Mai multe proiecte pentru dezvoltare durabilă a raionului Dubăsari

Dmitri Popa, 29 de ani,vicepreședintele raionului Dubăsari, reprezentant al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA).

9bb086c0-8967-41e5-a412-2b37eedf5a47 (1) (1)

Dmitri Popa, vicepreședintele r. Dubăsari

S-a născut în s. Molovata, r-ul Dubăsari, Republica Moldova, absolvent al Liceului ”Ștefan-cel-Mare” din localitate. A studiat Marketing şi Logistică la facultatea Știinșe Economice a USM, este Master în Studii în Marketing. A urmat doi ani de Masterat la Școala Superioara de Economie din Moscova, specialitatea Analiză Politică și Politici Publice, Universitatea Națională de Cercetare a Federației Ruse. Din 2014 până în prezent este Doctorand, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Științe Economice, specialitatea Relații Economice Internaționale. Deține certificate de formator în diferite cursuri acreditate de ODIMM, are experiență de planificare și administrare a afacerilor, dar și de cadru didactic, fiind și asistent universitar la USM.

În alegerile locale din toamna anului 2019, Dmitri Popa a fost cap de listă a Blocului ACUM Platforma DA și PAS, constituit pe principii de paritate unu la unu. Ulterior, până la numirea în funcția de vicepreședinte, a fost ales președinte al fracțiunii Blocului ACUM în Consiliul Raional Dubăsari. Fracțiunea ACUM a rămas integră în consiliu și până în prezent, spre deosebire de alte consilii.

Dmitri Popa explică, de ce:

–          Nu ne-am divizat, am avut și avem în continuare tăria și posibilitatea de rămâne uniți și de a lucra împreună, pentru că avem doar cinci mandate în consiliu, respectiv, puterea noastră separată nu însemnă nimic. Chiar și puterea noastră consolidată este nesemnificativă, dat fiind faptul, că cele mai multe mandate în Consiliul Raional sunt ale socialiștilor, 12 mandate, la care au putut să mai atragă un consilier independent, dar fară să-și asigure o majoritate de 14 voturi din 27.

–          În cele patru luni de când sunteți în funcție, în calitatea Dvs de vicepreșdinte pe domeniile agricultură și dezvoltare economică, investiții și construcții, ce ați reușit să schimbați sau să faceți în r. Dubăsari?

–          Am început un proiect care ține de dezvoltarea raionului Dubăsari, și anume elaborarea unei strategii de dezvoltare. Raionul a avut prin 2007 un asemenea document, dar nu a fost implementată această strategie, și, cu părere de rău, nu sunt cadre în Consiliul Raional care să poată elabora o asemena strategie de dezvoltare. Cu atât mai mult, nu este, probabil, nici dorința altor luctărori de a avea o asemena strategie, pentru că ei sunt deprinși să lucreze în felul stabilit de Consiliu și nimic mai mult. Eu mi-am propus să implic Consiliu Raional Dubăsari în proiectul ”Primării pentru creșterea economică”, finanțat de Uniunea Europeană, la care Consiliul Raional Dubăsari momentan este membru începător. În acest proiect sunt implicate doar câteva consilii raionale, trei la număr, dacă nu greșesc, pentru că în mare parte sunt vizate primăriile individual, și nu este implicată nici o primărie din raionul nostru. În acest proiect reprezint raionul Dubăsari și sunt președintele grupului de lucru care va elabora un plan de dezvoltare economică a raionului la fiecare doi ani. Planul după ce va fi elaborat urmează să fie aprobat de către Consiliul Raional, și acțiunile incluse în el urmează să fie realizate cu suportul programului ”Primării pentru creștere economică”. Vrem să includem în acest proiect toate satele din raionul Dubăsari, cu atât mai mult satele Vasilievca și Roghi. Dat fiind specificul aparte al raionului Dubăsari, pentru mine este important să putem cuprinde toate satele, fără discriminare. Discriminare a fost până la moment, mai este o tendință din partea persoanelor care ajung în funcții de conducere în raionul Dubăsari de a se comporta discriminatoriu în anumite privințe. Toți caută să tragă ”la turta lui”, e specific moldovenesc, dar eu am o atitudine egală față de toate satele. Pentru unele sate de-a lungul anilor s-a făcut doar întreținerea drumurilor, puțin pe domeniul agriculturii (pământurile de după traseu). Mi-am propus să mai implementăm în raionul Dubăsari practici bune de dezvoltare aplicate de localitățile din România. Am început procesul de înfrățire cu Consiliul Județean Arad, județ care are experiență vastă în procesul de atragere a fondurilor europene. Lucrând cu ei, am ajuns la aspectul că atât România, câr și Republica Moldova, pentru a atrage fonduri, au nevoie de o strategie de dezvoltare a regiunii sau a raionului, și aici revenim la necesitatea unei strategii de dezvoltare, de care am vorbit mai sus.

IMG-1398

–          În una din relatări publice ați informat că ați mers la Oxentea să recepționați o porțiune de iluminat stradal, dar că ați cerut antreprenorului repoziționarea pilonilor. Despre ce era vorba? Se lucrează așa peste tot?

–          Cu părere de rău, nu am fost parte a echipei de selectare a agentului economic pentru lucrarea dată, dar am fost inclus în echipa de recepționare a proiectului. Respectiv, când a venit ziua, am văzut pilonii amplasați care la 40 de cm de carosabil, care la un metru. Antreprenorul a argumentat că ar fi fost puși întro linie, dar de fapt primii trei piloni formau o linie, următorii trei deja altă linie, și așa toată porțiunea de drum. Le-am spus că astfel de lucrare nu poate fi recepționată, am discutat cu agentul economic mai dur, iar problema a fost soluționată, în pofida scepticismului unor colegi de-ai mei. Proiect similar la Pârâta, doar că ultimul pilon fusese amplasat foarte aproape de o linie de cabluri subterane, și tocmai în mijlocul unui șanț. Compania, la fel, a fost somată să corecteze greșala. Eu n-am participat la procesul de selectare a companiilor date, dar am insistat pe realizarea întocmai a proiectelor, care au fost selectate prin cererea ofertelor de preț pentru achiziții de mică valoare. Întrucât obligațiile mele de serviciu țin și de valorificarea banului public, am demonstrat de la bun început că ofertele pot fi negociate, în folosul Consiliului Raional Dubăsari.

–          Ce detalii puteți comunica despre proiectul privind extinderea Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți în r. Dubăsari? Care este scopul acestui proiect?

–          Proiectul de extindere a ZEL Bălți și crearea unei Sub-zone Economice Libere în r. Dubăsari a fost inițiat de deputatul în Parlament din partea Paltformei DA, dl Igor Munteanu. Proiectul este la etapa pregătirii pachetului de documente și dezbaterii în Parlament. De când sunt în funcție diferite instituții ale statului tot pun ”virgule” și deja am pregătit al patrulea pachet de documente pe care trebuie să-l prezentăm la Ministerul Economiei, dar încă nu a fost posibil să fie elaborate toate actele necesare. Beneficiarii finali vor fi locuitorii platoului Coșnița, platoul Cocieri, dar și locuitorii  or. Vadul-lui-Vodă. Scopul proiectului este crearea locurilor de muncă. Platoul Coșnița este bine poziționat, are toate căile de acces și e aproape de Chișinău. Din proiect vor avea de câștigat și locuitorii, și primăriile, iar agenții economici – rezidenți vor avea din start și anumite facilități.

–          Ce aspecte în dezvoltarea raionului vi se par actuale, pe lângă cele deja enumărate?

–          La una din ședințele noilor membri ai Consiliului de Administrare al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru am fost informați că raionul Dubăsari este restanțier la aplicarea proiectelor la ADR, lucru care mă intristează mult, și mă motivează și mai mult să avem o creștere a potențialului raionului Dubăsari. Eu văd un potențial enorm – turistic, economic, alte domenii care pot fi dezvoltate. Îmi doresc să dezvoltăm un proiect pe tot raionul care ar îmbunătăți mult procesul de alimenatare a elevilor în școli, cu produse mai calitative, similar cu raionul Strășeni (mâncarea pentru elevi este pregătită de o companie cu experiență de mulți ani în domeniu, în condiții mai sigure cu un control mai riguros al procesului). Procesul de alimentație actual este unul foarte anevoios și plin de riscuri, care sunt puse în spatele directorilor de licee. Companiile selectate nu întotdeauna respectă condițiile contractuale, ceea ce este rău, anevoios și cu mari riscuri. Vrem o alimentație în școli mai bună, mai variată, mai sigură, mai sănătoasă, produse de calitate superioară. Am fost la Strășeni și am văzut acest proces la modul practic. Pe domeniul turistic, colaborăm cu o organizație, care să elaboreze planul urbanistic al fiecărui sat, să facem din satele noastre ”magnete” turistice adevărate!

–          Dacă v-ați referi la activitatea de partid în r. Dubăsari, ce aspecte ați evidenția?

–          Cu siguranță, avem astăzi mai mulți susținători! Nu a fost o ambiție a mea să fac parte din conducerea raionului, dar a fost o cerere din partea oamenilor din raion, care mă înaintau pentru funcția de președinte al raionului. Când am fost promovat pentru această funcție, am discutat și cu ceilalți membri cu drept de vot în CR Dubăsari, dar până la urmă, la acea perioadă aveam consolidate relațiile dintre Blocul ACUM și PSRM la nivel central, am căzut de acord cu echipa, cu colegii de partid deputați în Parlament, care au venit cu rugămintea de a merge în CR Dubăsari și de a accepta funcția de vicepreședinte, ceea ce o văd ca o investiție foarte bună pentru raion. Am aplicat experiența mea ca să consolidăm mai multe reușite, dar activitatea de partid este cu siguranță în creștere. Spun asta pentru că la alegerile locale am fost coordonatorul staff-ului național din partea Platformei DA și dorința mea este nu doar de a consoloda echipele, dar și de a avea echipe selecte, să se regăsească în ele oamenii de valoare, lucru care m-a motivat să fiu și mai deschis în activitatea de partid.

IMG-2140

–          Cu cine dintre deputații Platformei DA reușiți să veniți mai des la locutorii r. Dubăsari?

–          Cu doamna Stela Macari, care se implică să ajungă la fiecare cetățean, dar și ceilalți deputați sunt deschiși, vin în teritoriu Igor Munteanu, Chiril Moțpan și alții, pe măsura în care-și planifică vizitele.

Publicitate Politică

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *