Autoritaţile nu exclud Ebola

Autorităţile sanitare ale Republicii Moldova se pregătesc să răspundă, în caz de necesitate, provocărilor, care pot apărea în cazul în care virusul Ebola ar pătrunde în ţară. Posibilitatea apariţiei maladiei este mare, susţine Neofid Chirilov, şeful Centrului de Sănătate Publică Criuleni, cu referire la părerile specialiştilor din domeniu, deoarece şi migraţia populaţiei, în ultimul deceniu, înregistrează cote însemnate.

Până ce Ebola ne ocoleşte, medicii de familie studiază simptomele maladiei şi ce trebuie să facă, dacă o persoană este suspectă că a contactat virusul. “Centrul de Sănătate Publică Criuleni a elaborat o instrucţiune cu privire la acţiunile lucrătorilor medicali, menită să sporească vigilenţa acestora pentru depistarea precoce a posibililor bolnavi. În special aceştia au obligaţia să fie cât mai atenţi cu persoanele venite de peste hotare. În ţara noastră virusul nu a fost încă identificat, în schimb s-au înregistrat cetăţeni, care au contactat alte tipuri de viruşi, ce provin din ţările africane. Deocamdată, CMP va evalua doar gradul de pregătire a instituţiilor medico-sanitare publice în problema profilaxiei Ebola şi va acorda suport consultativ metodic” – a precizat şeful CMP Criuleni, Neofid Chirilov.

Deocamdată, Centrul Naţional de Sănătate Publică anunţă că primele 40 de costume speciale destinate protecţiei lucrătorilor medicali care vor deservi pacienţi în caz de Ebola au fost achiziţionate. Într-un comunicat al instituţiei, cu referire la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la nivel mondial la data de 14.11.2014 au fost înregistrate 14 413 cazuri (confirmate, probabile sau suspecte) de infecţie cu virusul Ebola în opt ţări afectate: Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Spania, Statele Unite ale Americii şi Mali, dintre care 5177 s-au soldat cu deces.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *