Motivăm tinerii să meargă la vot

La 21 octombrie, un grup de elevi ai Şcolii Profesionale din Criuleni, care au atins vârsta de 18 ani şi, respectiv, au căpătat dreptul de a participa la alegeri, s-au întrunit la dezbaterile organizate de către redacţia ziarului “Est-Curier”.

ÎnDSCN2834trebaţi ce părere au despre necesitatea participării la scrutinul parlamentar, tinerii au exprimat diferite opinii, cum ar fi:“Na-r trebui să ne ducem la votare, nici un candidat nu merită votul nostru, alegerile sunt organizate pentru anumiţi oameni care vor bani şi influenţă asupra noastră” sau “Dacă n-o să mergem la alegeri, în ţara noastră niciodată n-o să fie dreptate. Dacă mergi la alegeri, n-o să pierzi nimic”.

Căutând argumente pentru oportunitatea participării la alegeri, tinerii şi-au amintit despre reacţiile izbucnite în societatea noastră după alegerile din aprilie 2009, şi şi-au expus părerile despre cauzele apariţiei acelor revolte şi a fenomenului “7 aprilie 2009”.

În opinia lor, anume faptul că o bună parte din populaţie nu a participat la acele alegeri, dar a preferat “cineva” să le realizeze aşteptările privind cursul de dezvoltare a ţării, au generat protestele.

“Tu spui că nu te duci la alegeri, că n-ai ce pierde, dar dacă te duci la alegeri, şi ţi-ai dat votul, atunci mai pe urmă poţi să te hotărăşti: mai merită încrederea ta partidul pentru care ai votat?”; “Fiecare om zice că are dreptul la opinie, dar dacă alegi să nu te implici, apoi cum îţi poţi exprima opinia?” – discutau viitorii alegători subiectul propus.

Alte aspecte discutate în cadrul dezbaterilor au fost procedura de votare peste hotarele ţării, reguli de comportament în secţia electorală, în ziua alegerilor, verificarea prealabilă a listei electorale, pentru a avea convingerea că persoana este inclusă în listă. Tinerii au dorit să discute şi despre “pomenile” electorale, despre faptul cum şi unde pot depune contestări, dacă au observat ilegalităţi, despre rostul observatorilor, despre listele electronice şi necesitatea de informare prealabilă cu privire la fiecare candidat electoral.

DSCN2838

La final, moderatorul a sugerat tinerilor că ei, fiind informaţi, pot contribui în mod voluntar şi la informarea altor persoane, fie de vârsta lor, fie de altă vârstă, care nu sunt destul de motivate pentru a se folosi de dreptul constituţional de a-şi expune opţiunea în privinţa dezvoltării ulterioare a ţării.

Dezbaterea  a fost organizată de către redacţia ziarului “Est-Curier”, în cadrul proiectului “Primul meu vot. Educaţie civică şi electorală a tinerilor din categoria primo-votanţilor”, implementat de către Asociaţia Presei Independente în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte din Republica Moldova, cu suportul Consiliului Europei.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *