Cel mai durut stop-cadru

Mulţumim tuturor pentru compasiunea, susținerea pe care ne-ați acordat-o în aceste zile.

Știm că au fost sincere și nu din complezență, iar aceasta contează cel mai mult.

A fost onorat omul și nu funcția. La fel cum Gheorghe Motricală punea preț pe oameni în primul rând, voia să fie cât mai multă lume împăcată, să depășească problemele care ne fac viața mai dificilă. Aș vrea să vă nominalizez pe fiecare în parte și să vă exprim recunoștința, dar mi-e frică să nu-mi scape vreun nume. Din acest considerent doar o să mă rog ca bunul Dumnezeu să vă ferească de necazuri și să vă învrednicească cu sănătate, că el e cel mai fidel martor și evaluator imparțial al acțiunilor noastre.

Desen

Am simțit ajutorul comunității și al Bisericii din care facem parte. Asta ne motivează să mergem înainte, să ne îndeplinim misiunea noastră lumească și să continuăm proiectul ”EST CURIER”.

Cu o moarte toți suntem datori, dar…. niciodată nu e cazul să fie anticipată. Cel mai prețios dar pe care îl avem e timpul.

Gheorghe Motricală a făcut ultima investigație-fulger a stării de lucruri în domeniul sănătății publice. Medicii sunt și ei oameni ca și noi, doar că mai au și o misiune specială, au un har: de a ajuta să trăim fără mari dureri, să ne mențină alături de copii. Dar au nevoie și de ustensilele necesare.

Reforma actuală din medicină are lacune severe, demonstrate în toată lumea. Pandemia a confirmat acest lucru, căci persoanele afectate de alte maladii au rămas fără supraveghere. Pe cât de mare este durerea ce ne macină zilele acestea, pe atât de mare este și dorința ca Gheorghe Motricală să fie ultimul în această lume care a avut un asemenea sfârșit. Zic, ultimul pentru că am aflat între timp că nu a fost unicul care și-a luat rămas bun de la viață pe holul centrului de sănătate.

Orice despărțire lasă în urma sa loc pentru mai multe DACĂ ȘI POATE. Suntem prea răvășiți ca să le acceptăm. Oricum, pentru a evita ca aceste tragedii să mai lovească pe cineva sau măcar să atenueze șocul rudelor, considerăm că fiecare centru de sănătate din Republica Moldova trebuie să fie dotat cu un defibrilator, măcar de cele ce există în metrourile, stațiile de trenuri din țările europene, ca să nu se piardă timp în așteptarea celui din secția specializată spitalicească. Desigur că aceasta presupune și o instruire suplimentară pentru utilizarea lui, dar am prefera ca acest aparat să ruginească din lipsă de solicitare, decât să fie deficitar. Defibrilatorul e mai costisitor, dar o brancardă/targă, e accesibilă oricărui buget.

Desigur, făcând trimitere la noua structură sanitară, pot auzi că toate acestea fac parte din dotarea Serviciului de Urgență. Sunând la 112, după protocol trebuie să răspunzi la o serie de întrebări, aceasta durează, pentru că cei de la recepția din Chișinău nu cunosc localitățile din zonele rurale. Ei se conduc de GPS, care nu știe unde e biserica sau magazinul în satul cutare. Da, tindem spre condițiile din țările civilizate, europene, dar rămânem RM, unde și pentru un tichet on-line la medic trebuie să cobori și să urci scările…

Gheorghe Motricală a fost întrun fel binecuvântat. Toată viața a fost în preajma profesioniștilor, oamenilor de calitate. A plecat tot înconjurat de profesioniști, oameni care-i voiau bine, doar TIMPUL nu i-a putut fi gestionat.

Elena MOTRICALĂ

Desen Gheorghe Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *