Bradul răpus

În dimineaţa zilei de 15 aprilie, curent, criulenenii au descoperit că bradul, ce a înfrumuseţat falnic piaţa din preajma clădirii Consiliului Raional Criuleni mai bine de 25 de ani, a căzut răpus de o “Drujbă”.

Фото0702

La faţa locului se afla un agent de poliţie, care cerceta locul crimei, or, doborârea unui copac fără autorizaţie constituie o infracţiune. Potrivit poliţistului, colegii săi erau preocupaţi de căutarea martorilor printre paznicii, care muncesc prin apropiere. Tot acolo, lângă brad, se afla şi preşedintele raionului, Vitalie Rotaru, care, solicitat să-şi spună părerea a presupus că neapărat el va fi cel învinuit de această fărădelege.

Întrebat ce discuta dumnealui cu o zi înainte, adică luni, spre sfârşitul zilei de muncă, în faţa bradului cu pricina, cu alţi doi bărbaţi, Rotaru a zis că analizau unde să instaleze monumentul lui Ştefan cel Mare, comandat deja în România şi care va avea o înălţime de 9 metri. Nu a fost vorba despre instalarea acestuia în locul bradului, a spus preşedintele, ci undeva pe alături că loc este suficient în piaţă. Președintele a mai precizat că monumentul nu va fi achitat din bani publici, ci din sponsorizări.

Vitalie Rotaru a mai spus că dacă iluminarea din piaţă nu a fost deconectată în noaptea spre 15 aprilie, atunci camerele video, care supraveghează piaţa, au fost eficiente şi imaginile ar putea arăta cine este făptaşul. A promis că va face publice imaginile. Către miezul zilei se vorbea prin Criuleni despre existenţa mai multor martori, care au mărturisit oamenilor legii despre trei făptaşi, care au acţionat după orele 3.00 şi că în acest timp felinarele din piaţă nu mai luminau.

Dacă a fost această crimă un act îndreptat spre discreditarea conducerii raionului sau unul bine pus la punct, urmează să stabilească organele de anchetă.

Dumitru Rusu, şeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, a spus însă că bradul a fost doborât illicit, întrucât autorităţile publice locale, de competenţa cărora ţine defrişarea, nu au adresat nici o cerere în acest sens. Primarul Vitalie Onişciuc susține că a rămas şocat de cele întâmplate şi chiar dacă se doreşte instalarea unui monument, se putea de aşteptat toamna pentru ca bradul să fie strămutat în alt loc şi apoi să se instaleze statuia.

Amintim, că bradul a fost sădit în acest loc la sfârșitul anilor 80, după ce timp îndelungat în acest perimetru a stat o piatră din granit pe care era încrustată inscripţia “Здесь будет установлен памятник Ленину” („Aici va fi instalat monunemtul lui Lenin” – n. red.).

Pe parcursul anilor prezenţa falnicului brad a căpătat o valoare profund sentimentală, devenind parte indispensabilă a vieţii cotidiene, a sărbătorilor de iarnă. Mulţi criuleneni salută instalarea unui monument în cinstea   celui mai de vază domnitor pe care l-a avut Moldova dar, totuşi, consideră că consultarea opiniei publice pe acest subiect ar fi făcut faţă oricărui conducător.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *