Izbiștenii au redescoperit scrânciobul pascal

Locuitorii s.Izbiște au reanimat anul acesta tradiția scrânciobului pascal. A fost inițiativa parohului local, Victor Gangan, susținută de autoritățile locale, dar și de mireni.

scrinciob 3

Scrânciobul – bucuria celor mici şi celor mari!

Pădurarul Ion Urbanovici, a furnizat lemnul potrivit, iar meșterul fierar, Igor Mânza și lemnarul Aurel Gherciu, au creat o frumusețe de scrânciob, spre bucuria copiilor și deliciul adulților. Acel scrânciob a stat la baza unui inedit festival local, inaugurat de parohul bisericii “Sf. Dumitru” Victor Gangan și primarul localităţii,  Ion Plămădeală.

Scrinciob 1

Preotul Victor Gangan, în mijlocul copiilor

Parohul bisericii din s. Cruglic, preotul Nicolae Ciobanu, consilierul local Haralampie Stănilă, directorul adjunct al gimnaziul Izbişte, Natalia Rusu, profesoară de educaţie tehnologică, meşterița  Lidia Cioban și Alexandru Rusu, directorul Bibliotecii Publice Izbişte, au salutat această inițiativă și au vorbit asistenței despre semnificația sărbătorilor pascale și importanța perpetuării tradițiilor naționale.

Elocvente în acest context au fost expozițiile vernisate pe toloacă: copturile de Paşti preparate de gospodinele din s.Izbişte, icoanele şi lucrările artizanale, confecționate de meșterița Lidia Cioban, expoziţia de fotografii despre viaţa şi evenimentele satului, organizată de Biblioteca din sat împreună cu membrii Clubului Tinerilor Fotografi din Izbişte, desenele copiilor, realizate în cadrul concursului „Sărbătorile Pascale în suflet de copil” au fost puncte de reper deosebite. Parohia și primăria au găsit de cuviință să vină cu premii pentru participanții respectivi.

Corul Mare al bisericii, condus de Galina Arseni, i-a delectat pe cei prezenți cu cântări alese.

scriob 6

Membrii Corului Bisericesc au participat şi la expoziţie

Acest festival pascal al valorilor locale a constituit un prilej pentru decanii de vârstă ai satului, de a face o incursiune în anii tinereții, când pentru o tură făcută la scrânciob plăteau trei ouă roșii, când fetele erau scoase la joc și aveau miros de busuioc, când la Balul satului se juca de gemea pământul în ritm de bătută sau rusească.

E. Alexei

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *