Investiţii pentru cultivarea cireşului şi combaterea hazardelor naturale

Recent,  SRL “Tridinal” din Criuleni a găzduit seminarul de informare privind adaptarea producătorilor de fructe la schimbările climatice adverse prin implementarea  sistemelor de iriga-re prin aspersiune,  sistemului anti-ger şi a sistemului anti-ploaie în plantaţia de cireş. 

P1130037

Scopul activităţii a fost pro-movarea asestor măsuri în rândul fermierilor din aria de deservire a Centrului de Extensiune Rurală din raionul Criuleni şi Dubăsari, activitate desfăşurată  în cadrul proiectului “Servicii de Consultanţă cu privire la Schimbările Climatice Adverse” (SCASCA) organizat de AO ,,Criul-Fermier”.

SRL ,,Tridinal”, administrată de Mihail Cojocaru, este unul din Beneficiarii acestui proiect, prin implementarea căruia s-a obţinut crearea sectorului demonstrativ în tehnologii superintensive. În 2013 întreprinderea a plantat 4 ha de cireş pe care este implementată o tehnologie modernă: sistemul de menţinere a coroanei – cordon orizontal la irigare prin aspersiune cu ploaie suprafină  prin microsprinklere. În perioada cu riscuri de îngheţuri aspersoarele sunt montate deasupra coroanei şi în perioada cu risc sporit de înghet pomii sunt protejaţi prin irigare cu ploaie suprafină. În perioada de vară aspersoarele se vor coborî   sub coroană, pentru irigarea terenului de sub coroană şi a ierbii dintre rânduri. La întrarea pe rod a pomilor va fi implementat şi un sistem de protecţie a fructelor anti-ploaie. Deci, sistemul de piloni are mai multe destinaţii, acesta fiind folosit concomitent pentru susţinerea sistemului anti-ger în perioada de primăvară, susţinerea sistemului de irigare prin aspersiune cu ploaie suprafină pe perioada de vegetaţie şi suport pentru sistemul anti-ploaie, care va fi deschis în perioada de coacere a fructelor.

Pentru irigarea pomilor se preconizează să fie folosită apa râului Nistru, pompată de către Sistemul centralizat de irigare Criuleni, care, deocamdată, este în reconstrucţie.  Beneficiarul a construit un bazin pentru repomparea apei, sunt montate toate magistralele, nodul de filtrare a apei pentru irigare, echipament pentru fertigarea pomilor.

Mihail Cojocaru a vorbit despre măsurile şi tehnicele care vor fi folosite de întreprindere pentru protecţia anti-ger a pomilor în perioada de primăvară şi metoda de irigare în perioadele cu insuficienţă de umiditate din sol. Participanţii la seminar au fost interesaţi de metoda de formare a coroanei la pomi –cordon orizontal, care este o tehnologie mai puţin specifică cultivării cireşului pentru R. Moldova, dar care va aduce un şir de beneficii – limitează mult tăierile în uscat şi uşurează lucrul de recoltare a fructelor, lăsând înălţimea maximă a pomilor 2,5 m.

Participanţii la seminar au rămas impresionaţi de cele văzute, dar şi interesaţi de ceea ce se va produce aici în anii următori. Mihail Odobescu,  coordonator de proiect, a menţionat că este numai un început şi tot despre ce s-a vorbit, în anul viitor va fi în funcţiune, iar AO ,,Criul-Fermier” va avea grijă să organizeze întruniri de promovare în cele mai oportune perioade.

S. Cernov

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *