…Bugetul raional nu mai are bani disponibili

 Şedinţa ordinară a Consiliului raional Criuleni din 2 octombrie a durat mai puţin de o oră, fiind amânata de la ora 10.00 la ora 12.00, pe motiv că conducerea raionului era preocupată de împărţirea locurilor în lista electorală a partidului pe care-l reprezintă. Şedinţa a început cu 18 consilieri prezenţi, iar ultimele subiecte au fost déjà discutate şi aprobate de 22 de consilieri.

Agenda zilei a inclus 17 subiecte prestabilite cu 10 zile înainte de data desfăşurării, şi încă trei proiecte de decizii, incluse în ordinea de zi înainte de a începe şedinţa.

P1110807

În mai puţin de 40 de minute au fost epuizate toate subiectele, cu excepţia proiectului de decizie cu nr. 3, prin care consilierii urmau să aprobe rectificarea bugetului raional pe anul 2014 la venituri şi cheltuieli cu suma de 8 mln 843,0 mii lei. Vera Anii, şefa Direcţiei Finanţe a explicat apariţia banilor prin transferurile de susţinere financiară a teritoriului în legătură cu majorarea salariului angajaţilor din sfera bugetară, alte 2 milioane care au venit pentru reparaţii capitale a instituţiilior de învăţământ primar şi secundar-general, bani care vor fi destinaţi pentru achitarea datoriilor pentru schimbarea geamurilor şi uşilor în şcoli, dar şi 4 mln 800 mii, proveniţi din alte surse.

Lista alocărilor – extinsă

Lista de rectificări, făcută publică înainte de şedinţa consiliului s-a completat cu încă un şir de propuneri, aduse la cunoştinţa consilierilor de către preşedintele comisiei buget şi finanţe, Dumitru Goncearenco. Preşedintele comisiei a specificat că membrii acesteia au lucrat două zile asupra deciziei, dar fără colegii din fracţiunea PL, care au lipsit de la consultări.

P1110805

Cele mai consistente alocări suplimentare au fost următoarele: 381 mii lei – Centrului de Sănătate Dubăsarii Vechi pentru susţinerea financiară, 130 mii – comunei Micleşti, pentru reparaţia cantinei, 100 mii lei – pentru susţinerea financiară a staţiei de pompieri din Dubăsarii Vechi, 29 mii lei – achitarea serviciilor de transport pentru deplasarea unui grup de copii din raionul Criuleni în mun. Botoşani, 22 mii lei pentru instalarea gardului în jurul terenului de joc instalat recent în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare, şi alocarea a 37,6 mii lei pentru instalarea monitorizării şi supravegherii video a acestui teren, 30 mii lei – primăriei Jevreni pentru susţinerea financiară a ansamlului “Pandurii”; 100 mii lei – primăriei Işnovăţ, pentru asflatarea unui drum local, 47 mii lei pentru achitarea deplasării echipei de lucrători medicali din raion în Estonia.

Nu toţi au rămas mulţumiţi

Au rămas, însă, şi consilieri, dar şi primari nemulţumiţi că demersurile lor nu au fost luate în calcul de către comisie. Astfel, consilierul Victor Cojocaru, care reprezintă s. Măgdăceşti, a cerut contribuţie pentru proiectul de iluminare stradală în localitate. “Proiectul este de 1 mln de lei, cca 600 mii am valorificat déjà. Având în vedere, că studiul de fezabilitate primăria l-a achitat din sursele proprii, iar altor primării – a achitat Consiliul raional, cerem 100 de mii de lei ca să terminăm lucrările. Avem nevoie de 300 mii, dar cerem măcar 100 mii”,- argumenta consilierul demersul său. Vera Anii a spus că alocarea este posibilă din contul veniturilor încă neacumulate în buget, în trimestrul patru, iar preşedintele Rotaru a atenţionat că se apropie anul de sfârşit şi ar fi bine ca sursele alocate să fie valorificate totalmente, să nu rămână pe conturile primăriilor.

Primarul comunei Hârtopul Mare, Dumitru Roşca, a anunţat consiliul despre faptul că a semnat cu o zi înainte un contract cu Fondul Ecologic Naţional, prin care fondul alocă 4 mln lei pentru a finisa conducta de apeduct la Hârtopul Mare.  Dumitru Roşca atenţiona: “O cerinţă a Fondului este că se alocă granturi, dar comunitatea trebuie să contribuie cu cel puţin 15 % din suma acestuia. La moment, – spunea primarul, – la obiectul respectiv au fost déjà valorificaţi, 6,5 mln lei, inclusiv, contribuţia comunităţii. Acum, însă, comunitatea nu mai are bani pentru contribuţie şi cerem de la Consiliul Raional 500 mii în calitate de contribuţie, ca să putem valorifica suma de 4 mln lei. Vedem că demersul primăriei Hârtopul Mare nu fost luat în consideraţie”.

Vera Anii a replicat că nu este lipsă de dorinţă, ci de posibilităţi, că bugetul raional nu mai are la moment bani disponibili, că mai figurează datoriile pentru ferestre.

Roşca le-a amintit că se află în rândul primarilor, care au adus numeroase investiţii în primărie – peste 10 mln de lei, şi că primarilor harnici li s-a promis susţinerea raionului.

În cele din urmă, consiliul a adoptat decizia cu privire la toate rectificările propuse de către comisia buget şi finanţe, dar a luat în consideraţie şi doleanţa lui Dumitru Goncearenco, preşedintele comisiei, care a propus ca să nu fie pierdut grantul, să fie căutate posibilităţi şi la următoarea şedinţă, poate chiar una extraordinară, prioritatea la alocări să fie acordată primăriei Hârtopul Mare.

La finele şedinţei consilierul Dionisie Boaghie a declarat că se retrage din fracţiunea PL în consiliu şi aderă la fracţiunea PLDM. Fracţiunea Partidului Liberal a lipsit de la şedinţă, la fel ca şi numeroşi consilieri din alte fracţiuni.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *