Distanța de 20 de ani dintre “Jos mafia!” și “Jos hoţul miliardului!”

TABLETA AMARĂ

Iarăși iluziile au pus stăpânire pe Moldova. Mii de oameni vin la Chișinău și strigă că nu mai pot suporta hoția, că vor țara înapoi, că nu mai vor oligarhi la putere. Sunt dorințe justificate. Constituția prevede un trai decent pentru cetățenii acestei țări, deși mai bine de un sfert de veac Republica Moldova e în tranziție: de la un hoț la altul pentru că suntem manipulabili și restanțieri la tema democrației.

Altfel am fi mai pragmatici și nu ne-am lăsa ademeniți cu himere. Vă amintiți cum pentru a distrage atenția de la problemele existențiale, economice, de la tâlhării, apărea o scânteie ce punea pe jar demnitatea națională? Cineva își distrugea sănătatea în corturi iarna, iar alții făcea averi și se lefăia la treuca puterii…

Arama ulterior a ieșit pe față, dar, cu regret, starea de lucruri nu s-a schimbat radical. Raportul Delegației UE privind implementarea Planului MOLDOVA-UE semnalează aceeași carență de zeci de ani – corupția în justiție. Mare treabă că strigi JOS HOȚUL, dacă nu-l și pedepsești după cum prevede legea. Și în toamna aceasta se strigă JOS , dar fără a nominaliza cine ar fi demn să fie sus.

Trăim întro republică parlamentară, adică condusă de 101 deputați, care desemnează un Președinte al țării. Acesta  are un rol simbolic și ca să nu uite lumea de existența lui împarte, la solicitare,  medalii și ordine. Lipsa lui a fost scuza ineficienței guvernamentale doi ani și jumătate. Acum se scandează Jos Timofti, nu pentru că nu și-ar fi îndeplinit rolul, căci a împărțit omul distincții cu kilogramele, ci pentru că funcția respectivă e punctul vulnerabil al actualei alianțe guvernamentale. ..  Actualii parlamentari, conform legislației în vigoare, nu pot fi demiși la cererea străzii. Numai în cazul când nu  sunt capabili să aleagă în termenii stabiliți un alt președinte sau întro anumită perioadă de timp nu mai adoptă lrgi, pot provoca alegerile anticipate.  Noi, cetățenii, scrâșnind din dinți și astupându-ne nasurile, le-am dat dreptul de a guverna următorii patru ani inșilor, care ne-au aburit cu vectorul European… Îi vrem SUS sau JOS putem să le demonstrăm doar în ziua scrutinului. Paremi-se că sfera de influiență și ce a fost mai valoros în țara asta a fost déjà împărțit și anticipatele ar fi o scuză a guvernanții actuali pentru dezastrul economic în care ne aflăm în prag de iarnă. Investiții externe nu avem, FMI nu dezleagă punga, UE are alte prerogative acum decât finanțarea guvernării discreditate de corupție în RM. Meșterii în organizarea concertelor și solemnităților știu că a venit timpul lumea să ceară de la ei și pâine… Astfel că, chipurile sub presiunea cetățenilor, se vor  retrage ca să se bucure în tihnă de averile pe care le-au adunat, aruncând gloatei: noi am vrut, am început să redresăm situația, dar dacă voi ați insistat…

Între campanii electorale suntem în drept că cerem respectarea prevederilor constituționale și pedepsirea celor care discreditează noțiunea de bună guvernare. Inșii care au uzurpat speranța tinerilor, care au demoralizat cetățenii, furând banii din banci, speculând patrimonial țării, au generat decepție și neîncredere, trebuiesc pedepsiți de rând cu găinarii, nu doar destituiți din funcții.

Da, avem scârboasa mărturie a unor reglări de conturi între oligarhii pe care alegătorii i-au adus la cârma statului. Prăpastia dintre ei și cetățeanul amărât e prea mare. Sunt două lumi diferite, deaceea fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea existenței pe măsura posibilității. În condițiile actuale pentru a nu încălca regulile democrației, suntem obligați să nu le dăm banii noștri. Adică să nu ne distrăm în restaurantele și cluburile lor de noapte, hotelurile luxoase ce le aparțin, să nu procurăm în supermarketurile pe care le gestionează, să vorbim mai puțin la telefon, să economisim la maximum cheltuielile pentru energie și gaze, să fim mai atenți la capcanele pe care ni le întind băncile cu serviciile lor ademenitoare, întrun cuvânt,  să le boicotăm afacerile. Aceștea  trebuiesc pedepsiți cu banul și Codul Penal,  scandările  nu-i  afectează, căci în apele tulburi peștele se prinde mai bine și mult, mult mai ușor.

E. CHIRIAC   

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *