N-ai cec – n-ai nici bani

Producătorii locali de fructe şi struguri, care şi-au vândut marfa colectorilor autorizaţi în anul 2014, fără cecuri sau alte documente confirmative, nu pot pretinde la compensaţii, anunţate de către ministerul de resort în baza Regulamentului, intrat în vigoare la 17 iunie, 2015.

Imagine: livadă la Ustia, r-l Dubăsari

 În perioada 1-31 august 2015, producătorii de fructe şi struguri care au fost afectaţi de embargoul rusesc, impus în anii 2013-2014, au fost aşteptaţi în primării pentru a depune cereri ca să obţină sprijin financiar. Potrivit unul comunicat al Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), fermierii care nu au putut să-şi vândă marfa în urma destabilizării relaţiilor cu Federaţia Rusă, urmau să primească sprijin financiar în mărime de 1,93 lei pentru fiecare kilogram de mere, livrat întreprinderilor de procesare, 1,35 de lei pentru fiecare kilogram de prune procesate, 1,54 lei pentru fiecare kg de struguri de soiuri europene, livraţi la întreprinderile de procesare până la 15.11.2014 şi 0,77 lei pentru struguri de tip “Isabella”, livraţi la întreprinderile de procesare până la data de 01.11.2014. Ajutorul financiar a venit în urma semnării de către Guvernul Republicii Moldova a Acordului de finanţare adiţională al proiectului “Agricultura competitivă în Moldova” cu Banca Mondială privind implementarea componentei “Compensaţii pentru susţinerea vânzărilor”.

Potrivit lui Mihai Odobescu, coordonator al asociaţiei “Criul-Fermier”, organizaţie care s-a ocupat de informarea producătorilor agricoli din raioanele Criuleni şi Dubăsari despre posibilitatea obţinerii compensaţiilor, foarte puţini fermieri din zona de centru vor accesa sprijinul financiar, or, regulamentul de selectare a beneficiarilor presupune şi anexarea unor documente confirmative că producătorul a livrat colectorilor marfa. Întrucât ţăranii nu s-au asigurat să aibă un asemenea document, dosarul lor va fi considerat incomplet.

Şeful secţiei teritoriale Chişinău a Agenţiei de intervenţie şi plăţi în agricultură, Vitalie Mihai, solicitat de “Est-Curier”, a spus că la primăria Coşniţa au depus dosarele 21 de solicitanţi, care urmează să ridice de la agenţie 171 mii 461 de lei, iar din raionul Criuleni a depus dosarul un singur agricultor, din s. Dubăsarii Vechi, căruia Agenţia îi va achita 5307 lei pentru merele livrate la fabrica de conserve. “Numărul atât de mic de solicitanţi de ajutor fuinanciar din zona de centru se explică prin proximitatea municipiului Chişinău, marea parte a producţiei agricole fermierii o vând la pieţile din capitală, dar mai persistă şi un soi de frică sau obişnuinţă a ţăranilor de a nu se implica în acte, documente…”, presupune V. Mihai.

Compensațiile urmează a fi achitate integral până la finele lunii octombrie 2015, dintr-un credit în valoare de 12 mln de dolari.

S. Cernov

Foto: timpul.md

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *