La Izbişte, părinţii nu-i mai vor pe medici în calitate de vecini

O petiţie semnată de către 26 de locuitori ai satului Izbişte, preponderent, femei copiii cărora merg la grădiniţa “Andrieş” din localitate, a parvenit recent la redacţia “Est-Curier”. Semnatarii solicită sensibilizarea opiniei publice şi organelor cu putere de decizie în privinţa situaţiei, inadmisibile în opinia lor, care s-a creat în această instituţie. Este vorba de amplasarea Oficiului Medicului de Familie în incinta grădiniţei, fapt ce, în opinia semnatarilor, pune în pericol sănătatea copiilor aflaţi în grădiniţă.

medic-publimedia-shutterstock

Imagine – simbol

Natalia Stăvilă, părinte a doi copii, care frecventează grădiniţa  „Andrieş” din Izbişte şi una dintre semnatarele demersului, îşi explică nedumerirea şi indignarea faţă de atitudinea pe care o manifestă şi pacienţii care vin zilnic la Oficiul medicului de familie, dar şi personalul medical şi autorităţile locale:

– Intrarea în oficiul medicului de familie este alături de intrarea în grupa de creşă. Dimineaţa, în acelaşi timp, la uşă aşteaptă să intre şi copiii, şi pacienţii. Pacienţii fumează, aşteptând, scuipă pe scări şi pe cărare, şi aurncă pe jos chiştoace, copiii le strâng cu mânuţele… Uneori pacienţii fumează şi scuipă la umbră, în pavilionul copiilor… Este o situaţie foarte jenantă, ne temem pentru sănătatea copiilor noştri. Ştim că sunt şi bolnavi de tuberculoză printre pacienţi şi ne facem griji pentru sănătatea copiilor noştri. La toate reproşurile şi la cererile părinţilor de a-şi disciplina pacienţii, personalul medical nu reacţionează. Vrem să sensibilizăm opinia publică despre problema cu care ne confruntăm, de aceea am scris demersuri la Ministerul Educaţiei, la Centrul Medicilor de Familie Criuleni, la administraţia raionului, dar, deocamdată nimeni nu ne-a dat un răspuns. Noi, părinţii, înţelegem, că situaţia nu se poate schimba foarte repede, dar în sat există încăperi, care ar putea fi reparate şi să fie amenajat un al Oficiu al Medicului de Familie, – explică Natalia Stăvilă, una dintre mame care a semnat, nemulţumirea izbiştenilor.

Larisa Baluţel, medic de familie, ne-a informat că actualmente în satul Izbişte nu sunt pacienţi cu tuberculoză, care ar prezenta pericol pentru cei din jur, adică baciliferi. La evidenţa medicului se află doi pacienţi cu sechele, care au finisat tratamentul de tuberculoză. „Problema e discutată şi la CMF, şi la Consiliul raional, şi la primărie, dar se pare că nu a fost identificat un alt local, în care poate fi amenajat un oficiu pe potriva necesităţilor”, – afirmă medicul de familie.

– Soluţia optimă pentru ca Izbişte să aibă un oficiu al medicului de familie bun – este construcţie nouă. Primarul ne-a spus că trebuie să plecăm de acolo, din grădiniţă, dar nu ne-a dat altă încăpere, care să corespundă cerinţelor noastre. În cazul că primăria va insista, noi strămutăm serviciile medicale de la Izbişte la Cruglic, că acolo sunt spaţii. Localul din care instituţia a fost strămutată în grădiniţă era avariat, se deteriora tavanul. Dacă primăria va perfecta un proiect, atunci Ministerul Sănătăţii va identifica sursele necesare şi în Izbişte ar fi posibil să fie construit un oficiu nou şi modern. Acum sunt multe oportunităţi de finanţare din bani europeni, e nevoie de proiect, ca să avem ce prezenta Ministerului Sănătăţii, iar acest segment este competenţa autorităţilor publice locale, – a spus Violeta Panico, şefa IMSP „Centrul Medicilor de Familie Criuleni”, invocând exemplul satului Măgdăceşti, în care un oficiu nou s-a construit din sursele Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare.

Încăperile ocupate de către OMF Izbişte, pe de altă parte, sunt necesare grădiniţei, pentru că Izbişte este un sat mare, în care natalitatea este uşor în creştere. Dorina Druţă, directoarea instituţiei, confirmă problema insuficienţei locurilor pentru copiii din grădinţa Izbişte. “În anul de studii 2013-2014 am avut înmatriculaţi 134 de copii, acum, după ce preşcolarii cei mari au plecat în vacanţă, alţii – la bunici – frecventează 70 de copii. Mai avem un rând de 120 de copii cu vârsta de la 3 la 5 ani. Avem nevoie de acest spaţiu, cu atât mai mult c am câştigat un grant de la Guvernul României pentru reparaţia grădiniţei, în valoare de 610 mii lei. Am făcut demersuri la primărie, primarul – la consiliul raional. Toţi ne înţeleg problema, dar ea rămâne de mulţi ani tot acolo.

Ion Plămădeală, primarul satului Izbişte, solicitat să comenteze sutuaţia şi să spună despre perspectivele medicinii de familie în Izbişte, susţine că a formulat încă în anul 2012 primul demers către Ministerul Sănătăţii, în care cerea să fie îmbunătăţite condiţiile de activitate a medicilor de familie şi, totodată, să creeze condiții pentru a fi eliberate încăperile grădiniţei.

“Acum mă aflu la Chişinău, duc demersul următor la Ministerul Sănătăţii. Dna Panico ne asigură că suntem primii pe lista satelor în care vor fi alocaţi bani pentru medicina de familie, pentru construcţia unui nou oficiu. Dacă răspunsul ministerului va fi negativ, atunci voi depune un demers la comisia parlamentară de profil, că ştiţi doar cum se alocă banii astăzi… Am discutat cu dna Panico şi posibilitatea strămutării cabinetelor în alte încăperi, dar, cu regret, nu avem în sat edificii publice care să corespundă rigorilor medicale. Despre faptul că primăria trebuie să perfecteze un proiect nu mi-a spus nimeni. Dacă îmi spuneau, nu este o problemă, în două luni definitivăm proiectul”, susţine Ion Plămădeală.

OMF Izbişte a fost transferat în incinta grădiniţei la începutul anilor 2000.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *