Primul deces în r. Criuleni, în urma infectării cu Covid-19

Pe 15 aprilie, autoritățile au confirmat primul caz de deces în raionul Criuleni, din cauza infecției Covid 19. Este vorba de un bărbat din satul Ratuș, r. Criuleni, în vârstă de 71 de ani, care a fost al doilea om infectat în raionul Criuleni, în data de 3 aprilie.

Potrivit responsabililor de la Punctul Teritorial  de dirijare în situații excepționale din r. Criuleni, dumnealui a contactat infecția la o instituție medicală din or. Chișinău, unde a mers pentru procedura de dializă. Informația despre deces și condoleanțe rudelor a fost difuzată de primarul satului, Petru Buzu.

Pe harta localităților afectate de Covid și-au făcut loc și satele Coșernița, cu un caz confirmat, Cimișeni, la fel un caz, iar în satul Miclești a fost confirmată a 8-a persoană infectată cu Covid, pe data de 15 aprilie.

Dacă datele Ministerului Sănătății arată 20 de persoane infectate, atunci cele ale Punctului Teritorial  de dirijare în situații excepționale din r. Criuleni arată cu doi oameni mai mult.

” Marți, 14 aprilie, în r. Criuleni sunt 19 cazuri confirmate de Covid-19. Localitățile unde sunt confirmate cazuri sunt Măgdăcești, Miclești, Pașcani, Porumbeni, Boșcana, Criuleni, Onițcani, Ratuș, Râșcova. Cei mai mulți dintre cei infectați sunt angajați în sistemul medical” – ne informează vicepreședintele r. Criuleni, Roman Onica, șeful Punctului Teritorial de dirijare a situației exceptionale a r. Criuleni. Surse din Centrul de Sănătate Publică Criuleni confirmă cifra de 19 infectați la 14 aprilie, inclusiv trei persoane care ar fi fost diagnosticați de medicii de familie în baza semnelor clinice și care se află în tratament la domiciliu, în statistica ministerului figurând la acea data 18 persoane.

În opinia lui Roman Onica, situația în r. Criuleni, citat, ”nu este atât de rea, dacă comparăm cu alte raioane, dar se apropie sărbătorile și crește îngrijorarea autorităților privind numărul mare de persoane care ar putea veni în țară și situația ar putea ieși de sub control”. Onica consideră, însă, că celulele locale, autoritățile locale lucrează bine, verifică pe cei care stau la carantină, inspectorii de poliție la fel,  îi monitorizează, încălcări grave nu sunt.

Cea mai afectată de Covid localitate este s. Miclești. Primarul comunei, Iurie Buga, ne-a informat că marți, 14 aprilie, erau 7 cazuri confirmate în satul Miclești, și nici unul în Stețcani, aceeași comună. ”Mai mult suntem preocupați cu monitorizarea familiilor afectate de virus. Dacă angajații primăriei lucrează de acasă, atunci eu cred că fac și 50 de km pe zi prin sat. Am cumpărat dezinfectanți și am dezinfectat o data la Stețcani și de vreo patru ori la Micleși, iar mâine mergem a cincea oară. Ne ajută un SRL local cu tehnica lor. Din cele 7 persoane, prima persoană este o angajată a Spitalului de psihiatrie Chișinău, familia sa nu a fost molipsită. Al doilea caz a fost un tânăr care a contactat virusul la Chișinău, el practicând servicii de taxi. Ulterior de la el au contactat doi prieteni de-ai lui și soțiile, așa avem trei cupluri. Ultimul caz de la noi a fost confirmat la 10 aprilie (n.r. – deja ultimul e la 15 aprilie). O parte din ei se tratează la spital, alții la domiciliu, având forme ușoare.  Așteptăm, deja să vedem rezultatul restricțiilor” – descrie Iurie Buga situația locală.  Iurie Buga anunță și despre un locuitor al satului care a fost amendat pentru acțiuni ce au dus la răspândirea virusului.

Primara s. Măgdăcești, Liuba Cojocaru, anunță despre 4 cazuri confirmate la Măgdăcești: ”Toate cazurile sunt lucrători medicali. Starea de sănătate a persoanelor infectate este satisfăcătoare”   și mai adaugă despre 39 de persoane plasate în carantină și 74 de persoane monitorizate la domiciliu. În primăria Măgdăcești, ca și în multe altele, se dezinfectează periodic străzile.

La Boșcana numărul de cazuri nu a mai crescut, spune primara Svetlana Racul, a rămas unul, însă primăria continua să dezinfecteze străzile, stațiile de transport public, terenurile de joacă, pentru a nu admite răspândirea molimei.  Primara de Cimișeni, Valenitna Pisarenco, anunța comunitatea online despre primul caz în Cimișeni, pe 15 aprilie: ”Cu REGRET, vin să vă informez că astăzi a fost confirmat primul caz de infectare cu noul Coronavirus în satul nostru. Este vorba despre o consăteancă care activează într-o instituție medicală din Chișinău,care ca și alte colege de-ale ei, pun sănătatea pacienților mai presus decât propria viață. Cei care muncesc și fac naveta cu mijloacele de transport (public) vă rugăm să respectați toate regulile de protecție. În acest context,reiterăm îndemnul pentru locuitorii satului de a respecta toate măsurile de prevenire și control, impuse de autorități: STAȚI ACASĂ!” – a scris Valentina Pisarenco.

După o săptămână de când Spitalul din Criuleni a devenit cu profil Covid, șeful instituției, Serghei Halipli, informa că la 14 aprilie sunt patru pacienți internați confirmați cu infecție, și unul suspect. Timp de o săptămână (6-15 aprilie) în secția specială Covid 19 din spitalul Criuleni au fost internate 17 persoane (3 din r. Dubăsari și 14 din r. Criuleni). S-au înregistrat 5 persoane confirmate pozitiv, dintre care 4 sunt la moment spitalizați în instituție (3 stare medie, 1 – stare ușoară), iar primul pacient confirmat a fost transferat la Chișinău, comunică statistica Cristina Boclinca, medic-epidemiolog în Spitalul rational Criuleni.

La moment, în R.Moldova sunt înregistrate 2049 cazuri confirmate, 172 persoane suspecte, 235 persoane însănătoșite, 53 de decese, și aproape 40 de mii de persoane monitorizate.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *