Spitalul raional Criuleni primește pacienți cu Covid-19 de luni, 6 aprilie 2020

Vestea despre transformarea Spitalului Raional Criuleni în ”spital Covid” a fost anunțată de ministra Sănătății Dumbrăveanu Viorica încă pe data de 3 aprilie, la briefengul de seară, în care funcționara spunea că din 4 aprilie medicii de aici se vor alinia celorlalți din republică care luptă pentru viața pacienților cu Covid 19.

N-a fost însă chiar așa, pentru că administrația spitalului și cea a raionului, adică foindatorul spitalului, au cerut ministerului răgaz două zile, în care să reușească să reorganizeze asistența medicală și să acumuleze echipamentele necesare, pentru a fi mai pregătiți și a nu repeta greșelile spitalului din Ștefan-Vodă, care este acum nefuncțional, fiind plasat în carantină.

Pacienții suspecți și cei confirmați care urmează a fi internați la Criuleni, vor fi cei cu viză de reședință în raioanele Criuleni și Dubăsari, aria obișnuită de deservire a instiruției, se spune în ordinul ministrului sănătății, iar măsura ar veni să scadă din presiunea pusă pe spitalele municipale și deja cele regionale. Am încercat să discutăm cu cei implicați direct și să aflăm cât de pregătitți sunt pentru a deservi pacienți cu infecția care a adus lumea la pandemie.

”Suntem medici și trebuie să ajutăm!”, susține Adrian Podolean

P00404-100110

Adrian Podolean, șeful SAMU Criuleni

Stația de Asistență Medicală Urgentă Criuleni, potrivit lui Adrian Podolean, șeful acesteia, activează cu cinci echipe și nu ar duce lipsă de echipamente. Întrebat despre cum le este organizată munca, dacă au suficienți angajați, dacă aceștia au suficient echipament de protecție, Podolean a spus: ”Fiecare angajat are atâtea seturi de echipamente, de câte are nevoie. Stocul se suplinește la necesitate, fiindcă suntem aproape de Chișinău. În tura de 24 de ore deservim în medie 50 de solicitări. Personal medical permanent avem insuficient, mai ales în situația actuală epidemiologică. Avem angajați 8 medici, echipele sunt formate din medic+felcer+șofer sau felcer+infermier+șofer. Suntem nevoiți să facem gărzile peste o zi, pentru că nu ne ajung cam o treime din cadre medicale, din câte am avea nevoie”, descrie Adrian Podolean situația.

Dânsul a spus că angajații pe care îi are în subordine nu au fost testatți niciodată pentru Covid-19, deși au transportat de mai mlte ori persoane suspecte cu simptome caracteristice la instituțiile din Chișinău, și că în opinia sa, personalul medical ar trebui testat periodic, pentru o mai bună protecție. Medicul Podolean mai spune că subalternilor săi le este frică pentru sănătatea lor, pentru că majoritatea au peste 40 de ani și au boli cronice, dar nu au ce face: ”Suntem medici și trebuie să ajutăm ca oamenii să iasă din criza asta!”

Spitalul a făcut reorganizări de spații și echipe

Paceinții din secția terapie și îngrijiri cronice au fost transferați în sectia pediatrie. În spital nu vor fi internați în următoarea perioadă pacienții cu boli cronice, dar cei care au nevoie de terapie, vor fi tratați în secția pediatrie, afirmă șeful –interinar al spitalului din Criuleni, Serghei Halipli.

”Copiii vor avea saloane în traumatologie, pacienții traumatologici vor fi internați în secția chirurgie. Prin urmare, pacienți de alte profiluri vor fi în spital întrun număr cumulativ mai mic. Astfel am eliberat 48 de paturi la etajul II al secției. La etajul întâi avem 10 saloane, în care vom putea reține, câte unul în salon, persoanele suspecte, până la momentul confirmării sau infirmării diagnosticului. Cei care sunt confirmați pozitiv pot fi tratați câte mai mulți în salon și vor fi transferați la etajul II al secției. Plus avem în clădire separată sectia de boli contagioase cu 7 boxe, cu mai multe paturi în fiecare. Pacienții suspecți și confirmați vor avea ieșiri și intrari separate, la fel și personalul medical care intră la muncă. Galeria va fi închisă, și va servi numai pentru a transporta un pacient care va avea nevoie de intubare la secția de terapie intensivă”, spune medicul-șef despre modul de organizare a lucrului cu pacienții Covid 19. Zona Covid va fi păzită de un post de poliție, potrivit recomandărilor ministerului și practicii altor spitale.

Deși spitalul se considera activat încă din 4 aprilie, administrația acestuia susținută de administrația raionului, sau fondatori, au mai cerut ministerului două zile de răgaz ca să se pregătească mai bine, pentru reorganizarea muncii și instruire. ”Dacă șefa secției boli contagioase își știe meseria, atunci cel mai mare pericol este pentru personalul medical mediu, care au nevoie de instruire”, afirmă Halipli, și adaugă că personalul medical care vor lucra cu suspecții sau confirmații Covid, nu vor lucra și cu alte categorii de pacienți, dar și se exclude plecarea lor acasă, dacă aceștia pot pune în pericol membrii familiilor. Medicamente afirmă că sunt suficiente pentru prima perioadă, că spitalul va primi antivirale pe măsura necesității, chiar dacă acum, din cauza cererii mari, livrările se fac în cantități mai mici. Spitalul este dotat cu 270 de costume de protecție de unică folosință, cu suficiente măști și mănuși. Directorul nu a spus, însă, pentru câte zile sunt suficiente echipamentele pe care le au, pentru că nu poate estima care ar putea fi fluxul de pacienți.

Provocarea nr. 1 – siguranța personalului medical

P00404-100634

Până la această zi, o treime din cazurile confirmate de Covid 19 din Republica Moldova sunt angajații din sistemul de sănătate, începând cu medici, asistenți medicali, șoferi și terminând cu infermieri și brancardieri, dar și angajați din sănătate publică. Având în vedere faptul, că Republica Moldova nu este prima țară lovită de epidemie, autoritățile de aici au avut suficiente modele de organizare a asistenței medicale, ca să poată alege unul optim pentru condițiile sistemului local de sănătate. Pe prim plan urma să fie instruirea personalului, anunța minitra Dumbrăveanu.

Cum s-a făcut instruirea, aflăm de la Cristina Boclincă, medic-epidemiolog în Spitalului raional Criuleni: ”A fost o instruire format vebinar, online. Specialiști din domeniu ne-au vorbit despre măsurile de profilaxie pentru personalul din instituție, despre tactica de tratament a pacienților suspecți cu Covid, conduita pe care trebuie să o aplicăm în tratamentul acestor pacienți, iar dacă persoana se confirmă pozitiv, care sunt pașii care urmează. Ni s-a vorbit despre formele clinice, despre cum arată roentghenogramele pacienților cu Covid în forme uloare și forme grele. Ni s-a demonstrat cum să îmbrăcăm și să dezbrăcăm corect echipamentul de protecție individuală, ce conține acesta. Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, la moment îi internăm doar pe cei suspecți cu formă ușoară. Dacă sunt forme grave, dacă sunt copii, îi direcționăm la instituțiile din Chișinău. Astăzi a fost internat primul pacient suspect, un bărbat. Sperăm să nu repetăm greșelile altor colegi, dar și așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), sperăm că maxim în a 7-a zi din momentul contactului cu un pacient pozitiv la Covid, personalul medical să fie testat. OMS recomandă testarea insistent, chiar dacă personalul medical nu prezintă simptome. Sper și eu și colegii mei că statul își va face datoria, or, teste au, rămâne să  utilizeze rațional, în folosul inslusiv și al personalului medical”.

Cazare separată, pentru siguranța familiilor angajaților

Încă de la finele lunii martie, administrația publică raională a organizat, pe unde a fost posibil, transport pentru angajații spitalului și CS Criuleni, autonom de cel public, în scopul limitării contactului lor cu ceilalți călători. Acum, în legătură cu transformarea celor două secții a spitalului în ”spital Covid”, pentru cei implicați în tratarea pacienților se preconizează cazare întrun spațiu separat. Potrivit punctului 10 al dispoziției nr. 7 a Comisiei Situații Excepționale a r. Criuleni, autoritățile au solicitat administratorului taberei de odihnă ”CristianO” de la Slobozia-Dușca să asigure cazare pentru 14 persoane. După cum menționa Serghei Halipli, aici li se va organiza și alimentare, dimineața și seara sau de trei ori pe zi, în funcție de orarul de muncă al angajaților.

Oleg Ogor, vice-președintele raionului Criuleni pe probleme sociale, care este și fondatorul afacerii ce administrează tabăra, a spus că de două zile acolo deja sunt cazate câteva persoane care au domiciliu în Transnistria și au dificultăți de traversare a frontirerei republicii nerecunoscte, din cauza restricțiilor din același motiv – pandemia. De mâine vor fi cazați toți acei care vor lucra în blocul cu carantina, și asta e pentru siguranța familiilor lor. La modul practic, potrivit vicepreședintelui Ogor, fiecare echipă care lucrează întro tură va fi cazată câte 2 sau 3 persoane în aceeași încăpere. Medicii vor fi cazați câte unul în odaie. Ogor a mai spus că spațiile au fost dotate cu calorifere, iar întreprinderea va presta aceste servicii și nu va percepe bani pentru cazare, ci doar pentru hrana lucrătorilor medicali, care urmează a fi achitată de către Consiliul Raional, cel mai probabil, din fondul de rezervă. Din start se făcuse calcule pentru 14 persoane, dar lista a fost completată până la 25 de persoane la acest moment.

I-am cerut opinia despre cauza unui număr atât de mare de luctărori medicali contaminați din alte spitale. Oleg Ogor crede că problema epidemiologică n-a fost luată în serios de la bun început, și al doilea moment ar fi neajunsurile cu dotarea, calitatea echipamentelor folosite.  ”Negociem acum cu o întreprindere din România despre procurarea a două aparate de ventilare mecanică a plămânilor, mai multe costume de protecție, mănuși. Azi am dus la spital un lot de măști. Avem cu ce porni lucrul. Noi mergem pe ideea ca toate dotările să fie de calitate. Acum sunt 270 de costume, cam pentru 14 persoane, și ele sunt de unică folosință. Consiliul Raional caută posibilitate de a procura costume de utilizare multiplă, de altă calitate, mai sigure, care pot fi sterilizate și reutilizate. Ele sunt mai scumpe, între 70 și 80 de euro per bucată, dar noi ne putem permite să le procurăm, pentru că avem condiții de sterilizare. Și măști de calitate dorim să procurăm. E mult mai scump, dar credem că merită. Sunt multe discuții că de ce scumpe, dar pe urmă ajungem să plătim cu oamenii. Pe de altă parte, avem probleme foarte mari cu personalul. Azi am fost la spital, cel puțin 20 de persoane au depus cereri de plecare în concediu sau de eliberare, de la asistente medicale la infirmiere. Oamenii au frică, dar am discutat cu cei care vor lucra în zona asta și am încercat să-i convingem că noi acum avem nevoie unul de altul”.

P00404-100225

Statistica e în creștere, epidemia ia amploare

La data de azi, 6 aprilie, în raionul Criuleni sunt șase cetățeni cu infecția confirmată (ora 17.30), din totalul de 965, iar în r. Dubăsari rămâne a fi o persoană contaminată. Numărul cetățenilor testați până azi la laboratoarele private și cel al ANSP este de 4598, iar laboratorul din Bălți încă nu funcționează.

Cel mai mare număr de infectați se atribuie mun. Chișinău (316), urmat de Ștefan-Vodă (148), r. Soroca (125), Transnistria (54),r.r. Ialoveni și Glodeni (câte 36), r.r.Cahul, Hâncești și Orhei (peste 30), Fălești (20), ș.a. Zilnic se înregistrează peste 100 de cazuri noi confirmate. Până în prezent 37 de persoane s-au însănătoșit, iar 19 au pierdut lupta cu virusul.

6 aprilie 2020

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *