Dorin, Maria, Miriam și… hormonul fericirii

Ferma de familie a lui Dorin și Maria Dolghii e amplasată sub geana pădurii de pe malul Nistrului, la marginea satului Slobozia-Dușca. I-am surprins în plin proces de recoltare, ajutați de câteva femei – au cules prima cantitate mai serioasă de roadă, vreo 70 de kg, pe care Dorin urma să o livreze imediat la Chișinău – ”locuitorii unui bloc foarte mare din oraș au comandat și tot ce vedeți este rezervat deja” – explică Maria rostul câtorva lădițe. Tânăra ne-a intâmpinat serioasă, s-a apropiat cu pași foarte hotărâți și s-a scuzat de haine, care erau de lucru, având de cules și de cântărit caserolele cu fructe. Dorin mai mereu e cu telefonul la ureche, fiind ocupat cu aranjarea livrării. 

IMG_8405

Dorin și Maria Dolghii

– E primul an, cred că a treia culegere – reușește Dorin să spună printre sunetele primite, și îndată se întoarce către telefon: ”Alo!”

Maria, născută la Criuleni, și Dorin – orheian, s-au inspirat de la rudele lor, care se ocupă de creșterea acestor fructe, iar inițiativa a venit de la Dorin. ”Eu nu am visat niciodată să mă ocup de agricultură. Asta a fost spontan! Eu am absolvit facultatea de psihologie la ”Ion Creangă”, iar Dorin a învățat tot ce e legat de automobile!” – începe Maria povestea lor, care o mai și promovează pe internet, îndemnând oamenii să cumpere căpșuna – sursă de ”hormon al fericirii”. Tinerii și familia lor au lucrat peste hotare un timp, așa că nu au avut nevoie de credite la prima etapă. La început au analizat și nevoia de brațe de muncă, or, agricultura este o muncă fizică grea, puțin plătită. Până acum nu au obținut granturi, dar sunt membri ai asociației ”Pomușoarele Moldovei”, care le organizează seminare, instruiri, îi ajută să înțeleagă procesul și să obțină cunoștințele necesare.

Răsadul pentru sere de soiul Clery a fost procurat din Italia, spune Maria, iar soiul Marmolada – de la un prieten din Moldova, care a fost primul om la care tinerii fermieri s-au adresat cu întrebarea ”cum vă merge”, în sens, afacerea. ”Atunci, clar, că ne-a privit mai straniu, sceptic, pentru că noi întrebam, dar nici nu ne închipuiam, de ce întrebăm!” – își amintește Maria începuturile afacerii.

Piața de desfacere – acum vine lumea direct de la fermă, să procure, cât încă este puțină căpșună. Incertitudine totală însă este în următoare perioadă, când pe piață va fi mai multă căpșună: unde o să realizăm, cui, cât – nu avem idee, spune Maria, și asta ar fi o problemă mare și un risc major al acestei afaceri. ”Am avut alte așteptări! Noi am fost tratați sceptic de mai mulți fermieri, nici tractor nu vroia să ne vândă nimeni la expoziție! La fel a fost și când am procurat peliculă, benzi de irigare, răsad…” – se alătură Dorin discuției, după ce a tot ținut conforbiri prin telefon. – Înghețurile de la începutul lunii ne-au afectat foarte tare. Când a fost avertizarea că vom avea minus 4, la noi în seră a fost minus 8 și afară minus 12. Preconizam să culegem 200-300 kg pe zi, dar noi culegem maximum 80 – au înghețat plantele deja înflorite. Ne pregătim de surprize când vom începe a culege în sol deschis, pentru că nu știum exact, de câtă forță de muncă vom avea nevoie. Diferiți oameni ne spun fie că de 20 de oameni, alții – de 40 de zilieri. Forța de muncă e problemă oriunde, nu doar în Moldova, vom avea nevoie nu doar de mulți, dar de oameni serioși. Acum – ne descurcăm cu 5 persoane, familia noastră”.

Întrebată, ce sfat ar da altor tineri, care ar decide să facă același lucru, Maria înșiră mai multe cerințe: ”În momentul când ați început să faceți mișcări spre realizarea visului sau scopului pus, o să apară multe obstacole, multe momente de disperare, momente în care stai la dubii, când tu crezi că știi, iar a doua zi înțelegi că tu nu știi nimic! Dar dacă scopul initial este să devii milionar, mai bine să nu începi. Asta este un fapt, nu un sfat. Sfatul ar fi: chiar dacă se pare că nu mai este nici o ieșire, mai așteaptă un pic și, desigur, undeva se va deschide o ferestruică, o mica-mică lumină și vei găsi răspunsul la întrebarea pe care o aveai. Și cel mai important: să nu înceteze pe întrebe pe alții, să caute informație, să citească! Ideea noastră a fost că noi vrem să implicăm toată familia, să fim toți împreună, să facem un lucru frumos. Și am ajuns la căpșună, pe care o iubesc toți. Da, poate este adusă și din Grecia, dar ceea ce se crește la noi pe pământ, este cu totul altfel. Noi am reușit să fim împreună” –  se confesează Maria.

De la stat soții Dolghii zic că nu au așteptat susținere financiară, dar apreciere, atitudine serioasă, susținere morală și încurajare. Zilele lor de odihnă vor surveni după noiembrie, când vor încheia anul agricol.

 

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *