Deniile eminesciene au ajuns la Boșcana

Deniile Eminesciene, organizate de Asociațiunea ASTRA, au ajuns la cea de a XX-a ediţie. S-au desfășurat anul acesta în perioada 13-16 iunie, pe traseul Iași – Ungheni – Căpriana – Orhei – Boșcana – Onițcani – Chișinău. Au început la Iași, vineri, 13 iunie 2014, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” .

DSCN6338

În data de 16 iunie în incinta sălii de festivițăți a Liceului Teoretic “Mihail Stratulat” din comuna Boșcana, şi-au dat întâlnire cei cu sufletul român, pentru a comemora trecerea în eternitate a marelui poet național Mihai Eminescu.

La întâlnire au fost prezente mai multe delegații ale Asociațiunii ASTRA: din Iași, Valea Lupului, Pașcani, Sibiu, Brașov, Bistrița-Năsăud, Criuleni, Onițcani, Magdăcești, Boșcana, etc. și invitați din Serbia și Ucraina.

Sala era arhiplină, în jur domnea o atmosferă eminesciană. Festivitatea a fost deschisă de primarul Anatol Vântu, care după audierea imnului dedicat poetului cu trăiri veșnice – Mihai Eminescu, a anunțat lansarea cărţii ”Mărturii de la românii din jurul României” de Corneliu Filip. Cartea îmbină sufletele românilor de pretutindeni, iar unul din protagoniștii descrie-rilor este domnul Ștefan Bulhac, originar din Boșcana. La cei 92 de ani plini de amintiri și trăiri acesta a fost onorat cu titlul de Cetățean de onoare al Comunei Boșcana. Pe chipul lui se schița o bucurie nestemată, iar ochii încercau să ascundă două lacrimi pure.

– M-am despărțit de dumneavoastră în anul ‘44, dar nici azi nu pot uita locurile pe unde am fost, pe unde am văzut atâta lume bună, frumoasă, care m-a ajutat mult, – mărturisește domnul Ştefan Bulhac.

În cadrul aceluiași eveniment, primarul a anunțat despre încă o schimbare survenită recent în viața comunei Boșcana: un nomenclator nou pentru străzile de aici. Ca urmare a acestui fapt din acest an străzile vor purta numele marilor poeți: Eminescu, Creangă, Alecsandri, Mateevici, etc. Primarul apreciază această decizie ca fiind una foarte importantă pentru viitorul comunității.

– S-a adoptat un nomenclator care arată adevărata identitate națională – spunea Anatol Vîntu, primarul comunei Boșcana.

În continuare preşedinta despărţământului “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Areta Moșu,inițiatoarea Deniilor, a înmânat diplome tuturor participanților la a XX-a ediție a Deniilor eminesciene.

Programul „Deniilor Eminesciene”, ediția a XX-a, include şi proiectul transfrontalier „Carte românească pentru Basarabia” ce a presupus donații de carte și publicații din partea delegațiilor.

La final publicul, într-o liniște încărcată cu sentimente, a fost martor al unei destăinuiri prin versuri a dorului de Eminescu.

”Trecut-au anii ca norii lungi pe șesuri,

Dorul de Eminescu poeții l-au pus în versuri…”

Doamna Ana Filip, profesoară de la Năsăud, speră să fie șters de pe hartă podul cu tancuri, precum și vămile, și să ne regăsim în marea casă europeană. „Mă bucur că am reușit să vizităm și localitatea Boșcana, unde am fost primiți cu sufletul deschis, cu inima caldă ca adevărații frați”.

Cei prezenți la Denii, la Boșcana, s-au despărțit convinși că, indiferent de orice, nu trebuie să permitem  nimănui să ne ia sufletul, graiul, ţara şi casa părintească.

Galina Efros, stagiară

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *