Andrei Năstase: Dacă nu ne deşteptăm, va rămâne ţara fără cetăţeni!

Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), a avut o întâlnire cu membrii și simpatizanții partidului din r. Criuleni şi din r. Dubăsari. Printre subiectele discutate au fost viitoarele alegeri prezidențiale, care s-ar putea desfășura în noiembrie, anul curent, disensiunile între fostele componente ale Blocului ACUM – Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate; situația care s-a creat în jurul alegerilor pe circumscripția nr. 38 Hâncești; corupţia şi acţiunile PPDA, deputaţilor care reprezintă partidul în Parlament şi ale lui Andrei Năstase, care a denunţat mai multe acte de coruţie şi a insistat ca acestea să fie anchetate de către Procuratură şi Poliţie.

(Publicitate politică)

IMG-20200211-WA0001

Pentru început Andrei Năstase a amintit celor prezenți istoria constituirii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), și motivele din care a apărut necesitatea transformării Platformei Civice Demnitate și Adevăr în partid politic. Astfel, potrivit liderluiu PPDA, după ce pe parcursul anului 2015 platforma reușise să orgnizeze mai multe proteste, pentru prima oară de la 1989, oamenii au strigat în fața Parlamentului ”Hoții!”,și toți aveau o singură țintă: dreptate, justiție, o viață mai bună. Dar, din ignoranța celor care se aflau la guvernare, în urma unui miting de amploare, oamenii au votat o rezoluție, prin care cereau unificarea unui partid politic al poporului. Așa, constituienții Platformei Civice au căutat mai întâi personalități care să accepte să preia mișcarea protestatară și să-i confere o dimensiune politică.

Întrucât nimeni n-a vrut să facă acest lucru, cei din Platforma Civică au spus că din 14, 7 rămân pe palier civic, ceilalți 7 – merg pe palier politic şi înregistrează Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”. Ulterior, una dintre inițiativele promovate de PPDA și liderul acestuia, Andrei Năstase, a fost modificarea Constituției în sensul alegerii președintelui de către popor prin vot direct. Pentru aceste schimbări, Platforma DA a acumulat 405 de mii de semnături de la cetățeni, pe care guvernarea iarăși le-a ignorat. Până la urmă voința poporului a fost luată în calcul, și R. Moldova a revenit la alegeri prezidențiale directe.

Cu referire la neînțelegerea privind candidatul din partea circumscripției 38 Hâncești pentru Parlamentul RM, Andrei Năstase a expus lucrurile din perspectiva sa: ”Pe data de 25 ianuarie 2020 am luat o decizie să apelăm la toate forțele proeuropene și unioniste din țara noastră, ca să găsim un singur candidat care are șansa în fața lui Dodon. Am discutat cu colegii de la PAS, care ne-au spus că ei au candidatul lor, care este bine plasat în sondaje. Am vorbit și cu PLDM, care au fost constructivi și au spus că sunt de acord să aibă un candidat comun, cu cei de la PUN, care au spus că au candidatul lor, și cu dl Chirtoacă, care a spus că cel mai probabil ei vor merge cu candidatul lor. Am aflat că în urma unui sondaj, despre care nu am fost puşi la current, nu am fost întrebaţi dacă suntem de accord “să ne măsoare”, pe primul loc se plasa candidatul PPDA, dar nouă ni s-a spus că dna Stamate. Platforma DA și-a dorit la Hâncești un candidat comun, care să fie sfprijinit de PAS, PLDM, PL, etc, de diasporă, căreia îi datorăm menținerea Republicii Moldova pe linia de plutire. Dar propunerea noastră a fost repsinsă. Dl Cobzac nu este membru al Platformei DA, este membru al PAS, dar d-lui a trecut arhicunoscutele filtre de integritate, de meritocrație, a fost și candidatul Blocului ACUM la Hâncești în parlamentarele din februarie 2019, de aceea noi vom merge la Hâncești, prin satele raionului, vom comunica cu oamenii, vom analiza care este opțiunea oamenilor de acolo, și vom lua o decizie de a sprijini un candidat – nu al nostru, nu al Platformei DA, dar candidatul cu cele mai mari șanse. Noi n-am renunțat și nu vom renunța niciodată la ideea de unitate a forțelor pro-europene. Considerăm că anume unitatea este chezășia succesului în fața vagoanelor de parale din Rusia, din Bahamas, a media controlate, a resurselor administrative, a minciunii, a știrilor false, a mijloacelor războiului hibrid. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci vom merge noi și ne vom întări pe drum cu adevărul și cu faptele”.

Cetățenii au adresat întebări. Una din ele s-a referit la motivul căderii Guvernului Sandu. Andrei Năstase a spus că Guvernul Sandu a fost speranța multor oameni, în special ai celor din diasporă, dar că asumarea răspunderii pentru numirea unui procuror general nu a fost discutată în Guvern. Andrei Năstase a informat oamenii că a propus să fie retrasă asumarea și să fie dusă legea în Parlament, variantă acceptată și de partenerii de dezvoltare, și atunci s-ar fi văzut adevătarele intenții ale parlamentarilor. „Noi mai aveam nevoie de vreo 2-3 luni de zile, ca să producem schimbări ireversibile. Mergem rău în țara asta, pentru că nu răspund pentru nimic nici procurorii care au băgat oameni nevinovați la pușcărie, nici judecătorii, nici politicienii care au făcut promisiuni! Noi ne dorim unitate în interes public, nu unitate în interesul unui idol, indiferent de numele lui” –a spus Năstase.

La întrebarea dacă declarația privind starea de captivitate a statului a fost doar una politică, sau și juridică, Andrei Năstase a răspuns că aceasta a fost o declarație adoptată de Parlament, prin urmare ea a avut efecte juridice, și este perfect constituțională. În acest context A. Năstase a amintit că procurorul general E. Harunjen a putut fi demis ca urmare a denunțului depus de dumnealui cu privire la uzurparea puterii în stat, ceea ce la fel reiese din efectele acelei declarații privind statul capturat.

Un alt cetățean s-a interesat de ce sunt tolerate partidele, care mituiesc cetățenii cu cadouri electorale (cu referire la Partidul “Şor” şi altele), și de ce acestea nu sunt interzise, și A. Năstase a răspuns că această abordare nu are șanse, pentru că asta fac dictatorii, în țările dictatoriale, iar în țara noastră se cer a fi întărite instiruțiile statului, care întrun final să-i pună la respect pe cei care practică mituirea alegătorilor. La acest subiect a adăugat o informație și Stela Macari, deputată în Parlamentul R.M., fracţiunea  PPDA, prezentă la discuție, care a informat că în septembrie a făcut o soilicitare către Ministerul Justiției, împreună cu deputata Maria Ciobanu, ca Partidul “Șor” să fie radiat din lista partidelor politice, din motivul că vreo 7 persoane din conducerea lui figurează în raportul Kroll, doar că solicitarea nu a fost îndeplinită, pentru că au fost cerute dovezi. Acumularea dovezilor, însă, este prerogativa instituțiilor statului, a spus Năstase, reiterând cele spuse anterior. Stela Macari a mai adăugat, că PPDA va susține aleșii locali din Partea Platformei în așa fel, ca prin implicarea lor să fie soluționate problemele localităților şi, respectiv, să crească încrederea cetăţenilor în formaţiunea politică pentru care şi-au dat votul.

A urmat întrunirea lui Andrei Năstase cu cetățenii din s. Ustia r. Dubăsari (şi din satele adiacente), pe parcursul căreia unii participanți și-au exprimat nemulțumirea față de politicienii care nu-și onorează promisiunile făcute în campania electroală, cu referire la promisiunile președintelui Igor Dodon, referitoare la pedepsirea celor vinoveți de furtul miliardului. Tot atunci, Andrei Năstase a cerut public demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care, citat ”a ofensat public nu doar pe cei care au murit la Nistru, sau și-au jertfit sănătatea, libertatea lor, ne-a ofensat pe toți noi cu declarațiile lui!”, atunci când a afirmat că Federația Rusă a oprit vărsarea de sânge, intervenind în război, încercând să absolvească, practic, Federaţia Rusă şi armata sa a 14-a de vina pe care o poartă în declanşarea acelui război.

Andrei Năstase i-a îndemnat pe locuitorii r. Dubăsari, prezenţi la întâlnire, să fie mai vigilenți, să facă diferența dintre bine și rău, dintre adevăr și minciună, să nu-i lase pe alții să le întunece mințile cu emisiuni mincinoase de la televizor, să nu creadă tuturor analiștilor politici, care primesc salarii grase pentru ceea ce spun, dar care nu cunosc adevăratele probleme ale oamenilor.

Andrei Năstase a mai spus, că PPDA a constituit Liga Aleșilor Locali, o organizație care-și propune să ajute primarii, consilierii să obțină colaborare, înfrățiri cu orașe și sate din România și din alte state europene, cu scopul de a face schimb de experiență și a obține, unde se poate, și fonduri, granturi.

La final, Andrei Năstase a rugat pe cei prezenți în sală să ridice mâna cei care nu au rude plecate peste hotare. O sungură persoană a făcut asta, ceilalți toți au ridicat mâna drept răspuns la întrebarea ”Cine are rude peste hotare?”, majoritatea spunând că le sunt plecate fiicele şi feciorii, nepoţii sau familii întregi de vecini, neamuri. ”Dacă nu ne deșteptăm, va rămâne țara fără cetățeni!” – a spus președintele PPDA, constatând situaţia demografică gravă în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza multor ani în care a fost condusă de o clasă politică coruptă.

Fiți alături de noi, fiți alături de Platforma DA, aveți încredere întâi de toate în fiecare dintre voi, și apoi în oamenii care v-au reprezentat și nu v-au trădat niciodată, și nu o vor face niciodată! Rămâneți ancorați în adevăr! – și-a încheiat Andrei Năstase întâlnirea cu cetățenii.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *