După chinurile constituirii au venit patimile distribuirii în Consiliul raional Criuleni

  A treia tentativă de convocare a ședinței Consiliului Raional Criuleni a eșuat.

   Promisiunea din 2 aprilie 2021 a reprezentantului  celor 19 semnatari ai Acordului din 28 decembrie 2020 privind constituirea și funcționarea Majorității pentru deblocarea activității Consiliului raional Criuleni 2021-2023, că de luni vor începe lucrul, a sunat frumos. Ghenadie Cazacu, zicea că dacă nu li se va  aloca un birou în sediul consiliul, vor instala un cort în fața lui, dar își vor exercita atribuțiile. 

Luni, 5 aprilie, în fața consiliului nu era nici un cort, ceea ce ar fi trebuit să însemne că aleșii locali se pregătesc de muncă productivă la ședința extraordinară anunțată pentru 6 aprilie. Cum ai da,  documentele elaborate pentru examinare  au fost prezentate din timp, cele 26 proiecte de decizii sunt plasate pe pagina web a Consiliului și prevăd inclusiv  distribuirea a peste 24 milioane lei, blocați pe contul Consiliului raional Criuleni. Sunt  și proiecte la elaborarea cărora au lucrat primăriile, funcționarii executivului și care sunt așteptate de comunități.

E vorba de cele 21 instituții de învățământ primar și secundar incluse în ”Programul de reparații pentru 2021” în valoare de 5.069.018,85 lei;

Programul de reparație a drumurilor raionale în valoare de cca nouă milioane lei;

–  Strategia de dezvoltare economică a raionului Criuleni;

Alocarea contribuției la proiectul comunitar de construcție și dotare a unui post de pompieri în s. Ratuș, conform Acordului semnat de CR Criuleni și PNUD în cadrul proiectului ”Promovarea soluțiilor de reducere a riscurilor climatice și dezastrelor în sectorul protecției civile pentru o reziliență rurală sporită prin construcția unui post  comunitar de pompieri și salvatori în s. Ratuș, r. Criuleni”.

Primarul Petru Buzu de la Drăsliceni ne-a informat că proiectul tehnic al postului de pompieri a fost elaborat, actele de rigoare sunt perfectate, consilierii din cele patru primării (Măgdăcești, Micăuți (rnul Strășeni), Pașcani și Drăsliceni) au aprobat alocarea contribuției localităților, în dependență de numărul de locuitori.  APL de nivelul I și-a făcut tema de acasă, doar APL de nivelul II rămâne restanțieră, iar aceasta afectează nu doar imaginea, dar și costul proiectului, căci între timp prețurile la metal, bunăoară s-au dublat. Termenul limită de transmitere a contribuției, stipulate în Acordul la proiect este 1 aprilie. Atr.IV, p.3 al Acordului prevede că:”dacă contribuția nu este primită în conformitate cu graficul plăților, asistența care urmează a fi acordată în baza Acordului poate fi redusă, suspendată sau încetată de PNUD ”. Consilierii au avut timp berechet să studieze acest Acord și să stabilească prioritățile.

  Vasile Frunza, șef interimar la secția economie, investiții și relații externe, spune că tertipurile consilierilor afectează credibilitatea raionului în raport cu finanțatorii și partenerii: ” Sunt afectate toate proiectele investiționale, căci se tergiversează anunțarea licitațiilor, plus suntem în stare de urgență și prim ministrul Ciocoi a  menționat că trebuie revizuite resursele alocate în teritoriu și noi dacă nu le valorificăm operativ o să rămânem din goi în… pielea goală. Noi, funcționarii executivului, suntem gata să facem față la toate provocările consilierilor. Au fost elaborate, prezentate de trei luni de zile toate materialele, au fost discuții, adunări-  nu au temei să ne reproșeze că n-au știut, n-au fost consultați. Motivul adevărat e lupta pentru fotolii”.

De altfel, din toamna anului 2020 nu a fost ședință în care cei care au votat ca Pavel Spînu să fie președinte al raionului Criuleni, să nu-i reproșeze acestuia ceva. În motivarea absenței de la ședința din 30 martie ”Majoritatea” (PAS; PSRM; PLDM; PUN; PCRM) declară franc și că:”Atâta vreme cât nu există o delimitare clară a rolului în Consiliu, cât forța executivă nu respectă deciziile forței deliberative, cât  ordonatorul de credite nu își asumă că funcția îl obligă să execute deciziile majorității consilierilor, fără a le trece prin filtre personale de loialitate sau prin piedici birocratice, funcționarea Consiliului este pusă în pericol, legalitatea acestei entități cade sub semnul întrebării”.

Cazuri de discordie între executive și consilieri au mai fost și în alte legislaturi, când erau neglijate de majoritari părerile opoziției, dar ca cei care prin Majoritatea mandatelor dețin pâinea și cuțitul să  se lamenteze că: ”nu putem deveni co-semnatari la intenții de grup, meschine și bazate pe trișări” și să nu vină la ședințe, e o premieră.

Pentru 9 aprilie, ora 11.00, a fost anunţată o altă ședință extraordinară a Consiliului raional Criuleni, cu aceleași subiecte pe ordinea de zi.

E. Chiriac

în imagine: Ultima dată 31 din 33 consilieri raionali au ascultat imnul împreună la 9 februarie 2021

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *