Fermierii din Dubăsarii Vechi învaţă agricultura ecologică

Deşi sunt recunoscuţi în toată ţara drept unii dintre cei mai iscusiţi crescători de roşii, au organizat şi câteva ediţii ale festivalului „Pătlăgica”, micii antreprenori din satul Dubăsarii Vechi nu ezită, ori de câte ori au ocazia, să mai ia ceva nou din experienţa colegilor sau să afle ce mai face ştiinţa în domeniu.

P1130230

Şi pe 5 iunie, cca 30 de crescători de legume, care cultivă roşii pe teren protejat, au răspuns la invitaţia Asociaţiei Obşteşti „Criul-Fermier”, şi s-au deplasat în gospodăria lui Grigore Burchin, care şi-a construit câteva sere, pe o suprafaţă totală de cca 12 ari. Serele sale sunt dotate cu sistem de irigare prin picurare, sunt sere cu înălţimea de 3,80 m, fapt ce permite menţinerea unei temperaturi optime în ele şi pe timpul nopţii. Mihai Odobescu, consultant CSA Criuleni, ne-a informat că propunerea de a fi organizat seminarul a venit de la fermieri, care au solicitat părerea specialiştilor despre problemele cu care se confruntă. La întrebările fermierilor pe marginea particularităţilor cultivării tomatelor, castraveţilor şi ardeiului a răspuns Alexandr Omelciuc, consultant specializat, din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. Dumnealui s-a referit la menţinerea factorilor de mediu în seră, susţinerea şi formarea plantelor, irigarea, fertilizarea, protecţia de boli şi dăunători, protecţia prin metode biologice, ca metodă de a demonstra responsabilitate socială faţă de consumatorii de legume, produse în sere, etc. Larisa Boşcanean, specialist la DRSA Criuleni, a informat pe cei prezenţi despre procedura de obţinere a certificatului de inofensivitate a produselor agricole destinate comercializării. Participanţii la instruire au vizitat şi alte două gospodării din sat – GŢ „Lungu Ludmila” şi GŢ „Brăguţa Ghenadie”. Cu o informaţie despre posibilitatea participării fermierilor la stagieri în SUA a fost prezentă Valentina Robertson, reprezentant al Ambasadei SUA în R. Moldova, care a subliniat că gazda întrunirii, fermierul Grigore Burchin, a beneficiat de o stagiere peste ocean.

P1130224

– A fost o călătorie interesantă – spune fermierul, solicitat de „Est-Curier”. – Mai întâi am fost întâmpinaţi la Ministerul Agriculturii, în Washington, după care am călătorit în statul California, în oraşele Danver şi Sacramento şi am vizitat, în special, fermieri care produc produse alimentare ecologice. Înainte să plec în SUA deja decisesem că vom face, în familie, agricultură ecologică. La fermele pe care le-am vizitat am observat că organizarea muncii este perfectă. Pentru că am beneficiat de stagiere, mi-am luat angajamentul să investesc 50 mii lei în afacerea mea, ca să pot creşte produse ecologice. Împreună cu familia, am investit deja peste 150 de mii. În acest an am reuşit să avem o recoltă bună de roşii, calitative şi crescute ecologic. Primul pas spre a renunţa la tratările chimice este alegerea soiului. Noi am ales unul rezistent la boli şi dăunători. Apoi am studiat detaliat cum să udăm în seră, ca să nu creăm condiţii de dezvoltare pentru boli şi, respectiv, să nu folosim preparatele de tratare chimică. Am reconstruit serele, astfel ca plantele să fie mai bine aerisite, am instalat sistem de irigare prin picurare.Într-un cuvânt, am ales să ne specializăm în creşterea roşiilor, şi să o facem bine. Acum produsul nostru este calitativ, foarte solicitat pe piaţă, oamenii ne cunosc, păcat că piaţa en-gros este foarte mică şi suntem nevoiţi să aşteptăm ore în şir, până nimerim acolo, să ne vindem produsul – a spus Grigore Burchin.

S. Cernov.

În imagini: schimb de experienţă la Dubăsarii Vechi

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *