CtEDO s-a expus pe marginea cazului PISARI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul Federaţia Rusă este unicul responsabil de moartea tânărului din Pârâta, raionul Dubăsari, Vadim Pisari, şi urmează să achite familiei răposatului daune morale şi materiale.  

În cadrul unui breefing de presă, Alexandru Postică, juristul din Asociaţia Obştească „Promo-Lex”, a spus că procurorii din partea RM şi-au îndeplinit conştiincios atribuţiile de serviciu, astfel că reclamanţii, după ce au examinat dosarul, şi-au retras reclamaţiile faţă de statul Republica Moldova, dar le-au menţinut pe cele împotriva Federaţiei Ruse, structurile căruia nu au oferit procurorilor moldoveni acces la cele mai importante probe care demonstrau vinovăţia soldatului rus de moartea lui Vadim Pisari. Procurorii ruşi au examinat cauza superficial, bănuitul în timp foarte scurt după accident a fost strămutat pentru a–şi continua serviciul în reg. Breansk. CtEDO a constatat că cetăţeanul rus a violat art. 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului – dreptul la viaţă. Curtea a dispus achitarea în favoarea reclamanţilor – adică a părinţilor tânărului ucis, a unei sume în valoare de 35 de mii de euro drept prejudiciu moral şi 5580 de euro – cheltuieli de judecată şi servicii juridice. CtEDO a constatat că deşi formal soldatul rus avea dreptul să deschidă focul, în acel context, în acele circumstanţe, deschiderea focului a constituit o măsură neadecvată situaţiei, dumnealui şi-a depăşit atribuţiile şi el urma să găsească o altă modalitate de a-l opri pe acel tânăr, dacă a considerat că tânărul era un pericol pentru viaţa sa. În aceeaşi hotărâre, CtEDO pune la îndoială profesionalismul soldatului rus, deoarece un alt glonte lansat de el a atins un coleg de al său. Hotărârea CtEDO a fost adoptată în unanimitate, inclusiv şi de judecătorul – reprezentant al Federaţiei Ruse.

“Amintim că acest post de pacificatori este amplasat pe teritoriul controlat de Republica Moldova şi asociaţia noastră de multe ori a cerut reamplasarea lui, ori el nu conferă nici siguranţă, nici stabilitate ţării noastre. În situaţia lui Vadim Pisari s-ar putea pomeni oricine dintre cetăţenii care traversează zilnic aceste posturi de pacificatori instalate în raioanele de est ale RM. Ne dorim să nu mai existe astfel de situaţii, victime”, – a spus la aceeaşi conferinţă de presă, din 21 aprilie, Ion Manole preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, care a reprezentat familia tânărului în instanţe.

big-moment-de-reculegere-pentu-vadim-pisari-la-pirita

Vladimir Grosu, ministrul justiţiei al Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă pe marginea emiterii deciziei CtEDO, a spus că dosarul privind decesul lui Vadim Pisari este al treilea sau al patrulea la număr, legat de situaţia din Transnistria, în care Federaţia Rusă este declarată responsabilă de una singură de încălcările care se produc în acea regiune a Republicii Moldova, cu participarea soldaţilor care sunt sub egida pacificatorilor. Totodată, opinia publică a revenit la discuţiile asupra existenţei trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi, în opinia lui Grosu, este justificată poziţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova privind necesitatea înlocuirii forţelor armate cu o misiune civilă.

Vadim Pisari a fost împuşcat de către un pacificator rus, pe podul de lângă Vadul lui Vodă, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, pentru că nu a răspuns somaţiilor soldatului de a se opri. Tânărul avea 21 de ani.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *