Fluierarii s-au întâlnit la Corjova, a şaptea oară

Festivalul-concurs naţional al interpreţilor fluierari şi al formaţiilor de fluieraşi „Nistrule cu apă lină” s-a desfăşurat duminică, 20 iulie, la Corjova, Criuleni. A fost ediţia a şaptea, la care au venit să-i „zică cu foc” ansambluri de fluierişti şi solişti din fluier din 11 raioane ale Republicii Moldova: Criuleni, Dubăsari, Basarabeasca, Ştefan Vodă, Anenii Noi, Căuşeni, Orhei, Râşcani, Şoldăneşti, Glodeni, Edineţ.

DSCN2468

Ploaia din ajun a zădărnicit desfăşurarea festivalului pe malul Nistrului, aşa cum ne-au obişnuit deja organizatorii, de aceea casa de cultură a fost locul, unde fluieriştii au muncit şi au depus suflet pentru a impresiona juriul, de altfel, format din nume sonore în lumea muizicii populare de pe la noi.

Preşedinte al juriului a fost Vasile Iovu, Artist al Poporului din Republica Moldova, ajutat de colegii săi, instrumentişti cu renume şi consacraţi dirijori de orchestre Petre Neamţu, Ion Dascăl, folcloristul Tudor Colac, Maestrul în Artă Ion Negură, Diana Dicusarî şi Oleg Volontir, director general şi, respectiv, director artistic al CNCPPCI, Ministerul Culturii al RM.

Primii au intrat pe scenă membrii ansamblului de fluierişti „Izvoarele” de la casa de cultură din Oniţcani, condus de Andrei şi Dorin Măgurean, urmaţi de „Mocşienii” lui Anatol Iliev din Oxentea, Dubăsari, cu solistul Adrian Buzila. Interpretare virtuoasă a demonstrat orheianul Valeriu Ţacovici, acompaniat de ansamblul „Dor de plai”. Domniţele din ansamblul „Olişca”, conduse de Grigore Zănoagă din Olişcani, raionul Şoldăneşti, au răsturnat convingerea spectatorilor că fluierul se consideră instrument potrivit mai mult pentru bărbaţi, şi au prezentat o suită de melodii populare în satul lor, fiind aplaudate îndelung de spectatori. Bine şcoliţi s-au dovedit şi gazdele evenimentului, fluieriştii ghidaţi de Petru Pănuţă, din Corjova, Dubăsari, dar şi cei din Basrabeasca, Glodeni, Căuşeni.

O surpriză pentru public a fost şi suita de melodii interpretate de un grup numeros de primari, membri ai Congresului Autorităţilor Locale, dirijat de Nadejda Darie, primar în Zberoaia, Nisporeni. Primarul localităţii gazdă, Gheorghe Ojog, a fost toboşarul ansamblului, care, în stilul glumeţ caracteristic dumisale, a mulţumit juriului pentru faptul că, spre deosebire de guvernanţi, i-a „ascultat” pe primari.DSCN2484

În urma deliberărilor, juriul a atribuit trofeul şi premiul mare al festivalului în valoare de 4500 de lei ansamblului „Lăstăraşii” din Corjova, Criuleni, condus de Petru Pănuţă. Celelalte premii au fost repartizate în felul următor:

Premiul I (3500 de lei) – ansamblul „Fluieraşii” din Glodeni, cond. N. Bognari; premiul II (3 mii lei) – formaţiei folclorice „Andrieş” din Râşcani, conducători Dinu Nogai; premiul III (2500 lei) – ansamblului „Izvoarele” din Oniţcani, Criuleni, condus de Andrei Măgurean.

Premii speciale (1500 lei) au ridicat ansamblul „Muguraşii” din Abaclia, r-l Basarabeasca, condus de Andrei Costrov, şi „Fluieraşii” din Marianca de Jos, r-l Ştefan Vodă, condus de Constantin Petre. Suport material pentru premii a oferit Secţia Cultură şi Tursim a Consiliului raional Criuleni.

Întrebat, ce beneficii aduce satului un festival folcloric, primarul Gheorghe Ojog spunea: „Festivalul s-a născut în 2002, când Corjova a împlinit 640 de ani de la prima atestare documentară – este unul dintre cele mai vechi sate din Moldova. Prima ediţie a fost una judeţeană, Ministerul Culturii ne-a luat sub patronatul său, ca să avem cu timpul un festival republican de muzică populară interpretată la fluiere. Este un prestigiu pentru satul nostru să organizăm această activitate culturală, află lumea despre Corjova, artiştii sunt şi ei, la rândul lor, invitaţi şi în ţară, şi peste hotare. Sperăm să dezvoltăm, prin intermediul legăturilor culturale, şi altfel de legături dintre localităţile în care ne prezentăm, inclusiv legături administrative şi economice”.

În recital, după expirarea concursului, corjovenii şi oaspeţii satului au admirat formaţiile folclorice din Corjiova şi din satele megieşe, ansamblul „Mugurel” condus de Ion Dascăl, Artist al Poporului din RM, dar şi oaspeţi de peste Prut, ansamblul folcloric „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş, România. Cu impresii despre festivalul fluierarilor a intervenit Gheorghe Ţunea, directorul Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, jud. Caraş-Severin, care a apreciat faptul că participă la festival foarte mulţi artişti tineri, şi este un lucru bun, în viziunea dumisale, ce ar înseamna că aceste generaţii sunt liantul transmiterii culturii tradiţionale. Gheorghe Ţunea apreciază festivalul, unic în Moldova. „În România organizăm festivaluri pentru solişti instrumentişti şi solişti vocali, dar nu pentru fluieraşi. Apreciez calitatea artisitcă a interpreţilor, fiindcă că deşi sunt formaţii de amatori, cei care asigură acompaniamentul sunt profesionişti, prin urmare, prestează o calitate”, – a spus oaspetele din Bănatul Românesc, din Caraş-Severin.

DSCN2490

Ediţia a VII-a a festivalului „Nistrule cu apă lină” s-a desfăşurat în urma colaborării dintre Primăria satului Corjova şi Ministerul Culturii al RM, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Consiliul raional Criuleni, Secţia Cultură şi Turism Criuleni.

S. Cernov

În imagini: aspecte de la festival, foto de autor.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *