Autorităţile afirmă că vor executa decizia Consiliului cu privire la OMF Izbişte

Decizia privind alocarea a jumătate de million de lei din soldul raionului pentru reconstrucţia Oficiului Medicului de Familie Izbişte încă n-a fost executată. Suma dată se regăseşte printre alte sume alocate prin votul majorităţii consilierilor în şedinţa din 5 iunie, 2020, decizia 4.27.

IMG_8750

Potrivit primarului satului Izbişte, Ion Plămădeală, puterea executivă a raionului Criuleni ar refuza să execute decizia consilierilor.

Lista proiectelor “cu barbă” este lungă în r. Criuleni

O fi un know-how criulenean să se construiască ani de zile, să se transmită din consiliu în consiliu, obiecte necesare oamenilor, care nu-şi mai văd finalitatea. Pare fericită istoria grădiniţei din Cruglic, care a fost construită şi dată în exploatare (doar jumătate de clădire!) în 15 ani!

Din 2005, în r. Criuleni se tot construieşte sistem de evacuare a apelor reziduale care urma să îmbunătăţească situaţia ecologică a minim 4 localităţi, dar încă nu este decis, unde se va termina acesta – la Oniţcani sau la Vadul-lui-Vodă. Şi cel mai important – când! În patru ani, în or. Criuleni s-a construit doar a patra parte a sistemului de canalizare. Devine tot mai incitantă soarta a celor două proiecte transfronaliere care au plasat raionul în lista datornicilor Uniunii Europene.

Autorităţile actuale afirmă, însă, că nu vor lăsa de izbelişte proiectul de la Izbişte, doar că ei şi-ar dori să fie un control riguros al alocărilor şi al rezultatului acestora, aşa încât acest oficiu nou să devină funcţional întrun timp scurt.

IMG_8757

Rugat să confirme sau să infirme că ar refuza să execute decizia consiliului, Pavel Spînu, preşedintele raionului Criuleni, a spus următoarele:

“Nu sunteţi informaţi corect. Noi nu putem să nu îndeplinim deciziile Consiliului Raional. Organul executiv împreună cu aparatul preşedintelui este obligat prin definiţie să execute, de aceea noi nu punem la îndoială acest fapt. Noi acordăm banii Centrului de Sănătate Criuleni în a cărui gestiune este OMF Izbişte, facem paşii corect. Consiliul Raional încă în februarie 2020 a semnat garanţia că vom contribui la acest proiect. Dumnealor însă insisită să facem mai repede, dar noi vrem să ne convingem că aceşti bani o să ajungă la OMF şi el va fi cât mai repede deschis, ca cetăţenii să poată fi deserviţi la un centru renovat, să simtă că s-a schimbat ceva. ŞI Casa Naţională de Asigurări Medicale (CNAM) ar fi trebuit să aloce în acest an bani – 2 mln 100 mii, dar noi am fost informaţi printro scrisoare oficială de la Ministerul Sănătăţii, că în acest an mijloacele din fondul de dezvoltare au fost direcţionate spre achiziţionarea testelor pentru depistarea infecţiei Covid. Cu alte cuvinte, banii care ar fi trebuit alocaţi de la CNAM la Izbişte în anul acesta, nu vor veni. De aceea noi vrem să ştim, ce anume se va face din alocare ca să poate activa oamenii în viitorul apropiat. Chiar dacă raionul este dotat din bugetul de stat în proporţie de 92%, banii vor ajunge la Izbişte. Noi suntem obligaţi şi ne vom onora obligaţiunea, să executăm decizia consiliului. Mai mult, noi vrem să susţinem toate centrele de sănătate. Avem probleme cu aceste instituţii la Cimişeni, unde curge acoperişul, la Criuleni, unde cazangeria funcţionează din ultimele rezerve, şi dacă la iarnă se intâmplă ceva cu ea, tot noi vom fi responsabili. Decizia dată ne pune întro situaţie de discomfort, pentru că noi am inlcus în proiectul deciziei acele lucrări, pentru care avem surse şi am identificat şi perioada de execuţie, dar noi oricum o să ne-o onorăm”.

Transferarea la gimnaziu a OMF, a spus Spînu, este contrar legislaţiei, de aceea varianta nu se ia în calcul.

Cei 500 de mii de lei “întru susţinerea financiară a OMF Izbişte” au fost incluşi în lista de cheltuieli în urma şedinţei comisiei buget şi finanţe din 4 iunie, 2020, or, în proiectul initial al deciziei această sumă, ca şi cea destinată contribuţiei pentru grădiniţa Măgdăceşti, la fel 500 de mii, nu se regăseau. Consilierii au discutat în şedinţă şi au propus, cu majoritate de voturi, ca ambele sume să fie incluse în cheltuieli.

Evacuaţi “temporar”, deja al patulea an

IMG_8710

Lucrările de reconstrucţie a fostului oficiu medical din Izbişte, exploatat până în 2004, au fost iniţiate trei ani în urmă. După cum descriu autorităţile locale istoria recentă a localului, în 2004, sub pretextul că în bugetul local nu erau bani pentru reparaţia clădirii, care începuse a degrada, inclusiv acoperişul (clădirea datează cu anul 1921), oficiul medicului de familie a fost transferat în unul din blocurile grădiniţei. Din grădiniţă, în 2016, medicina sătească a fost “evacuată” întro casă veche din sat, “temporar”, iar situaţia continuă de patru ani. Pretext pentru a transfera oficiul medical din grădiniţă întro clădire adaptată au fost două proiecte – unul de eficientizare energetică a clădirii grădiniţei, şi cel de-al doilea – de creare a condiţiilor cu suportul Guvernului României, aduse în sat de administraţia locală. Ceva mai devreme, începuseră o revoltă a părinţilor copiilor de grădiniţă, care scriau la redacţia “Est-Curier” că nu sunt de acord ca ai lor copii să intre în grădiniţă pe aceeaşi poartă şi uşă cu pacienţii, invocând şi frica de o eventuală molipsire de tuberculoză, spre exemplu. În 2017 actualul primar, Ion Plămădeală, a început a face demersurile necesare pentru a reconstrui vechiul oficiu al medicilor de familie în unul modern. Cu acest scop, consiliul local a achitat din soldul primăriei raportul de expertiză tehnică a clădirii, proiectul de reconstrucţie şi verificarea acestuia (în total 100 de mii lei), drumul de acces spre oficiu. Licitaţia a fost desfăşurată de către Primăria Izbişte, iar contractul trilateral între CS Criuleni, SRL Galicus şi Primăria Izbişte în valoare de 4 mln 172 189 lei, a permis alocarea banilor pentru lucrări din diverse surse. Casa Naţională de Asigurări Medicale (CNAM) din fondul de dezvoltare, a alocat jumătate de milion de lei, cu condiţia ca autoritatea raională, adică Consiliul raional Criuleni, care este şi fondatorul instituţiei, să aloce echivalentul, la fel, 500 mii, obligaţie pe care nu şi-a onorat-o. În anii 2018- 2019, Consiliul raional a reuşit să aloce 450 mii de lei satului Izbişte ca suport financiar şi consiliul ar fi putut să-i folosească oriunde, dar a ales sa-i direcţioneze acestui obiect. La moment, lucrările sunt stopate din lipsă de finanţare. În 2020 obiectul a mai primit 112 mii lei din bugetul de stat, bani din care au achitat antrepenorul pentru acoperişul realizat în 2019.

“Cu cei 24 de mii de dolari de la PNUD o să facem lucrări de dotare sanitară şi tencuieli de interior” – a spus primarul, Ion Plămădeală, banii urmând să vină în tranşe, începând cu săptămâna viitoare.

IMG_8706

45 de ani în aşteptare de condiţii

La OMF Izbişte am găsit-o la datorie pe asistenta medicală Zina Morărescu. A venit din Şoldăneşti “la 1 aprilie 1975, pe trei ani, şi vroiam să fug de aici” – spune femeia, dar a prins rădăcini în Izbişte şi a lucrat, spune ea, toată viaţa în frig iarna. Dumneaei mai regretă că au acceptat în 2004 să părăsească clădirea veche, şi presupune că dacă nu plecau, poate se găseau bani pentru acel acoperiş şi erau şi azi la locul lor.

IMG_8713

 

IMG_8723

 

IMG_8720Medicul de familie Aliona Vîrlan susţine că era convinsă că “temporar” nu înseamnă 4,5 ani. Astfel, cele cinci angajate au, în secolul XXI apă la lighean, veceu lângă poartă sub nucul unde pacienţii îşi aşteaptă uneori rândul la umbră, cabinete în care iarna e frig şi vara sufocant de cald, sală de proceduri şi de imunizări în care nu se închide uşa, iar iarna e frig de crapă pietrele, cabinete neizolate fonic, aşa că medicul şi pacientul nu pot avea discuţii confidenţiale.

 

În curte, pe un scaun improvizat dintr-un dulap pus pe-o parte, trei sătence – Ludmila Plămădeală, Ana Rotari şi Galina, aşteaptă rândul, pentru că în holul din verandă, spun ele, nu ar putea respecta distanţarea socială, impusă în acest an.

 

“Clar că merită izbiștenii condiții! Ia uitați-vă ce nevoie! Îmi mai este cum este, dar iarna e vai și amar!” – spune Ludmila Plămădeală.

“Oricit de tare nu ți-ar plăcea specialitatea, profesia, dimineața, când te scoli cu gândul, mai ales iarna, că venim în frig, ni se taie pofta de orice! Aș lăsa acest post, dar mi-i milă de oameni! Eu încerc să mă pun în situația lor. Când bântuie infecțiile virale sezoniere, avem și câte 60 de vizitatori pe zi!” – descrie munca sa doctorul Aliona Vîrlan, care a rămas de una singură, după ce colega sa mai tânără a decis să nască un copil.

IMG_8729

Speră să reuşească cu “mână de la mână”

OMF-ul renovat, conform proiectului de execuţie, va fi dotat cu patru cabinete pentru angajaţi, cu laborator, cu cazangerie separată, două blocuri sanitare şi o spălătorie, iar la nivelul doi – arhiva, farmacia, și o sală dotată cu câteva paturi pentru proceduri sau izolare. Dacă au auzit că banii întârzie să vină, izbiştenii au decis, prin sondaj public, să direcţioneze banii oferiţi de PNUD comunităţii, în cadrul unui proiect de implicare a băştinaşilor, construcţiei oficiului medical. Asociaţia Băştinaşilor din Izbişte a lansat colectarea de fonduri, iar donatorul din UE va suplini suma cu 24 mii dolari. Oricine poate dona, din orice colţ al lumii, pe o platformă de crowdfounding, dar şi în borcanele instalate prin magazinele din sat, în bibliotecă, afirmă Natalia Stanila, secretarul consiliului local.

Banca cu bani

Funcţionara ne-a mai informat că pe data de 26 iulie, în Izbişte va avea loc o dezbatere publică, în parcul satului, la care cetăţenii sunt invitaţi să-şi expună opiniile despre cum şi de unde să adune bani pentru ca serviciile medicale în sat să fie mai calitative.

IMG_8724

Lavoar în cabinetul mediicului de familie.

 

IMG_8708

IMG_8703

S. Cernov

Imagini: Izbişte, 17 iulie, 2020

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *