odăi, suprafaţa, dotările, condiţiile, utilizarea tehnologiilor informaţionale, etc. Persoana este întrebată dacă mai are şi alte locuinţe, la alte adrese. Dar, declară doar dacă doreşte să declare, nu este obligată să o facă.

– Persoana care are mai multe locuinţe, unde trebuie interveivată? Poate da interviul în două localităţi diferite?

– Persoana este intervievată acolo, unde locuieşte de obicei, nu neapărat la locul unde are viză de reşedinţă, chiar dacă în formular va indica că mai deţine o locuinţă pe altă adresă. În urmă procesării datelor dublarea este exclusă. Pentru minori, de regulă, la întrebări răspund părinţii, dar dacă ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare, atunci recenzorul poate lua informaţia de la copiii minori, de exemplu, mai mari de 14 ani. Dacă casele sunt complet nelocuite, putem lua informaţia de la vecini sau de la persoane cu funcţii administrative din localitate.

– Recenzorul are voie să corecteze erorile din formular?

– Da, se permite, numai cu excepţia rubricilor ce ţin de noţiunile naţionalitate, limbă maternă, religie. Dacă la aceste rubrici se comite o eroare, formularul nu poate fi corectat, acesta se anulează şi recenzorul purcede la completarea altui formular cu declaraţiile persoanei. La întrebările legate de limbă, naţionalitate şi religie fiecare membru al familiei răspunde pentru sine. Dacă nu doreşte să răspundă recenzorul scrie formularea „nedeclarat”.

– Ce nu are voie să facă recenzorul?

– Recenzorul nu are voie să intre abuziv în locuinţă sau gospodărie, să divulge informaţiile pe care le declară intervievatul. Recenzorul poate reveni la cetăţean dacă acesta nu poate da declaraţii în momentul în care a fost vizitat, stabilesc împreună când le este comod amândurora. Dacă intervievatul doreşte, acesta poate răspunde la întrebări în alt loc  decât locuinţa sa. Spre exemplu, o persoană a venit azi la Direcţia pentru Statistică şi a solicitat să fie intervievată, deoarece pleacă de acasă şi va lipsi următoarele săptămâni.

A dialogat,

Svetlana Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *