Continuă instruirea în atenuarea riscurilor de climă

La finele lunii trecute AO ,,Criul-Fermier” a organizat în satul Slobozia Duşca, în gospodăria Valentinei Duda, un seminar cu genericul “Controlul parametrilor de microclimă în teren protejat ca măsură de atenuare a riscurilor climatice”, proces realizat în cadrul Proiectului Managementului Dezastrelor şi a Riscurilor de Climă (PMDRC), sub-componenta Servicii de Consultanţă cu Privire la Adaptarea la Schimbările Climatice Adverse (SCASCA).

P1100205

GŢ “Valentina Duda” este unul din Bene-ficiarii acestui proiect, prin implementarea căruia s-a obţinut crearea unui sector demonstrativ în cultivarea florilor decorative (aplicabil şi pentru legume) cu diminuarea riscului de îngheţuri, temperaturi joase, secetă, arşiţă, temperaturi extreme şi insolaţii. Mihail Odobescu, Coordonator de proiect ACSA, a informat participanţii la seminar despre agenda instruirii, obiectivele propuse şi realizările înregistrate de Gospodărie, graţie acestui proiect.

În urma implementării proiectului au fost construite 2 sere capitale de tip termos din profil zincat cu pereţi dubli, menirea cărora este să micșoreze la maxim pierderile energetice. Pentru a asigura folosirea raţională a căldurii la acoperirea serelor s-a utilizat peliculă super-stabilă cu proprietăţi de reținere a radiației infraroșii. Suprafața totală a serelor este de 450 m2. Au fost montate 2 cazane conectate cu un vas de acumulare şi conservare a agentului termic. Deasemenea s-a montat sistemul de distribuție care transportă căldura de la locul combustiei (centrala cermică) în serele capitale, sistem automatizat de control al parametrilor de microclimă și aeroterme bazat pe senzori de sol, aer și plantă. Cazanele reprezintă instalaţii autonome cu efect de ardere prin piroliză (gazeificare). Plantele sunt irigate combinat – prin picurare şi prin aspersiune, în dependenţă de faza de creştere, metoda de cultivare, temperatura aerului şi a apei etc.

P1100214

Viorel Griţco, consultant ACSA,  a făcut o prezentare a varietăţii de sisteme de încălzire şi condiţionare a aerului pentru teren protejat şi s-a referit la sursele de energie aplicate la încălzirea serelor, tipuri de cazane, inclusiv cazane pe biomasă, exploatate şi de Valentina Duda în gospodărie, metode de eficientizare a resurselor energetice pentru încălzirea terenului protejat. Mihail Odobescu, coordonator de proiect ACSA, a vorbit despre sistemele de irigare aplicate în spaţiul protejat, sursele de apă, calitatea apei pentru irigare, sistemele de irigare prin aspersiune, microaspersiune, prin picurare etc. S-a discutat despre avantajele şi neajunsurile pentru fiecare sistem în parte, despre regimuri de irigare aplicate la diferite culturi.

La partea practică a seminarului participanţii au putut să vadă sistemul de încălzire a serelor,  metodele de irigare a plan-telor crescute în ghivece, plase de umbrire aplicate şi să afle detalii despre tehnologia de cultivare a florilor decorative şi ornamentale.

M. Doruș

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *