Enoriaşii din satul Slobozia Duşca au pus temelia bisericii

La începutul lunii mai, în satul Slobozia Duşca, raionul Criuleni, a început construcţia bisericii ortodoxe. Decizia despre iniţierea construcţiei a fost luată de comitetul bisericesc şi a fost susţinută de preotul Veaceslav Donscoi, numit paroh în localitate în anul 2010. Potrivit acestuia până acum pentru construcţia bisericii au donat bani doar locuitorii din Slobozia Duşca, suma ajungând la 350 mii de lei, suficient pentru construcţia unei părţi a fundaţiei.

P1110440

„Avem nevoie de mult mai multe surse. Temelia bisericii a fost pusă la patru metri adâncime, iar pentru finisarea ei e nevoie de apoape 1 mln. de lei. Firma care execută lucrările a fost selectată prin licitaţie, criteriul de bază fiind cel mai mic preţ cerut pentru servicii. Actuala biserică se construieşte în apropiere de locul unde până în 1978 s-a aflat biserica anterioară”, – a spus parohul.

Primarul Sergiu Istrati ne-a informat că locuitorii satului au fost consultaţi, printr-un sondaj de opinii, despre locul unde vor să fie noua biserică. Consiliul local a alocat bani, iar primăria s-a implicat în perfectarea documentelor, a certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie.

Datele din arhiva naţională cu privire la istoricul lăcaşului de cult din Slobozia Duşca relevă existenţa unei biserici ortodoxe la începutul secolului al XIX-lea, în anul 1801: „din lemn, capitală, tencuită calitativ; este completată cu chivote, icoane, cărţi de slujbă, cu hramul Cuvioasei Parascheva”. Potrivit datelor din arhivă, de la începutul secolului al XIX-lea la biserica „Cuv. Parascheva” nu a fost preot, ci doar cântăreţ şi pălămar. Comunitatea de creştini din Slobozia-Duşca făcea parte din parohia s. Oniţcani. După toată probabilitatea, în biserica din Slobozia-Duşca venea preotul de la Oniţcani şi slujea din când în când, după necesitate.

În 1871 biserica din lemn a fost demolată, fiind veche şi neutilizabilă pentru serviciile divine. În locul ei, peste trei decenii, pe banii creştinilor din localitate, a dost construită o altă biserică, din piatră, sfinţită în 1901 la fel, cu hramul în cinstea Cuvioasei Parascheva.

Locaşul de cult a fost închis în anul 1961. În 1978 biserica a fost aruncată în aer şi demolată definitiv la solicitarea autorităţilor locale.

În anul 2000 slobozienii au iniţiat construcţia unui locaş de rugăciune, sfinţit în 2001, care este utilizat până în prezent.

Anul 2014 va intra în arhivele istorice ca an în care slobozienii, a câta oară, încep a construi biserică.

La 18 mai, un sobor de preoți a sfințit piatra de temelie a acesteia.

S. Cernov

În imagine: temelia bisericii. Mai, 2014

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *