Necesitatea de a fi uniţi şi mulţi

La 18 noiembrie, în Criuleni s-a desfăşurat şedinţa comună a Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova (UCRM) şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

DSCN4872

Andrei Buzatu, director executiv al UCRM

La şedinţă au fost prezenţi preşedinţii a nouă raioane din Republica Moldova, reprezentanţi ai  consiliilor judeţene din Romania – Botoşani, Vaslui, Suceava, Iaşi; preşedintele UCRM Ghenadie Cazacu şi Dan Ocheşelu, director general al UNCJR. A moderat discuţia Andrei Buzatu, directorul executiv al UCRM, care a prezentat scopul şi aşteptările în urma desfăşurării proiectului “Parteneriatul –cadru pentru consolidarea relaţiilor între comunităţile locale române din stînga şi din dreapta Prutului pentru o administraţie modernă”.

Referindu-se la beneficiile colaborării celor două organizaţii, gazda reuniunii, preşedintele raionului Criuleni Iurie Andriuţa, a spus că experienţa colegilor de dincolo de Prut în a reforma şi restructura sistemul administrativ este un beneficiu şi pentru administraţiile din RM, or “avem de unde învăţa şi nu vom pierde timp să inventăm modele reuşite”. La reuniune a fost prezent şi Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă. Ambasadorul a spus că a asistat “naşterea” acestui corp asociativ şi că îşi sumă angajamentul să îl susţină în continuare. Referindu-se la tema proiectului, Anbasadorul a spus că, din păcate, reforma administrativă în Republica Moldova bate pasul pe loc. Înfăptuirea acestei reforme în România a  însemnat un pas sigur spre apropierea ţării sale de Uniunea Europeană, şi a dat de înţeles că reforma administrativă în RM este, la fel, un angajament necesar de asumat, dacă tindem să ne integrăm în UE. Pentru comparaţie, spunea preşedintele CJ Botoşani, Gheorghe Sorescu: judeţul Botoşani este condus de 33 de consilieri la 412 mii cetăţeni, pe când – în raionul Criuleni sunt 72 mii cetăţeni şi tot 33 de consilieri.

DSCN4865

Participanţii au discutat despre diversificarea surselor de finanţare a proiectelor, despre necesitatea şi oportunitatea de a stabili relaţii de colaborare directe între primării şi municipii.

“E util să fim uniţi şi mulţi, – spunea Dan Ocheşelu, – că aşa putem cere administraţiilor centrale să facă schimbări în legislaţie, pentru a ne putea dezvolta. De obicei, la UNCJR disutăm probleme administrative, nu politice, deşi toţi preşedinţii de CJ reprezintă partide politice”.

Andrei Buzatu a anunţat, că următoarea activitate în proiect este o adunare generală a preşedinţilor de raioane din RM şi a celor judeţene din România, care se va desfăşura la Bucureşti, iar până atunci participanţii vor beneficia de un curs de instruire privind managementul proiectelor europene.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *