Au scos în lume zestrea neamului

În ultima duminică de brumărel  meșterii populari din zona nistreană și-au dat întâlnire la  Molovata   Nouă, Dubăsari. Scuarul din fața Casei de cultură s-a transformat într-o poveste în care predomina dibăcia mânilor, istețimea minții și dragostea pentru obiceiurile și tradițiile strămoșești.

1379945_593129217483212_2668397674762868480_nMOLOV4

Organizatorii  festivalului-concurs al meşterilor populari “Din zestrea neamului” cu genericul “Tradiţii vechi şi noi de la Nistru”, ediţia I,  au intenționat să contribuie la identificarea, valorificarea şi promovarea artei meşteșugăreşti (croşetarea. brodatul, lucrul cu lemn, pănuşe, fibre vegetale, lut, hârtie, panglică), promovarea meşterilor populari din raion şi a tradiţiilor şi obiceiurilor artizanale. Valentina Verlan, șefa bibiliotecii publice din Molovata Nouă, una din animatoarele festivalului, spunea că e foarte important schimbul de experiență dintre meșteșugari, dar și mai valoroasă este: “Educaţia tinerii generaţii în spiritul dragostei faţă de baştină, familiarizarea cu valorile spirituale şi morale ale satului, încadrarea ei în procesul de păstrare, renovare şi transmitere a tezaurului cultural. A devenit un imperativ al timpului  ca toate aceste mărgăritare ale patrimoniului cultural istoric să fie păstrate şi transmise din generaţie în generaţie”. Primarul Valeriu Sandu, satisfăcut de munca echipei, ce include atât oameni de cultură, cât și funcționari publici definitiva scopul acestei acțiuni  subliniind: “Intenţionăm să instruim viitori creatori de valori culturale populare autentice în mediul rural, aici unde s-a născut veşnicia. Am reușit să întrunim la prima ediție meșteri din mai multe sate, am descoperit oameni noi, dar și lucrări originale,  multe iniţiative ale meşterilor care s-au manifestat în articole de o rară fineţe”.

MOLOVATA 2

Aceste obiective locuitorii satului Molovata Nouă le transpun în practică cu tenacitate pe parcursul mai multor ani. Biblioteca publică din localitate a fost inițiatoarea mai multor activități de promovare și consolidare a meșteșugarilor, care la rândul lor au demonstrat tinerilor cum se face o broderie, cum se împletesc diferite giuvaiere din pănuși, cum se face un coș din lozie, s.a. Au reanimat sătenii și un MUZEU AL SATULUI, în care și-au găsit loc de cinste vestigiile cu istorie seculară ce se păstrau în curțile gospodarilor. Un loc aparte au acolo prosoapele, broderiile bunicelor și străbunicelor.  Astfel că la 26 octombrie, sfidând frigul, sătenii, dar și oaspeții festivalului au savurat din plin frumusețea lucrului artizanal, articole din ceramică, lemn, împletituri din fibre vegetale. Au descopertit tehnici de lucru mai noi, mai vechi, dar au și admirat fantezia elevilor, ce au transformat roadele toamnei în eroi de basm. A plouat cu diplome în acea zi la Molovata Nouă căci fiecare participant a meritat o apreciere.

Marele premiu i-a revenit meșteriței Ana Oprea, locuitoare a satului Molovata Nouă, pentru articole brodate şi croşetate;

Locul I – Alexeev Maxim, s. Molovata Nouă, articole confecţionate în lemn;

Locul II – Sclifos Constantin, s. Ustia, articole confecţionate în lemn;

Locul III – Verlan Alexei, s. Cocieri, confecţionarea poloboacelor;

Diplome şi menţiuni  au primit:

Iaviţa Sergiu, s. Cocieri, confecţionarea instrumentelor muzicale;

Oxente Vera, s. Molovata Nouă, broderie, croşetărie;

Avxentiev Ion şi Avxentiev Maria, s. Molovata Nouă, împletire în fibre vegetale, coşuri, mături;

Caterev Petru, s. Molovata Nouă, lucru în lozie;

Caterev Anatol, s. Molovata Nouă, lucrări în lemn;

Musteaţă Vera, s. Molovata Nouă, articole croşetate;

Oprea Ludmila, conducătorul cercului de meşteşug “Nufărul”, s. Molovata Nouă, articole confecţionate de copii;

Ursu Axenia, s. Molovata Nouă, broderie, goblene;

Gazea Vera, s. Molovata Nouă, croşetărie, lucrări în biser, articole din hârtie;

Barcari Svetlana, s. Dubău, croşetare şi lucrări din mergelușe;

Ciobanu Ana, s. Molovata Nouă, broderie, croşetare şi copturi.

Apropo, la festival a fost hrană pentru suflet, dar și delicii pentru gurmanzi.

1379945_593129217483212_2668397674762868480_nMOLOV4

Cercurile de meşteşug de la instituţiile publice din s. Molovata Nouă au prezentat o expoziţie de bucate tradiţionale moldoveneşti: primăria Molovata Nouă; SRL “Agro-Tiras”; OMF Molovata Nouă; Tatiana Carpov şi Elizaveta Curcubet; Muzeul de istorie şi etnografie; Biblioteca publică; Casa de cultură; Gimnaziul “Anatol Codru”, s. Molovata Nouă; Liceul Teoretic “Vlad Ioviţ[”, s. Cocieri; Ivanov Olga; Grădiniţa de copii “Lăstăraşii”au venit cu bucate tradiţionale pentru Molovata Nouă, inclusiv plăcinte reci cu nucă şi măr. Buna dispoziție a fost întregită și de artiștii amatori din localitate, colectivul “Sălcioara”, s. Molovata Nouă; “Cociereanca”, s. Cocieri; “Colectivul teatral de satiră şi umor”, s. Molovata Nouă; “Sălcioara”din  Molovata, “Nistrenii”de la  Cocieri,  dar și de artistul Alexandru Lozanciuc.

E. Alexei

În imagini: secvențe de la festival.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *