Telefoane, în loc de vizite, şi evenimente anulate

Unele instituţii publice s-au adresat clienţilor sau beneficiarilor să evite să-i viziteze, dacă au simptome de răceală, şi să-şi soluţioneze problemele telefonând specialiştii.

Este şi cazul Casei Teritoriale de Asistenţă Socială Criuleni, care a difuzat un anunţ despre posibilitatea beneficiarilor de pensii şi prestaţii sociale de a comunica cu specialiştii prin telefon:

CAUIA

După cum ne-a informat Galina Cauia, şefa CTAS Criuleni, angajaţii instituţiei lucrează în regim obişnuit, la fel sunt vizitaţi de multe persoane, iar marţi instituţia a fost vizitată chiar de un număr destul de mare de persoane. În acest context, conducerea CTAS Criuleni a dispus dereticarea încăperirilor de două ori pe zi cu utilizarea dezinfectanţilor cu clor, a procurat măşti de tifon pentru angajaţi  (pentru că din cele de unică folosinţă nu se mai găsesc prin farmacii), şi chiar au procurat şerveţele umede cu alcool, pe care le pun la dispoziţia şi celor care îi vizitează, nu doar a angajaţilor.

Şi conducerea Parlamentului a decis să restricţioneze accesul altor persoane, decât deputaţii şi angajaţii secretariatului, în sala de plen. În acest sens, primii „interzişi” vor fi jurnaliştii, cărora li se va propune sala pentru reprezentanţii mass-media, de unde aceştia vor putea urmări şedinţele prin monitoare.

Şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a difuzat pe parcursul zilei de azi un şir de comunicate prin care se anunţă despre interzicerea în instituțiile de cultură (instituții teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură, centre de creație, săli de cinema și alte instituții de agrement) organizării acțiunilor culturale până la data de 01.04.2020.

Conform ordinului ministrului, instituțiile vizate vor permite accesul vizitatorilor și utilizatorilor individuali în incintă, cu excepția organizării activităților/ghidajelor/vizitelor în grup; angajații din toate instituțiile de cultură își desfășoară activitatea cu program deplin de muncă;  se recomandă suspendarea repetițiilor și montărilor care implică un număr mai mare de 50 angajați; starea de sănătate în rândul angajaților va fi monitorizată zilnic; directorii instituțiilor vor asigura procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%) și vor informa Ministerul despre situațiile excepționale apărute. La cerere, angajatului îi poate fi acordat concediu în conformitate cu legislația în vigoare, se mai spune în ordin.

Acelaşi Minister vine cu precizări refritoare la activitatea instituțiilor publice și private cu profil sportiv din țară (școli sportive, centre sportive, săli de sport), şi le interzice se interzice desfășurarea antrenamentelor până la data de 23 martie 2020. În acelaşi timp, se suspendă organizarea competițiilor, cantonamentelor, manifestărilor sportive cu participarea unui număr mai mare de 50 persoane până la data de 1 aprilie 2020. Conducătorii instituțiilor sportive au obligaţia de a informa angajații despre măsurile de prevenire a infecției COVID-19 şi de a interzice accesul persoanelor străine în instituțiile publice și private  cu profil sportiv.

Teatrele din capitală au anunţat despre anularea spectacolelor. La fel, din cauza codului portocaliu de Coronavirus, ieri nu a început tradiţionalaul târg agricol de primăvară „Moldagroteh”, care fusese preconizat pentru 11-14 martie la Chişinău. În unele sate au fost anulate adunările anuale ale cetăţenilor, cum este exemplul s. Boşcana, r. Criuleni, iar Centrul de Cultură şi Tineret G. Sîrbu din or. Criuleni a anulat concertul preconizat pentru 14 martie, cu participarea câtrova cântăreţi de muzică uşoară şi populară, şi a anunţat că cei cate au cumpărat bilete, le pot returna.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *