Experienţele se înmulţesc şi au nevoie de promovare

Cu scopul de a promova activităţile antreprenoriale prin informare, comunicare şi schimb de bune practici, Centrul de Resurse pentru Tineri „UNIT” în colaborare cu Direcţia agricultură, politici economice şi relaţii funciare a organizat, sâmbătă, 24 ianuarie, evenimentul „Antreprenorul – promotorul creşterii economice a raionului”.

DSCN3311

Uniforme şcolare, cusute la Criuleni

La întrunire au participat antreprenori, reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale şi locale, primari şi reprezentanţi ai ONG-urilor. Maria Kalinchin, directorul Centrului „UNIT” şi preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din raionul Criuleni, şi Sergiu Ceauş, vice-preşedintele raionului, în deschiderea evenimentului, au vorbit despre importanţa businesului local pentru dezvoltarea unităţilor administrativ-teritoriale în care sunt inițiate afaceri de orice tip. Ludmila Stihi, şef de direcţie în ODIMM, a prezentat programele de susţinere a antreprenoriatului pe care le gestionează instituţia, şi a spus că, din păcate, raionul Criuleni este foarte pasiv la accesarea  fondurilor destinare dezvoltării afacerilor. La Programul de abilitare economică a tinerilor în anul 2014 au aplicat 348 de persoane, din care au rezultat 223 de afaceri mici şi mijlocii şi au fost create 388 locuri de muncă. Cei mai activi au fost tinerii din Ungheni şi Ştefan Vodă, pe când raionul Criuleni nu s-a situat nici măcar între primele 10 raioane. La instruirile în cadrul programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 au aplicat 8 criuleneni din 309, în 2014, prin urmare, potenţialul rămâne nevalorificat. Tatiana Batuşchina, preşedinte al Clubului internaţional de promovare a femeilor în busines, a vorbit despre oportunitatea de asociere a întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru că statisticile arată că din 10 întreprinderi create, doar una sau două se dezvoltă cu succes. Dacă se asociază – şansele cresc la 6-8 din 10, iar dacă se includ în reţele de afaceri, toate întreprinderile au şanse să se menţină pe piaţă şi să se dezvolte.

Despre propria experienţă în dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii au vorbit Valentina Moscul de la Boşcana, care a spus că şi-a început afacerea cu banii adunaţi la muncă în Grecia, ca mai apoi să se folosească de subvenţiile de stat, credite, şi să ajungă în prezent să gestioneze 2 ha de sere moderne, în care cultivă răsad. Mihai Sclifos din Criuleni, proprietarul unei livezi, le-a sugerat tinerilor antreprenori şi viitori antreprenori aflaţi la întrunire că pentru a reuşi le trebuie cunoştinţe temeinice în domeniul ales şi pasiunea ce trece în fanatism pentru afacerea pe care ai iniţiat-o. Fermierul a mai spus că este gata să consulte gratis pe oricine va alege să iniţieze o afacere în domeniul pomiculturii, el fiind specializat în cultivarea prunelor, nucilor şi cireşelor.

DSCN3327

Colecţiile de uniforme şcolare create de Stanislav Andriuţă din Criuleni au cules aplauzele celor prezenţi. Este rodul muncii întreprinderii înfiinţate de curând cu denumirea „Sutura”, şi colecţia pentru care a luat locul I la un concurs al tinerilor designeri desfăşurat în anul trecut la Harcov, Ucraina. Despre afacerile lor au mai vorbit Rodica Buzilă de la Oxentea, Dubăsari, care a deschis o cantină şi prestează servicii catering pentru şcoala din localitate, Victoria Branişte, care gestionează o afacere în domeniul apiculturii şi care este unicul producător de regine din republică, Alexandru Cimpoieş, care la moment gestionează o crescătorie de brokoly şi conopidă şi relaţiile sale cu intermediarii şi angrosiştii. Nicolae Sprîncean, antreprenor cu experienţă, a ales să-şi promoveze afacerea sa şi a fiului său – brutăria şi ferma de lapte – pritr-o loterie. Aşa că unii dintre participanţi au plecat acasă cu pîine, colaci şi lapte. Şi Andrei Guzun, tânăr antreprenor din Criuleni, a promovat afacerea sa în domeniul foto, prin a distribui, la noroc, căni cu imprimeuri, pe care le realizează la comandă, având un atelier specializat.

La final participanţii la întrunire au adoptat o rezoluţie, în care au formulat recomandări autorităţilor publice în ce mod să se implice pentru a dezvolta mai dinamic antreprenoriatul în raion.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *