Festivalul Familiei – promotor de valori la Răculeşti (galerie foto)

În sânul familiei – astfel au decis responsabilii din cadrul primăriei Răculești, raionul Criuleni să marcheze Ziua Internaţională a Familiei, sărbătoare organizată duminică, 18 mai, în curtea gimnaziului din Răculeşti.

Pe la ora prânzului, pe toloaca dintre sate s-a aflat care-s câştigătorii meciului amical de fotbal dintre răculeşteni şi bălăşeşteni, a fost tras otgonul şi ridicate greutăţile scoase la competiţie. Şi femeile, şi bărbaţii s-au întrecut la cross, pe distanţa de 1 km femei şi 2 km bărbaţi.  Copiii au avut ocazia să-şi pună în valoare cunoştinţele acumulate în cadrul orelor şcolare de şah şi dame, or, special pentru ei profesorul de educaţie fizică a jurizat competiţia riguros şi responsabil, căci organizatorii le-au pregătit celor mai buni premii băneşti.

Ansamblul „Busuioc” din comuna Răculeşti, condus de Alexei Racu, a dat start concertului pregătit pentru Ziua Familiei. Este un ansamblu fondat acum jumătate de an, care a evoluat pentru prima dată la Festivalul cântecului pascal „Hristos a Înviat”, luna trecută. A urmat un salut muzical din partea elevilor cl. V, gimnaziul Răculeşti. Apoi primarul comunei, Vasile Frunza, a inaugurat solemn prima ediţie a Festivalului Familiei:

–      Când totul în jur renaşte, când e cald, e bine, Dumnezeu ne bucură cu ploi, avem şi noi ocazia să sărbătorim o zi pe care am vrea să o înrădăcinăm în comuna noastră ca o tradiţie – Ziua Familiei. Dacă familia e puternică, atunci şi societatea e puternică. Eu vă doresc să fiţi sănătoşi, să aveţi familii trainice, copii isteţi şi ascultători, dragostea şi înţelegerea să vă călăuzească faptele. Ne bucurăm că numărul de familii tinere în comună este în creştere. Creşte şi numărul copiilor, deci, nu degeaba facem reparaţii în grădiniţe, am deschis şcoală nouă. Aceasta înseamnă viaţă, dezvoltare şi văr rog, tinerilor, să nu vă opriţi aici. Vă urez să vă crească copiii în pace, în familii cu părinţi cu posibilităţi de muncă la noi acasă, dar ne bucurăm şi de faptul că suntem liberi să mergem în Europa doar cu paşaportul biometric. Asta înseamnă că putem vizita prietenii, membrii familiilor, putem consoloda familiile noastre care s-au acomodat cu traiul sau cu munca în străinătate. Liberalizare înseamnă, însă, şi posibilităţi de instruire a copiilor noştri peste hotare, posibilităţi de a aduce investiţii în ţara noastră, de a deschide locuri de muncă, a avea drumuri bune şi spitale renovate. Este o victorie a ţării noastre, a Guvernului, o mişcare sigură care va duce la bunăstarea tuturor cetăţenilor, – a spus primarul.

Favoriţii Festivalului Familiei au fost patru cupluri, căsniciile cărora numără peste 50 de ani. Felicitări şi urări de viaţă lungă şi sănătate, cu ocazia nunţii de aur, au meritat în acea zi soţii Maxim şi Parascovia Zamşa, Simion şi Ana Mantaluţa, Iacob şi Eugenia Roşca, Timofei şi Maria Burciu. Nu toţi şi-au putut purta bătrâneţile până la locul desfăşurării sărbătorii. Acei, însă, care au venit, au purtat buchete ca şi în ziua când au fost miri, au primit din partea autorităţilor câte un plic cu 500 de lei şi flori. Toată lumea prezentă la sărbătoare, împreună cu membrii ansamblului „Busuioc”, le-a cântat în cor „Mulţi ani trăiască!” şi i-a scăldat în aplauze îndelungate, pentru reuşita de a ajunge la această dată semnificativă, pentru că au reuşit să-şi pună la cale copiii şi să se bucure de succesele nepoţilor.

„Să ajungem şi noi la anii lor!” – se auzeau, printre aplauze, din mulţime voci de neveste. Tinerii Igor Burciu şi Cătălin Prodan le-au consacrat şi o melodie, iar Victoria Frunza le-a recitat o poezie – „Scrieţi părinţilor scrisori”. Au cântat în scenă tinerii, viitorul comunei de sub geană de pădure – Ana Coreţchi, Natalia Frunza, Anatol Puiu, Grigore Bezu, Ion Sandu.

Sărbătoarea a continuat, iar pe scenă au fost invitaţi oaspeţii zilei – ansamblul folcloric model „Răzeşii” din s. Măşcăuţi, condus de Veronica Mamei, ansamblul model „Pandurii” din satul vecin Jevreni, condus de Boris Soltan, şi colectivul de dansatori din or. Criuleni „Lozioara”, condus de Natalia Coreţchi.

Cuvânt de salut a fost oferit şi oficialităţilor raionale. Felicitări locuitorilor comunei Răculeşti şi cuplurilor omagiate au adresat vice-preşedintele raionului Sergiu Ceauş, care a însoţit şi o delegaţie din Estonia, condusă de gubernatorul regiunii Laane-Viru Einar Vallbaum.

Festivalul Familiei a fost şi un prilej minunat de promovare a meşterilor din comuna Răculeşti: Diana Rotari, Natalia Teacă, Nina Golban, Dumitru Teacă, Ion Gorpasin, Eudochia Negrea, Ana Mantaluţa, Avronia Coţaga.

Ana Mantaluţa a expus o colecţie impresionantă de tablouri brodate. Despre sine meşteriţa povesteşte că a lucrat toată viaţa asistentă medicală. Acum, pensionară fiind, a găsit timp pentru o pasiune mai veche, deprinsă în copilărie de la soră, pe care pe parcursul ultimului an a dezvoltat-o cu multă dibăcie – brodatul. Câteva ore pe zi, până îi obosesc ochii, pune cruciuliţe multicolore pe pânză. Zice că este o îndeletnicire calmantă, care o face să uite de probleme. Copiii s-au împrăştiat prin lume, încă nu i-au dăruit nepoţi, şi femeia crează tablouri brodate. Ceea ce a adus la expoziţie la Festivalul Familiei este munca unui an de zile. Astfel au apărut „Romeo şi Djulieta”, „Bisericuţa înzăpezită”, „Fata cu ulciorul”, „Domniţa şi cerbul” sau „Copila şi câinele”, peisajele mirifice cu munţi  sau ape. Meşteriţa zice că este o pasiune costisitoare şi deseori renunţă la anumite lucruri în favoarea firelor multicolore, însă recunoaştre cu sfială că dacă se apropie câte o femeie şi o laudă pentru ceea ce face, parcă îi trece şi durerea de inimă, şi îi râde sufletul. Fiică-sa a pus o broderie în ramă şi i-a plăcut cum arată tabloul în acest fel, dar nu are deocamdată, scopul să-şi vândă lucrările şi nici nu s-a gândit cât ar fi costat un asemena tablou.

S. Cernov

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *