Fazanul și natura

Înițiată cu un sfert de veac în urmă, Ziua Fazanului în raionul Criuleni avea un dublu scop: să consolideze relațiile dintre persoanele pasionate de vânat și să treacă în revistă evenimentele, momentele remarcabile desfășurate pe parcursul anului în societate.

DSCN2880

 

Astfel că pentru toate relele, neplăcerile, conform scenariului inițial elaborat de folcloristul, dar și vânătorul pasionat Tudor Colac, la sfârșitul sărbătorii se declara Fazanul, care nimerea ulterior în cratiță. Sărbătoarea a prins rădăcini, chiar dacă din an în an programul festivității se modifică.

Vineri, 25 octombrie, 2014, pe malul Nistrului, cea de 25-a ediţie a Zilei vânătorilor şi pescarilor din raionul Criuleni, în pofida vântului rece, a întrunit reprezentanții a cca 30  colective de vânători și pescari, înregistrate oficial pe teritoriul raionului. Genericul festivității a fost: “Fazanul şi natura”.

În debut Anatol Filipescu, preşedintele Asociaţiei raionale a vânâtorilor şi pescarilor, a inmânat carnetele de membriu unui grup de tineri, care au completat de curând rândurile organizaţiei, continuând cu decernarea diplomelor şi trofeelor pentru învingătorii concursurilor, desfăşurate pe parcursul anului 2014.

DSCN2870

Programul variat, elaborat pentru ediţia din acest an a scos în evidenţă frumoasele tradiţii vânătoreşti, stabilite de-a lungul anilor. Participanţii, indiferent de vărstă, au demonstrat  nu doar calităţi excepţionale în ale vânatului şi pescuitului, ci au scos în vileag şi unele secrete, specifice acestei pasiuni.

Şi pentru că vânătoria înseamnă şi sport, cei mai tari au decis să-şi încerce puterile la ridicarea greutăţii. Iaroslav Ţurcan din Cimişeni, Andrei Minciună din Corjova şi Victor Cojocaru din Ratuş au înregistrat cele mai bune rezultate. Tragerea la ţintă presupune echilibru psihologic şi reacţie impecabilă. Prin urmare fiecare organizaţie a înaintat pentru participarea la acest concurs personae înzestrate cu aceste calităţi, iar cei mai dotaţi s-au dovedit a fi Alexei Coreţchi din Bălăşeşti, Tudor Perciuleac din Bălăbăneşti şi Andrei Stănilă din Izbişte.

Vânatul fazanului – un alt element desprins din programul petrecerii, cel mai captivant şi solicitat de vânătorii amatori, i-a adus în prim plan pe Ilie Bobeico din Criuleni şi Petru Spânu din Măgdăceşti. În cadrul concursului cel mai original echpament, cei mai bine înzestraţi vânători s-au dovedit a fi Victor Şendrea din Hruşova, Ion Buzilă din Bălăbăneşti, Iurie Vîntu din Boşcana, Valerie Rusu din Ciorescu şi Andrei Minciună din Corjova.

DSCN2960

Pe ultima sută de metri, în concurs au intrat şi bucătarii. Înarmaţi cu ceaune, lemne de foc şi alte atribute necesare în condiţii de câmp, aceştia au făcut loc pe mese celor mai gustoase bucate: zeamă de peşte, ciulama vânătorească, friptură cu mămăligă şi brânză… la care au adăugat şi ceva murături, salate din legume proaspete şi, de ce nu, ulciorul cu tulburel din poamă nouă fără de care orice sărbătoare îşi pierde din farmec. După ce au savurat din gustoşenii, membrii juriului au lăsat să se înţeleagă că cele mai bune bucate au fost preparate de reprezentanţii echipelor Corjova, Ciorescu, Măşcăuţi şi Boşcana.

La cea de-a 25 ediţie a tradiţionalei sărbători n-au putut lipsi trofeeele. Astfel că participanții au avut  posibilitatea să admire sub cer liber cele mai ingenoase expoziţii, dar și să asculte poezii, cântece, bancuri, cazuri amuzante, şi să se încingă într-o horă lăutărească de zile mari.

Text şi fotografii de Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *