Al patrulea mandat consecutiv la cârma raionului Dubăsari

Acum două luni Grigore Policinschi (în fotografie) a început al patrulea mandat consecutiv la funcția de preşedinte al raionului Dubăsari.

Din CV-ul postat pe pagina web a autorităţii publice pe care o reprezintă aflăm că Grigore Policinschi, 49 de ani, a exercitat, până în 2003, două mandate de primar în satul de baştină, Doroţcaia.

Până atunci a fost activ în organizaţiile de tineret şi cele de partid, inclusiv, în timpul cât a studiat ingineria mecanică la Institutul Politehnic „S. Lazo” (în prezent – Universitatea Tehnică din Moldova); din 2007 se implică în activitatea organizaţiilor obşteşti ce reprezintă puterile locale – este vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor locale din Moldova,  membru al delegaţiei Republicii Moldova la Congresul Puterilor Locale şi Regionale pe lângă Consiliul Europei (CPLRCE) şi vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor în această organizaţie; membru al Camerei Regiunilor. Este unicul preşedinte de raion din Republica Moldova, exponent al Partidului Comuniştilor.

– Domnule Grigore Polcinschi, aţi început al patrulea mandat consecutiv de preşedinte al raionului. Cred că este un record printre demnitarii de acest rang. Cu ce gânduri începeţi actualul mandat şi care sunt obiectivele majore pe care vi le-aţi propus pentru următorii patru ani?

policinschi

– Dacă raportăm la recordul sportivilor, poate fi un record, iar în limbajul unor manageri sau administratori, cred că este cununa muncii de mai mulţi ani. Obiectivul principal este menţinerea stabilităţii şi dezvoltarea continuă a localităţilor din raionul nostru şi, cel mai important, să contribui, ca şi pe parcursul a precedentelor mandate, la reîntregirea raionului Dubăsari şi reîntregirea ţării mele cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova în mod paşnic. Eu cred că e posibil acest lucru dacă este şi dorinţă. Totodată conștientizez faptul că soluționarea problemei  depinde nu doar de Policinschi, ci de locuitorii  de pe ambele maluri ale Nistrului, de autorităţile publice centrale, demnitarii ţării şi factorii externi. Reintegrarea în cea mai mare măsură depinde de noi, de capacitatea noastră de a gândi strategic.

– Deţineţi informaţii precum că cetăţenii subordonaţi astăzi regiunii Transnistria ar dori să se integreze cu cei din Republica Moldova?

– Acest lucru îl vedem în fiecare zi. Înţelegem asta prin faptul că oamenii s-au săturat de instabilitate şi incertitudine, care este în defavoarea atât a locuitorilor din dreapta, cât şi a celor ce trăiesc în stînga Nistrului. Eu cred că este necesar să discutăm mai intens, să comunicăm cu conducătorii de acolo şi chiar să acceptăm unele compromisuri, în vederea reintegrării ţării. E greu, dar trebuie să găsim o soluție.

– Având în vedere că din cei 27 de consilieri raionali au votat pentru Dvs 16, credeţi că veţi reuşi să stabiliţi o colaborare eficientă cu întreg Consiliul raional?

– Aş vrea să le mulţumesc colegilor consilieri, care m-au votat. Cred că au votat dorind o continuitate a practicilor bune şi buna guvernare la nivel raional, evitând în acelaşi timp şi o eventuală criză în raionul nostru. Am în vedere buna activitate a tuturor instituţiilor din teritoriu, inclusiv, menţinerea păcii şi stabilităţii în regiunea noastră, raportată la situaţia din Ukraina. Experienţa mea de primar şi de preşedinte îmi dă încrederea că voi avea o comunicare bună cu toţi consilierii raionali, că vom găsi tangenţe pentru a ne realiza obiectivele, şi anume: politicile de susţinere a domeniului economic în teritoriu, gestionarea sistemului bugetar şi dezvoltarea infrastructurii locale, vom continua să susţinem tineretul în condiţiile vieţii grele economice, sociale şi morale. Un alt obiectiv foarte important este obţinerea unui consens în societate. Oamenii trebuie să simtă sprijinul autorităţilor. Dacă la nivelul întâi nu este această posibilitate, trebuie să intervină nivelul II al APL. Sper că vom reuşi să facem, împreună cu colegii consilieri, presiuni asupra autorităţilor centrale pentru a face o descentralizare competentă, profesionistă, care să nu vizeze latura politică. Pentru noi aici, la Dubăsari, este foarte important să avem stabilitate în zona de securitate şi pentru această voi depune toate eforturile ca să comunic şi să conlucrez cu toţi consilierii.

– La ultima şedinţă a Consiliului raional Direcţia finanţe anunţa că bugetul de stat nu a transferat raionului Dubăsari 3 mln 300 mii lei din cei preconizaţi.

– Cifrele s-au schimat de atunci. La momentul de faţă restanţele pe transferurile de la bugetul de stat faţă de raionul Dubăsari au ajuns la 6 mln lei.

– Din suma restanţelor, 1 mln 800 mii de lei nu au ajuns în şcoli. La ce lucrări au rămas restanţe din cauza acestor datorii?

– Sursele respective nu se referă la investiţii capitale, ele erau preconizate pentru activitatea generală a şcolilor şi trebuie să spun că bugetul rational are capacitatea să menţină, deocamdată, achitarea surselor energetice, consumabilelor, alimentaţiei copiilor, salariilor. Experienţa de muncă mi-a dat posibilitatea să intuiesc o situaţie de genul respectiv, de aceea încă în prima jumătate a anului 2015, înainte de campania electorală, am dispus reorientarea finanţelor spre a evita deficitul, care să ne perturbeze activitatea. La momentul de faţă vreau să asigur locuitorii din raionul Dubăsari, inclusiv, colegii funcţionari, că putem activa în condiţii normale. Sunt convins că până vine anul nou, situaţia se va schimba. Acum, însă, avem o criză a Guvernului, “criza miliardului” despre care vorbeşte toată lumea, ne confruntăm cu slăbiciunea instituţiilor de drept, central şi de specialitate.

– Proiectele investiţionale din sursele donatorilor externi vor continua în raionul Dubăsari?

– La moment în raion se desfăşoară proiecte cu susţinerea Fondului de Eficienţă Energetică (FEE): în LT “I. Creangă” din Coşniţa, LT “Doroţcaia”, LT “V. Ioviţă” din Cocieri. Aceste proiecte sunt realizate în proporţie de 50-60%. Mai avem câteva proiecte iniţiate recent. Este Vorba de Liceul “Stefan cel Mare” din Molovata, gimnaziul din Molovata Nouă, LT din Holercani, la fel, care doresc o schimbare prin FEE. Avem scrise mai multe proiecte pentru finanţare din fondul de reintegrare, avem o colaborare bună cu instituţiile donatoare, încercăm să promovăm proiecte prin intermediul PNUD. Trebuie să spun că absolut toate proiectele au parte de susţinere financiară din partea Consiliului Raional Dubăsari, or consilierii din mandatul precedent au susţinut toate proiectele investiţionale. Încercăm să promovăm proiecte nu doar în domeniul învăţământului, dar şi proiecte din domeniul prestării serviciilor, a canalizării şi apeductelor, gospodăria de drumuri, proiecte economice, cum ar fi incubatorul de afaceri, etc. Vreau să menţionez acel proiect foarte ambiţios pe care l-am iniţiat în comun cu regiunea Transnistreană şi cu raionul Criuleni, de construcţie a sistemului de canalizare, susţinut de partenerii germani.

– Dacă tot vorbim de şcoli, care este situaţia celor din Corjova și Grigoriopol?

– Gimnaziul din Corjova, gimnaziul din Roghi, liceul din Grigoriopol şi “M. Eminescu” din Dubăsari activează la momentul de faţă în aceleaşi condiţii ca şi în anii precedenţi. Schimbări radicale nu sunt. Foarte mult aş dori să cred că şi conducătorii din regiunea transnistreană au înţeles că e mai bine să nu încerce să destabilizeze situaţia, să lăsăm lucrurile să nu se înrăutăţeacă, să menţinem relaţiile diplomatice cu conducătorii din regiunea transnistreană.

– Vă rog să vă referiţi la situaţia socială din raionul Dubăsari în contextul în care şi cetăţenii din raionul Dubăsari protestează astăzi în centrul Chişinăului.

– Noi trăim într-o ţară democratică şi fiecare cetăţean are dreptul să vorbească şi să-şi exprime atitudinea faţă de o situaţie sau alta. Oamenii protestează acolo nu pentru o situaţie concretă dintr-un sat sau altul. Oamenii au ieşit în centrul oraşului Chişinău să protesteze faţă de situaţia generală, în special economică. Oamenii doresc locuri de muncă, stabilitate, pensii. Vedem printre protestatari foarte mulţi oameni în vârstă. Din păcate, situaţia din ţara noastră nu se îmbunătăţeşte atât de tare, cum au promis guvernanţii noştri. Eu astfel simt această nemulţumire a oamenilor. Sunt convins, că oamenii nu au ieşit pentru proiecte politice, oamenii au ieşit în semn de protest pentru că au fost lansate promisiuni foarte generoase, s-au născut aşteptări foarte mari: “Comuniştii la o parte şi vom trăi cu mult mai bine!” Acum foarte multă lume spune că atunci era o stabilitate oarecare, azi fac comparaţii, şi oamenii nu se mai lasă amăgiţi de promisiuni. Convingerea mea este că, protestele nu sunt politice, dar sunt oameni, care doresc să fie auziţi, care gândesc şi care vor o schimbare spre bine a vieţii lor.

– În ultimii ani raionul Dubăsari a stabilit relaţii de parteneriat şi colaborare cu administraţiile publice din Ucraina, Rusia, România, mai nou – Polonia. Cum se realizează aceste relaţii şi care sunt beneficiile economice pentru locuitorii raionului?

– Pe lângă schimbul intercultural, vreau să menţionez că este, în primul rând, un schimb de experienţă. În aşa mod noi învăţătm de la ţările, care au trecut ca şi noi nişte etape de pregătire pentru a intra în componenţa Uniunii Europene, ce avem de schimbat, unde trebuie să mai învăţăm. Am stabilit legături de colaborare cu administraţiile unor localităţi din România, Slovacia, Polonia, Ukraina, Rusia. Este important să comunicăm, să vedem lucrurile bune şi cele rele, care nu pot fi aplicate la noi. Dar pentru aceasta trebuie să mergem şi să vedem, să citeşti e puţin, trebuie să vezi. De exemplu, noi suntem membri ai euroregiunii Siret-Prut-Nistru, preşedinţia căreia o deţine judeţul Iaşi. Suntem membri ai Euroregiunii “Dniestr”, preşedinte – regiunea Vinniţa din Ukraina. Beneficiile sunt programele, ce se realizează prin intermediul acestor parteneriate. Mă refer la cele două forumuri economice, organizate prin intermediul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, trei forumuri economice, organizate cu participarea colegilor din Ukraina. Sarcina mea, în calitate de administrator, este să le arăt uşile, rămâne ca agenţii economici din raion să se implice. La aceste forumuri economice ei au posibilitatea să-şi promoveze produsul. Relaţii economice au stabilit întreprinderea “Aliment –ulei” de la Pîrîta, dl. Papuc, care a participat la mai multe forumuri şi a trezit un interes sporit al partenerilor faţă de produsele pe care le promovează. Sanatoriul “Struguraş”, combinatul de panificaţie “Tiraston” din Doroţcaia, agenţii economici care produc fructe şi legume prin tehnologii superintensive, apicultorii – sunt potenţialii exportatori de produse şi servicii care pot beneficia de aceste relaţii bileterale. Din păcate, nu întotdeauna dorinţa agenţilor economici de a se promova corespunde eforturilor noastre de a-i ajuta. Dacă doresc, ei pot învăţa din forumuri economice multe lucruri utile, dar asta depinde de mentalitatea fiecăruia. În zilele următoare voi merge în China, ţara care mă intzeresează datorită tempoului foarte rapid de dezvoltare. Sperăm să găsim şi investitori chinezi pentru raionul Dubăsari, cei din Coreea déjà ne-au descoperit raionul.

– Situaţia agricultorilor care prelucrează terenurile situate după traseul Râbniţa-Toraspol s-a schimbat cumva în anul curent?

– Cu părere de rău acest element ne bate foarte puternic, mai cu seamă, la capitolul venituri bugetare. Schimbări în situaţia agenţilor economici în anul 2015 nu au survenit absolut deloc. Guvernul a acordat o compensaţie agenţilor economici pentru pierderile, suportate în anul 2014, în rest, pregătim în continuare documente şi texte, sperăm că autorităţile centrale vor găsi o soluţie să susţină cetăţenii care au cote, dar, repet, situaţia este foarte dură.

– În anul 2013 aţi fost acuzat de neglijenţă în serviciu, delapidare, spălare de bani publici. Informaţiile au început să apară după ce Curtea de Conturi a făcut public raportul său despre un control al finanţelor publice în raionul Dubăsari. Aţi ţinut o conferinţă de presă la care aţi negat acuzaţiile ce vi se aduc. Dosarul este în instanţă şi se amână de la o zi la alta, din diferite motive. Aţi acceptat până la urmă acele acuzaţii, care este atitudinea dvs faţă de învinuirile, care vi se aduc?

– Am declarat şi atunci, şi acum o spun: au fost nişte aberaţii, născocite la solicitarea unor oponenţi politici, care au încercat să mă elimine din activitate. În opinia mea, au fost acuzaţii la comandă pentru că acei consilieri, care nu s-au remarcat practic cu nimic în calitatea lor de consilieri și erau mereu împortivă, acei consilieri au şi încercat cu disperare să mă învinovăţească de delapidări. Spun asta bazându-mă pe faptul că sistemul de control al finanţelor publice în Republica Moldova este unul dintre cele mai dure din Europa, iar fiecare decizie de alocare a banilor publici este discutată în consiliu, dar până atunci – sunt proceduri de programare şi planificare la care muncesc secţiile administrativ-financiară, direcţia finanţe, agenţia achiziţii publice. Toţi ordonatorii de credite sunt implicaţi, nu poţi să faci cheltuieli fără ca ele să fie planificate. În acel dosar, cred eu, mi s-au adus învinuiri neprofesioniste. Controlul Curţii de Conturi a fost unul mai mult de oportunitate, decât de legalitate. Am fost foarte uimit de faptul că reprezentanţii Procuraturii au declarat că fără documente justificative au fost efectuate cheltuieli. Nu este aşa, trezoreria nu face nici un transfer fără documente justificative. Mai sunt secţii, care planifică şi controlează. Nimeni altcineva n-a fost pomenit decât o singură persoană – Grigore Polcinschi. Eu cred, că alegerea pe care au făcut-o cetăţenii la alegerile locale din 2015 a arătat încă o dată cine şi cât costă. Sunt convins că şi în instanţa de judecată voi demonstra absolut deschis că CR Dubăsari a activat legal şi învinuirile aduse atunci au fost necesare la acel moment cuiva pentru a mă elimina din administraţie şi din cadrul politic. Au existat, însă, şi dorinţe foarte mari ca eu să reprezint alte formaţiuni politice. În alegerile din acest an, cu excepţia Partidului Liberal, toate formaţiunile politice, şi cele mai vechi, şi cele apărute recent, mi-au propus să le reprezint.

– În ajun de parlamentarele din 2014, lumea se întreba pe cine vrem să vedem în fruntea ţării, şi candidatura lui Grigore Policinschi, se vehicula în mass-media, ar fi fost una potrivită pentru funcţia de prim-ministru sau de şef al statului. Ce credeţi despre aceste păreri?

– Au fost mai multe adresări, atât de la cetăţenii din raion, cât şi din alte localităţi din ţară, inclusiv, s-a discutat această opinie şi de unele personalităţi binecunoscute din viaţa publică a ţării.

Aceste propuneri a candidaturii mele la unele funcţii de conducere din statul nostru sunt o onoare pentru mine personal, dar şi o apreciere pentru echipa mea cu care am restabilit de la zero raionul Dubăsari. Cred că şi schimbările pozitive din teritoriul raionului Dubăsari, practica şi experienţa mea pe parcursul a 20 de ani de administrare, practica internaţională şi activitatea în organele de conducere a Congresului de la Strasbourg, rezultatele bunei conlucrări cu partenerii de dezvoltare europeni, au servit drept temei pentru existenţa unor astfel de propuneri. Dar decizia trebuie să aparţină, în primul rând, oamenilor – pe cine să promoveze sau să susţină. Sunt convins că existența acestor propuneri a servit ca temei pentru marea zarvă ce a apărut în rândul unor politicieni de rang republican, de unde a şi apărut indicaţia că Policinschi trebuie stopat. De aici a şi apărut interesul intentării dosarului penal în preajma alegerilor parlamentare.

– Aţi fi putut dumneavoastră să activaţi într-o funcţie înaltă în stat în condiţiile în care avem partajare politică a instituţiilor statului?

– Nu! Eu reprezint persoanele, care nu accept partajare politică. Am demonstrat acest lucru în cadrul activităţii mele în Consiliul raional Dubăsari. Eu sunt pentru promovarea tehnocraţilor, pesoanelor care cunosc şi sunt specialişti în domeniul lor, persoanelor competente. De aceea şi n-am fost susţinut, de aici şi tot acest gunoi aruncat peste mine. Mai mult ca atât, sunt convins sunt un conducător tânăr şi am totul înainte. În cazul în care va surveni o situaţie de promovare, voi merge la asemenea pas important şi greu, doar când voi avea cu adevărat capacitatea şi posibilitatea să promovez nu interese personale, oligarhice, nu interesul unui sau altui partid, dar interesul societăţii, oamenilor. Sunt persoana echipei, care trăiesc cu grijile oamenilor simpli, promovez disciplina şi sunt părtaşul dreptului, respectării cadrului legal în toate domeniile de activitate.

 Pentru conformitate,  Svetlana Cernov

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *