Mesaj către “lichidatori”: Să aveţi mare grijă de sănătate!

La 25 aprilie, 25 din 29 de membri ai Societăţii “Cernobîl” din raionul Criuleni s-au întrunit pentru a le cinsti memoria “lichidatorilor”, care au părăsit această lume şi pentru a mai discuta despre treburile societăţii.

DSCN1938

Vladimir Novacovschi, preşedintele organizaţiei, a menţionat că este nu doar o adunare festivă, ci o ocazie de a discuta şi despre probleme, de accea a îndemnat colegii săi să fie mai activi în discuţii. Ion Stahi, membru al societăţii, a dat citire numelor celor care nu au ajuns să vadă cea de-a 28-a primăvară de la declanşarea exploziei în reactorul nr. 4 al centralei atomoelectrice din or. Cernobîl, Ucraina. Medic fiind, Ion Stahi i-a îndemnat să se adreseze mai des la medicul de familie pentru controale şi tratamente, dacă au nevoie de anumiţi specialişti, să ceară să fie direcţionaţi la ei. Olga Neniţă, şefa Centrului Stomatologic, i-a anunţat că statul a alocat 21 mii lei pentru asistenţa stomatologică foştilor lichidatori. Deşi nu este o sumă mare, Olga Neniţă i-a invitat pe toţi la consultaţie, pentru a vedea care le sunt priorităţile şi ce pot face cu aceşti bani.

Bărbaţii care au lichidat consecinţele catastrofei de la Cernobîl, au fost salutaţi de vice-preşedintele raionului, Sergiu Ceauş, de şeful centrului militar, Pavel Blaghii, primarul or. Criuleni, Vitalie Onişciuc. Unii dintre ei au vorbit despre reformele şi ajustările cadrului normativ care să le faciliteze viaţa, alţii au remarcat că “lichidatorii” sunt mai puţin insistenţi pe la uşile funcţionarilor. Diana Rusu, şefa serviciului juridic a Consiliului raional Criuleni, le-a vorbit despre posibilitatea de a beneficia de îndemnizaţia unică, ce înlocuieşte creditul preferenţial, destinat îmbunătăţirii condiţiilor de trai. Unii dintre cei prezenţi s-au arătat foarte nemulţumiţi de felul în care sunt eliberate aceste îndemnizaţii, că li se cer prea multe documente, că nu găsesc funcţionarii la locurile lor de muncă, atunci când vin să li se soluţioneze problema…

DSCN1944

Tamara Gudima din Criuleni a venit la adunarea Societăţii Cernobîl cu fotografia soţului său, ex-membru al Societăţii, care s-a stins din viaţă anul trecut. A trăit doar 57 de ani. Despre zilele când soţul său Valeriu Gudima a plecat la Cernobîl îşi aminteşte că a fost anunţat dimineaţa despre mobilizare şi spre seară a şi plecat. Ştia că este obligat să plece, dar a spus că o va face pentru cei doi copii care déjà se născuse şi aveau, respectiv, 3 şi 10 ani. A revenit acasă peste trei luni, familia nu ştia care sunt consecinţele aflării în inima celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii. Nu au fost informaţi. I-a spus soţiei că se ridicau o dată pe zi pe reactor să arunce câte o lopată de “nisip”, că îi dăduse de câteva ori pe nas şi urechi sângele. A revenit déjà altfel, se făcuse mai retras. Din 1992 a fost declarat incapabil de muncă. A suferit un ictus, şi-a revenit cu greu, dar niciodată nu s-a îndurat să-şi folosească banii oferiţi “lichidatorilor” pentru tratamentele sanatoriale, pentru că erau necesari să achite contractul de studii ale fiului.

Iurie Ţurcan este unicul participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl din raionul Criuleni, care nu deţine grad de dizabilitate, dar şi cel mai tânăr dintre membrii societăţii. În 1986 avea 18 ani, era înrolat în armata sovietică, într-o unitate militară din Lvov, Ucraina. O parte din soldaţi au fost convocaţi, fără explicaţii, şi transportaţi cu trenul către locul producerii catastrofei atomice. Li s-au dat haine speciale de protecţie şi au lucrat, în zona de 30 km de la reactorul avariat, la dezactivarea tehnicii militare. Peste 3 săptămâni în locul lor au venit alţi camarazi din unitate… Nu adresau întrebări superiorilor, iar despre faptul că sunt într-un loc deosebit şi execută lucrări deosebite intuiau după felul în care îi hrăneau – mult mai bine decât în unitate.

Membrii Societăţii “Cernobîl” au depus flori la placa comemorativă instalată în memoria victimelor catastrofei nucleare lângă Monumentul Eroului Necunoscut, au asistat la un parastas şi la o masă de pomenire.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în CAE Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea.

Explozia a fost urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Centrala electrică se afla în apropiere de orașul Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *