(GALERIE FOTO) O școală mică într-o lume mare

La 29 mai, curent, cruglicenii s-au adunat la Casa de Cultură pentru a marca aniversarea a 25-a a Şcolii de Arte din localitate.

Oaspeţii veniţi la sărbătoare au vizionat o amplă expoziţie a lucrărilor elevilor clasei de pictură, au ascultat melodii interpretate de elevii claselor de pian, de instrumente aerofone. A moderat activitatea Silvia Ciorbă, directoarea instituţiei din prima zi, din 1989, de când a încetat să mai fie filială a Şcolii de Arte din Criuleni.

Silvia Ciorbă, spunea că în 25 de ani de activitate şcoala a eliberat 145 de certicifate de absolvire:

– În prezent aici muncesc 5 profesori, pe vremuri – 7, erau mai mulţi copii, aveam din cine forma o orchestră. Cred că diminuarea numărului de elevi se datorează şi accentului pus de oameni pe alte valori, a scăzut și numărul copiilor în localitate. Totuși, în prezent atestăm o uşoară creştere a interesului părinţilor pentru studiile de calitate pentru copiii lor şi ne dăm seama că s-a schimbat timpul, părinţii nu mai consideră că 100 de lei lunar sunt o investiţie enormă.

Printre cei, care admirău expoziţia de lucrări a elevilor o întâlnim pe Maria Chiperi, asistent parental profesionist, căreia îi spune „mamă” eleva şcolii de arte Ana Căciulă: ”Iată acestea toate sunt lucrările Anei – remarcă femeia. – La început eram sceptică faţă de capacităţile Anei în domeniul desenului, dar acum am încredere că face bine ceea ce face, iar profesoara chiar a promovat-o la un concurs internaţional. Îi place să deseneze natură statică. Taxa de studii nu mi se pare mare. Ne place să avem o şcoală de arte în localitate”.

Galina Loghin, din satul Izbişte, a venit la aniversare să se bucure pentru cea de-a treia fiică, care în ziua respectivă avea să-şi ridice diploma de absolvire a şcolii, specialitatea pian. Femeia spune că este mândră de succesele fiicelor sale, toate trei au studiat pianul la Şcoala de Arte Cruglic şi consideră că investiţia este pe potrivă. „Un copil care cântă la instrument muzical e o bucurie în casă. Investiţia nu e mare, noi cheltuim mult mai mulți bani pe multe alte fleacuri”, – susţine femeia.

Concertul festiv a fost deschis de corul dirijat de profesoara Liuba Cucu, au evoluat fluieriştii şi trompetiştii instruiţi de profesorul Ion Ciorbă. Elevele profesorului începător Ruslan Bradu, au interpretat la pian piese din creaţia clasicilor europeni.

Svetlana Cucu, primarul localităţii, a felicitat profesorii şi elevii, a urat şcolii “la mulţi ani”, a înmânat profesorilor câte un premiu bănesc, promițând că va găsi un transport pentru a facilita deplasarea copiilor din satul megieş,  Izbişte, spre şcoală şi înapoi.

A urmat înmânarea diplomelor absolvenţilor anului 2014, dar şi o surpriză muzicală, adusă de absolvenţii mai vechi ai şcolii.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *