Medicii, impuși de autorităţile autoproclamate să stea în carantină, în loc să meargă la serviciu

Mai multe cadre medicale, care au domiciliul în or. Dubăsari, dar lucrează la instituţii medicale în localităţi subordonate Republicii Moldova, nu au fost lăsate să treacă hotarul autoproclamatei republici transnistriene şi să vină la serviciu în dreapta Nistrului, în dimineaţa zilei de 18 martie, 2020.

tamozhnya

Foto: novostipmr.com

Potrivit unei doctore, care a solicitat să nu-i dăm numele, în dimineața zilei de 18 martie ea și o colegă de a sa au fost întoarse din drum, de la vamă, chiar dacă ele au prezentat certificate semnate de medicul-şef al spitalului din Criuleni, că sunt medici şi angajate ale spitalului.

„Noi am fost ieri la serviciu, am mers la Criuleni şi înapoi, seara, când am traversat vama de la Dubăsari, am fost impuşi să îndeplinim un formular, în care am lăsat datele personale şi am fost preveniţi că dacă am intrat în ţară, suntem obligaţi să facem două săptămâni de carantină. Azi dimineaţă am stat o oră la vamă, nici un automobil, nu doar al nostru, n-a fost lăsat să treacă în R. Moldova. Amendă nu ne-au pus, dar ne-au avertizat că dacă am intrat în ţară, nu avem dreptul să părăsim locuinţa. Chiar dacă am spus că suntem medici, că suntem sănătoase, nu avem viroze şi nici febră, am fost trimişi acasă şi avertizate că nu avem dreptul nici din casă să ieşim, nici la magazin, nici la piaţă, nici la vamă. Eu sunt cetăţeancă şi a Republicii Moldova, că m-am născut pe partea dreaptă a Nistrului, şi după ce am absolvit institutul de medicină din Chişinău, în perioada sovietică, am venit să trăiesc la Dubăsari. Evident, am şi cetăţenia republicii moldoveneşti nistrene, altfel n-aş putea să-mi legalizez şederea, locuinţa. La Criuleni este unicul meu loc de muncă. Ne-au avertizat că astăzi sovietul suprem va examina adoptarea stării de urgenţă şi că ar putea fi anumite derogări de la restricţii pentru cei care sunt angajaţi în câmpul muncii, dar deocamdată au motivat că aşa sunt instrucţiunile” – a menţionat interlocuitoarea noastră.

Serghei Halipli, directorul-interimar al Spitalului Raional Criuleni, a spus că în situaţia descrisă mai sus sunt 15 angajaţi ai instituţiei conduse de dânsul, că a reușit să substituie cadrele lipsă, temporar, și  urmează să prezinte lista persoanelor angajate în spital, cu domiciliu pe teriroriul controlat de autorităţile autoproclamate, pe care preşedintele raionului o va înainta Guvernului împreună cu o sesizare.

„Am discutat problema şi vom apela la Guvernul Republicii Moldova ca să fie soluţionată. Nu putem interveni altfel, pentru că sunt prevăzute penalităţi pentru aceşti cetăţeni. Vedem cum îi înlocuim temporar la serviciu. Probabil, nu e numai în r. Criuleni aşa situaţie. Azi pe parcursul zilei vom face apel la Comisia Unificată de Control să fie rezolvată problema” – a spus preşedintele raionului, Pavel Spînu, după ce situația a fost discutată la ședința Comisiei Raionale Situații Excepționale, care s-a întrunit azi, 18 martie, 2020.

Tiraspolul a impus carantină din cauza Coronavirului celor care intră în regiune începând de luni, 16 martie. În regiune sunt închise toate zonele de agrement și sălile sportive. Școlile sunt închise până pe 5 aprilie.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *